Ένα σπουδαίο αρχείο μεγάλης ιστορικής αξίας, πρωτότυπο και ανέκδοτο, που αφορά τον ποντιακό ελληνισμό, βρήκε στα σκουπίδια ο συλλέκτης Θεόδωρος Τζέμης. Το θέμα αναδείχθηκε στην εκπομπή του Open Tv «Ώρα Ελλάδος».
«Το πήρα, το διάβασα, και βλέποντας τα ιστορικά στοιχεία ένιωσα ότι έχω μεγάλη ευθύνη απέναντι στον ποντιακό ελληνισμό και ήρθα σε επαφή με τους καθηγητές μου στο ΑΠΘ, έτσι ώστε να αναδείξουμε την ιστορική αλήθεια για τη Γενοκτονία του Πόντου. Γράφει ότι είναι η ιστορία της απελευθέρωσης του Πόντου», ανέφερε στην εκπομπή ο συλλέκτης που βρήκε το αρχείο.
Όταν ο Θ. Τζέμης πήρε στα χέρια του το πολύτιμο αρχείο, αμέσως ήρθε σε επαφή με τον καθηγητή του ΑΠΘ Βασίλη Κουκουσά, ο οποίος από την πλευρά του σημείωσε: «το μελετήσαμε, το αναλύσαμε και διαπιστώσαμε ότι πάνω απ’ όλα είναι πρωτότυπο και ανέκδοτο. Έχει στοιχεία τα οποία αγνοούσαμε μέχρι τώρα. Το συνολικό αρχείο έχει περί τις 600 σελίδες περίπου, και σ’ αυτό περιλαμβάνονται πάρα πολλά στοιχεία».
Ο καθηγητής κατά τη διάρκεια της εκπομπής περιέγραψε τι ήταν η Βουλή του Πόντου. «Από το 1916 μέχρι το 1918 ήταν μια περίοδος στην οποία ο Πόντος γνώρισε μια αυτονομία. Ήταν ο ρωσικός στρατός που είχε εισέλθει στην περιοχή, και αυτό το καθεστώς διήρκεσε περίπου μέχρι το 1918. Όταν επικράτησε η επανάσταση των Μπολσεβίκων στη Σοβιετική Ένωση, ο ρωσικός στρατός επέστρεψε πίσω και εισήλθαν και πάλι οι Τούρκοι Οθωμανοί σε αυτή την περιοχή. Το θετικό στοιχείο είναι ότι όλη αυτή την περίοδο τον έλεγχο των πραγμάτων σε πολιτικό και θρησκευτικό επίπεδο είχε μια πολύ μεγάλη μορφή, ο Τραπεζούντος Χρύσανθος, μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών» ανέφερε ο Βασίλης Κουκουσάς.
Μιλώντας για το αρχείο, ο καθηγητής σημειώνει: «Αυτό το αρχείο το έχει γράψει ένας γιατρός, ο Γεώργιος Κοσμίδης, μια μορφή η οποία είναι άγνωστη, ο οποίος όμως έζησε τα γεγονότα αυτά και τα καταγράφει σε αυτές τις 600 σελίδες. Βλέπουμε μέσα επιστολές που τις αποστέλλει ο ίδιος στον Βενιζέλο, στις οθωμανικές Αρχές, στις ρωσικές Αρχές, όπου γνωρίζει για τη Διάσκεψη των Παρισίων που έγινε το 1919 με την παρουσία του Βενιζέλου και του Χρύσανθου. Επ’ ευκαιρία των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ποντίων, νομίζω ότι αν αυτά μπορέσουμε και τα αναδείξουμε, θα είναι μια μεγάλη συμβολή στον ελληνισμό, και ειδικότερα στον ελληνισμό του Πόντου».
- Με πληροφορίες από το cnn.gr.
πηγή: pontos-news.gr