Τηλεδιάσκεψη με τους φορείς του τουρισμού στη χώρα είχαν την Τετάρτη οι περιφερειάρχες με αντικείμενο το συντονισμό της συνολικής προσπάθειας για να μη χαθεί η τουριστική σεζόν. Από πλευράς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας τον περιφερειάρχη εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιώργος Βαβλιάρας.
Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τσιτζικώστα και σε αυτή συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Γιάννης Ρέτσος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος, αλλά και οι πρόεδροι του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος και του προέδρου της Aegean κ.κ. Βασιλικού και Βασιλάκη.
Η ανησυχία των ανθρώπων του τουρισμού είναι έκδηλη μετά την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ στο «τραπέζι» της συζήτησης έπεσαν μια σειρά προτάσεων σε πανελλαδικό και περιφερειακό επίπεδο. Οι ξενοδόχοι έθεσαν τα δικά τους ζητήματα, ενώ ιδιαίτερο προβληματισμό φαίνεται να προκαλούν οι μετακινήσεις, οδικές, ακτοπλοϊκές και αεροπορικές.
Μιλώντας στον «Π» ο κ. Βαβλιάρας, επεσήμανε ότι στόχος της τηλεδιάσκεψης είναι να προχωρήσουν όλοι μαζί οι φορείς με έναν κοινό βηματισμό, αντιμετωπίζοντας όποια προβλήματα ανακύψουν. Η συμφωνία που προέκυψε, όπως τόνισε, είναι να μην γίνουν μεμονωμένες κινήσεις αλλά να υπάρξει μια μαζική καμπάνια, την οποία θα «βγάλει» στον αέρα το υπουργείο σε συνεργασία με τον ΕΟΤ.
Όπως σημείωσε, επίσης, η χώρα μας δέχεται περί τα 28 εκ. τουρίστες ετησίως και ακόμη 10 εκ. οδικώς, οπότε αναμενόμενα θα υπάρξουν περιορισμοί και δυσκολίες. «Στόχος μας είναι να περάσουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλής προορισμός», είπε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως η Δ. Μακεδονία είναι ένας εναλλακτικός προορισμός για εναλλακτικό τουρισμό. «Μπορούμε να προσφέρουμε ένα ασφαλές τουριστικό προϊόν, πολύ καλό, που ενδείκνυται για θρησκευτικό τουρισμό, περιπατητικό, με πολλές ομορφιές, βουνά, λίμνες», τόνισε ο κ. Βαβλιάρας.
Προσέθεσε, δε, ότι με τους περιορισμούς στα νησιά, θα ενισχυθούν τα ταξίδια οδικώς, και η περιοχή της Δ. Μακεδονίας μπορεί να προσφέρει πολλά.
Ο κ. Βαβλιάρας αναφέρθηκε και στην έντονη ανησυχία που εκφράζουν οι εκπρόσωποι του ξενοδοχειακού, τουριστικού κλάδου αλλά της εστίασης, λέγοντας πως ανησυχούν για το πόσοι θα ανοίξουν και τι πρωτόκολλο θα ακολουθηθεί. Η πρόταση που έπεσε, μάλιστα, από συγκεκριμένες περιφέρειες, είναι να υιοθετηθεί ένα ξενοδοχείο αναφοράς για κορωνοϊό για πιθανά κρούσματα, όπως και ένα νοσοκομείο αναφοράς, για να νοιώθουν ασφαλείς οι τουρίστες σε όποια περιφέρεια θα ταξιδέψουν.
Όπως κατέληξε ο κ. Βαβλιάρας, η συζήτηση σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο για το κομμάτι του τουρισμού θα ξαναγίνει με την εξειδίκευση των μέτρων, ενώ όπου χρειαστεί θα συμβάλλουν και οι περιφέρειες, κατέληξε.