Με μεγάλη συμμετοχή προσκεκλημένων παρουσιάστηκε από την Θρακική Εστία Εορδαίας το βιβλίο της Βασιλικής Μπαλτιράνη ‘’Έλα στην γειτονία μου να παίξουμε’’. Η παρουσίαση πραγματοποιήθηκε στις 30 Μάιου στην αυλή του 3ου Δημ. Σχολείου , με την Θρακική Εστία να πρωτοτυπεί και πάλι με την επιλογή ενός ανοιχτού χώρου , αντί των κλειστών χώρων (αίθουσες-αμφιθέατρα) που επιλέγονται σε ανάλογες περιπτώσεις.
Επί της ουσίας η Θρακική Εστία υλοποίησε το κάλεσμα της συγγραφέας μέσω του τίτλου του βιβλίου ‘’Έλα στην γειτονιά μου να παίξουμε ‘’και πραγματοποίησε την παρουσίαση κυριολεκτικά στην γειτονία της!!
Η αυλή του 3ου Δημ. Σχολείου διαμορφώθηκε κατάλληλα για την περίσταση και η Θρακική Εστία υποδέχτηκε τους καλεσμένους της , οι οποίοι έμεναν απολύτως ικανοποιημένοι τόσο από την άρτια οργάνωση και το όμορφο περιβάλλον όσο και από την παρουσία μεγάλου αριθμού παιδιών από τα τέσσερα Δημ. Σχολεία της κάτω Πτολεμαΐδας (1ου– 3ου– 7ου– 9ου )καθώς και των παιδιών από τα χορευτικά του συλλόγου , τα οποία ανά ομάδες συμμετείχαν στην διεξαγωγή συγκεκριμένων παιγνιδιών.
Την συγγραφέα παρουσίασε η γραμματέας του συλλόγου Θένη Αιχμαλωτίδου η οποία εξήρε το πλούσιο βιογραφικό της ως πρώην εκπαιδευτικού καθώς και για την Θρακική της καταγωγή και την προσφυγική της παιδεία.
Για το βιβλίο μίλησε ο πρόεδρος του συλλόγου Λιβέρης Πσχαλίδης , ο οποίος αναφέρθηκε για τα 200 και πλέον παιγνίδια που περιγράφονται λεπτομερώς στο βιβλίο συνοδευόμενα πολλά από αυτά από στίχους και τραγούδια και καλύπτουν όλες τις παιδικές ηλικίες .
Αναφέρθηκε διεξοδικά στα πλούσια λαογραφικά και ιστορικά στοιχεία που καταγράφονται στο βιβλίο , παράλληλα με τα παιγνίδια. Στην συνέχεια διάβασε συγκεκριμένες φράσεις και προτάσεις από τα γραφόμενα της συγγραφέως , μέσα από τις οποίες διαφαίνεται η σημασία του παιχνιδιού για το παιδί.
-το παιγνίδι γεννήθηκε ταυτόχρονα με το ανθρώπινο γένος.
-παίζω σημαίνει ζω !!
-το παιδί την ώρα του παιγνιδιού , είναι αυθόρμητο , φυσικό και εκδηλωτικό. Άρα μπορεί ο γονέας , ο δάσκαλος , ο παιδαγωγός να διακρίνει την δομή της προσωπικότητάς του .
-παιδί που δεν παίζει δεν αισθάνεται καλά.
– όλα τα παιγνίδια αποσκοπούν στο να κτίσουν την προσωπικότητά του παιδιού , να διαμορφώσουν την ψυχολογία του και να το μετεξελίξουν σε υγιή ενήλικα.
-αφήστε τα παιδιά να παίζουν , αφήστε τα παιδιά να ζουν!!
Το βιβλίο είναι αναμφισβήτητα μια ωδή πάνω στο παιδικό παιγνίδι , αποτελεί προϊόν μακρόχρονης συλλογής και καταγραφής αναμνήσεων της συγγραφέως και του περίγυρού της και θα ήταν ευχής έργο να γίνει κτήμα όλων των σχολικών βιβλιοθηκών. Έχει ιστορική αξία γιατί καταγράφει εκατοντάδες παλαιά παιδικά παιγνίδια με τα οποία μεγάλωσαν οι προγονοί μας και τα οποία βοήθησαν όλες τις μεταπροσφυγικές γενιές να διατηρήσουν τα ήθη και τα έθιμά τους.
Η παρουσίαση τελείωσε με την διεξαγωγή των επιλεγμένων παιγνιδιών όπου όλα τα παιδιά συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό και μαχητικότητα. Δημοφιλέστερα παιγνίδια αποδείχτηκαν το σκοινί (τριχιά) και το κατρακύλι.
Στην διάρκεια της παρουσίασης λειτουργούσε και έκθεση παλαιών χειροποίητων παιγνιδιών όπως :σφενδόνες (τσατάλες)-τόξα –σπαθιά- κατρακύλια-φαναράκια από καρπούζι -τροχήλατο καλάμι –αυτοκινούμενα καρούλια-τσιλίκι-φιγούρες καραγκιόζη –άστρο(αετός ), μπίλιες και γκαζόζες –κότσια- σβούρες με γαϊτάνι –τσίγκινα βατραχάκια –τρίγωνα για κάλαντα κ’αλ.
Ευχαριστίες απεύθυνε ο πρόεδρος του συλλόγου προς τους διευθυντές τους γυμναστές , τους προέδρους και τα μέλη των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του 1ου/ 3ου/ 7ου/ και 9ου Δημοτικού σχολείου για την άψογη συνεργασία τους και ιδιαιτέρως προς τον διευθυντή του 3ου Δημ. Σχολείου κ. Πολυχρονιάδη Ιάκωβο που φιλοξένησε την εκδήλωση και εμπιστεύτηκε το σχολείο στον σύλλογο. Τους ομιλητές συντόνιζε η γραμματέας του συλλόγου Θένη Αιχμαλωτίδου , την οργανωτική επιμέλεια η Πόπη Φρυδά , την επιμέλεια και συντονισμό για την διεξαγωγή των παιγνιδιών η Ιωάννα Γιαννιού , την επιμέλεια του ήχου ο Σαράντης Τσαρελάκης και την επιμέλεια της έκθεσης ο Στράτος Χ’Σταυριανίδης με τον Στράτο Μανάβη. Το υπόλοιπο Δ.Σ ήταν επιφορτισμένο με την διαφύλαξη του χώρου και του εξοπλισμού και την προστασία των παιδιών.