Το Νοέμβριο ξεκινούν οι εργασίες για την ανακαίνιση – συντήρηση του «Σουηδικού» εργοστασίου, το οποίο θα φιλοξενήσει στους χώρους του σπουδαστές υφαντουργίας.
Όπως δήλωσε στον «Π» η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού κα. Αναστασία Πράπα, με πολύ συντονισμένες προσπάθειες ο Δήμος Εορδαίας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας , κατάφεραν να ενταχθεί το «Σουηδικό» εργοστάσιο σε πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού, με φορέα υλοποίησης τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Μάλιστα το Νοέμβριο του 2021, ο τότε αρμόδιος υφυπουργός κ. Γιατρομανωλάκης είχε επισκεφθεί τη Βλάστη και ξεκίνησαν οι συζητήσεις και οι ενέργειες για την ίδρυση εκπαιδευτικής δομής υφαντουργίας και χειροτεχνίας υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.
Νωρίτερα φέτος το καλοκαίρι σε συνάντηση που είχε ο καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Ιωάννης Ζιώγας με τον Δήμαρχο Εορδαίας Παναγιώτη Πλακεντά έγινε αναφορά στην παραχώρηση του «Σουηδικού» εργοστασίου στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας για την στέγαση της εκπαιδευτικής δομής.
Σύμφωνα με την κα. Πράπα, θα δημιουργηθεί Σχολή Υφαντουργίας – Χειροτεχνίας διετούς φοίτησης. Ο ζωγράφος καθηγητής του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΠΔΜ, κ. Θοδωρής Ζυρπιάδης θα αναλάβει το εκπαιδευτικό κομμάτι, τα μαθήματα θα γίνονται διαδικτυακά, αλλά τα εργαστήρια και η πρακτική θα γίνονται δια ζώσης στο «Σουηδικό» εργοστάσιο. Μετά το τέλος της φοίτησης, οι σπουδαστές θα παίρνουν την ανάλογη πιστοποίηση.
Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από καθηγητές υφαντουργίας, ενώ κάτοικοι της Βλάστης εξέφρασαν την επιθυμία να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα σπουδών.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας μέσω του ΕΣΠΑ, όπως μας ενημέρωσε η κα. Πράπα, θα καλύψει τα έξοδα διαμονής και διατροφής των σπουδαστών, ενώ τα έξοδα μετακίνησης θα καλυφθούν για όσους θα μετακινηθούν από μακρινές περιοχές για τα δια ζώσης μαθήματα
Οι εγγραφές των σπουδαστών αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο του 2024 και θα ακολουθήσει η έναρξη των μαθημάτων.
Οι σπουδαστές της Σχολής Υφαντουργίας – Χειροτεχνίας θα γνωρίσουν όλη την διαδικασία της παραγωγής του νήματος με τους παλιούς παραδοσιακούς τρόπους. Από το πλύσιμο του μαλλιού, το στέγνωμα και τη βαφή, μέχρι το ύγραμα, το γνέσιμο, το τύλιγμα, το ίδιασμα και το κουβάριασμα.
Να σημειωθεί ότι αν και το εργοστάσιο έκλεισε το 1988 (με έτος έναρξης λειτουργίας το 1963) κι έκτοτε δεν έχει γίνει κάποια προσπάθεια συντήρησής του, παραμένει σε πολύ καλή κατάσταση, με τους αργαλειούς εν λειτουργία και γεμάτο νήματα.
Η λειτουργία της σχολής, εκτός από την διατήρηση της παράδοσης – γιατί η υφαντουργία είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ελληνικής παράδοσης – θα δώσει τη δυνατότητα στη Βλάστη να προσελκύσει περισσότερο κόσμο, να αναδειχθεί ως προορισμός και να τονωθεί η επιχειρηματικότητα του τόπου.
Μαρία Κοτζακόλιου
Πηγή φωτογραφιών: vlasti.gr