Στοιχεία για τη φοιτητική μέριμνα, τη χρηματοδότηση των φοιτητικών εστιών και τις παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη παρέθεσε στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας Νίκος Παπαϊωάννου, κατά την απάντησή του σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ Αφροδίτης Κτενά.
Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο υφυπουργός ανέφερε ότι σε ορισμένα πανεπιστήμια υπάρχουν φοιτητές που, ενώ πληρούν τα οικονομικά κριτήρια για δωρεάν σίτιση, δεν υποβάλλουν αίτηση, με αποτέλεσμα να παραμένουν αδιάθετοι διαθέσιμοι πόροι.
Παρουσιάζοντας την εικόνα της φοιτητικής μέριμνας, αναφέρθηκε στα έργα κατασκευής νέων φοιτητικών εστιών μέσω ΣΔΙΤ συνολικού προϋπολογισμού 737,5 εκατ. ευρώ σε έξι πανεπιστήμια. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, για το οποίο προβλέπεται χρηματοδότηση 105 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά τα έργα αφορούν 8.609 νέες κλίνες.
Ο κ. Παπαϊωάννου έκανε επίσης αναφορά στις ανακαινίσεις υφιστάμενων εστιών, στη λειτουργία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και στην αύξηση της χρηματοδότησης για τις φοιτητικές εστίες από 31 εκατ. ευρώ το 2025 σε 32,533 εκατ. ευρώ το 2026.
Αναφέρθηκε ακόμη στον προγραμματισμό του ΙΝΕΔΙΒΙΜ για μίσθωση δωματίων σε ξενοδοχειακές μονάδες το ακαδημαϊκό έτος 2026-2027, με στόχο τη διάθεση 570 επιπλέον κλινών, μεταξύ άλλων σε Κοζάνη και Φλώρινα.
Τέλος, παρέθεσε στοιχεία για την εξέλιξη του στεγαστικού επιδόματος, σημειώνοντας ότι η συνολική χρηματοδότησή του έχει αυξηθεί από περίπου 42 εκατ. ευρώ το 2019 σε σχεδόν 88 εκατ. ευρώ το 2025, ενώ διευκρίνισε ότι οι αντιστοιχίσεις τμημάτων για τις μετεγγραφές γίνονται με ακαδημαϊκά και όχι στεγαστικά κριτήρια.






























