Μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί η σχεδιασμός για εγκατάσταση αιολικού πάρκου στα Πιέρια, θέμα για το οποίο έγινε ανοιχτή λαϊκή συνέλευση στο Βελβεντό την περασμένη Παρασκευή, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των τοπικών κοινωνικών σε Βελβεντό και Σέρβια.
Μάλιστα, ο δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου έκανε λόγο για έργο «μεγάλη απειλή για τον τόπο», κάνοντας λόγο για «καταστροφή του βουνό προς όφελος των επενδυτών». Επίσης, τόνισε πως ο δήμος να οργανώσει κάθε μορφή αγώνα για τη ματαίωση του συγκεκριμένου έργου.
Η ανακοίνωση του Δήμου:
«Λαϊκή Συνέλευση για το θέμα της εγκατάστασης αιολικού πάρκου στην κορυφογραμμή των Πιερίων διοργάνωσε την Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2022 ο Δήμος Βελβεντού. Στη Λαϊκή Συνέλευση παραβρέθηκαν και οι δυο βουλευτές του Νομού κ. Αμανατίδης Γιώργος και κα Βέττα Καλλιόπη, ενώ αξιοσημείωτη ήταν η απουσία της Περιφερειακής Αρχής Δυτ. Μακεδονίας.
Η πρωτοβουλία αυτή είχε ως στόχο την ενημέρωση των δημοτών και κάθε ενδιαφερόμενου για την σχεδιαζόμενη «επένδυση» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε., μετά την δημοσιοποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Τα βασικά χαρακτηριστικά του «έργου» παρουσίασε ο Δήμαρχος Βελβεντού, κος Στεργίου Μανώλης, ο οποίος τόνισε τις καταστροφικές του συνέπειες για το ανάγλυφο του βουνού, την χλωρίδα, την πανίδα και την ορνιθοπανίδα καθώς και την ποιότητα του νερού, εφόσον οι ανεμογεννήτριες τοποθετηθούν στην περιοχή των πηγών και μάλιστα σε συνθήκες άπνοιας (59%), σύμφωνα με την μελέτη που συνέταξαν οι ίδιοι οι «επενδυτές». Επίσης τόνισε ότι το συγκεκριμένο έργο, αλλά και όποιο ανάλογο ενδεχομένως ακολουθήσει στο μέλλον στην κορυφογραμμή των Πιερίων, αποτελεί τροχοπέδη για την τουριστική αξιοποίηση και προοπτική της περιοχής. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Δήμαρχος στην εκπεφρασμένη αρνητική θέση του Δημοτικού Συμβουλίου Βελβεντού, του Δημοτικού Συμβουλίου Σερβίων, των συμβουλίων και των Προέδρων των Κοινοτήτων αλλά και των άλλων συλλογικών οργάνων της ευρύτερης περιοχής καθώς και στην εγρήγορση και ετοιμότητα που πρέπει να επιδείξει ολόκληρη η κοινωνία για την αποτροπή της καταστροφής. Σημαντική είναι η έλλειψη Ειδικού Χωροταξικού των Α.Π.Ε. το οποίο εδώ και καιρό εκπονείται αλλά ποτέ ως σήμερα δεν έχει θεσμοθετηθεί. Εξέφρασε δε το φόβο πως όταν αυτό οριστικοποιηθεί θα έχει κορεσθεί ο τόπος από την άναρχη και ανεξέλεγκτη τοποθέτηση των Α.Π.Ε. στην χώρα.
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Νομικός Σύμβουλος του Δήμου στο θέμα των ανεμογεννητριών, κος Τρύφων Κόλλιας, ο οποίος αναφέρθηκε στη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης, η οποία λήγει στις 16 Ιανουαρίου, καθώς και στις νομικές ενέργειες που θα ακολουθήσουν.
Σημαντικές για την απειλή του περιβάλλοντος ήταν και οι θέσεις του Καθηγητή Φυσικής του Α.Π.Θ. κ. Ελευθεριάδη Χρήστου, του Χημικού Μηχανικού κ. Κολοβού Χρήστου, του ορνιθολόγου κ. Μπούσμπουρα Δημήτρη, του βιολόγου κ. Γιαννάκη Νίκου, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Πράσσου Στέφανου.
Το λόγο έλαβαν ο Δήμαρχος Σερβίων κ. Ελευθερίου Χρήστος, οι δημοτικοί Σύμβουλοι Βελβεντού κ. Τέτος Νίκος και κα Γκαμπράνη Ειρήνη, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καταφυγίου κ. Πούλιος Αθανάσιος, εκπρόσωπος της Κοινότητας Ριζωμάτων και εκπρόσωποι συλλογικών φορέων καθώς και πολίτες του Βελβεντού και της ευρύτερης περιοχής.
Ξεκάθαρο από τις εισηγήσεις ήταν το συμπέρασμα ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μεγάλη απειλή για τον τόπο, πλειοδοτώντας την καταστροφή του βουνού προς όφελος των «επενδυτών». Ακόμα και το επιχείρημα των θέσεων εργασίας σε μια τόσο ακριβή επένδυση των 47 εκ. ευρώ καταρρίπτεται από την ίδια την μελέτη.
Κατά την διαδικασία κατατέθηκαν προτάσεις, οι οποίες θα αξιολογηθούν και θα ιεραρχηθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο Βελβεντού.
Δηλώνουμε ότι θα οργανώσουμε κάθε μορφή αγώνα για την ματαίωση του συγκεκριμένου «έργου». Είναι η ώρα της ευθύνης και όλοι θα κριθούμε από την παρουσία και τη συμμετοχή μας».