Στη δικαιοσύνη προσφεύγει ο Σύλλογος Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών Ν. Κοζάνης
Στα χέρια πιάνονται κάθε Τετάρτη παραγωγοί και έμποροι στη Λαϊκή Αγορά της Πτολεμαΐδας εξ αιτίας της παράνομης κατάληψης χώρων από μεγαλοεκθέτες εμπόρους, οι οποίοι καταλαμβάνουν μεγάλους χώρους εις βάρος των παραγωγών και σταθμεύουν παράνομα και τα φορτηγά τους εντός της λαϊκής, στερώντας ζωτικό χώρο από ντόπιους παραγωγούς οι οποίοι δεν μπορούν καν να πάρουν άδεια για τη λαϊκή γιατί δεν χωράνε.
Τα παραπάνω καταγγέλλει ο πρόεδρος του Συλλόγου Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Ν. Κοζάνης, Χρήστος Σαββουλίδης, τονίζοντας ότι η λαϊκή της Πτολεμαΐδας είναι κατειλημμένη από κάποιους μεγαλοεκθέτες, “νονούς” όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «οι οποίοι κάνουν κουμάντο στη λαϊκή αγορά, αλλά κανένας δεν τολμά να τους πειράξει».
Ανέφερε μάλιστα ότι ο σύλλογος των παραγωγών θα καταθέσει αναφορά στον Εισαγγελέα Κοζάνης, «καθώς οργιάζει η παρανομία αλλά κανείς δεν τολμά να βάλει τάξη στην ασυδοσία που επικρατεί στη Λαϊκή Αγορά της Πτολεμαΐδας».
«Τα προβλήματα αυτά υπάρχουν εδώ και χρόνια στη λαϊκή αγορά της Πτολεμαΐδας και δεν φιλοτιμείται κανένας, ούτε η εκάστοτε δημοτική αρχή ούτε η περιφέρεια. Δείχνουν απρόθυμοι να βάλουν μια τάξη στη λαϊκή και φτάσαμε στο σημείο να έχουμε κάθε εβδομάδα φασαρίες και να ερχόμαστε στα χέρια», δήλωσε στον «Π» ο κ. Σαββουλίδης.
Εξήγησε ειδικότερα ότι «παραβιάζεται η διαγράμμιση, τα όρια του κάθε εκθέτη- παραγωγού, ο κάθε χοντρέμπορας βάζει μέσα το φορτηγό του και παραβιάζει το χώρο των άλλων εκθετών, καθώς υπάρχουν έμποροι που διαθέτουν 45-50 μέτρα στη λαϊκή, αλλά βάζουν τα φορτηγά τους σε χώρο άλλων εκθετών. Συνεχώς δημιουργούν προβλήματα, αλλά δεν καταλαβαίνουν τίποτα. Κάθε αρχή έχει παραβιαστεί στη λαϊκή. Είναι η χειρότερη λαϊκή σε όλη την περιοχή. Έχουμε γυρίσει όλες τις λαϊκές αλλά αυτό που γίνεται στην Πτολεμαΐδα είναι μοναδικό. Δεν τηρείται ο νόμος, που λέει ότι οι έμποροι μπορούν να έχουν έως 9 μέτρα και 7 οι παραγωγοί. Εδώ μιλάμε για 45-50 μέτρα στους εμπόρους. Έχουμε 70 αιτήσεις παραγωγών που έχουν νόμιμα χαρτιά και δεν χωράνε να μπουν στη λαϊκή γιατί δεν γίνεται η διαγράμμιση των χώρων και μένουν ξεκρέμαστοι».
Ο κ. Σαββουλίδης έκανε μάλιστα λόγο για «αθέμιτο ανταγωνισμό, γιατί οι περισσότεροι χώροι καταλαμβάνονται από μεγαλέμπορους και εάν γίνει έλεγχος οι περισσότεροι από αυτούς πρέπει να πεταχτούν έξω από τη λαϊκή γιατί είναι παράνομοι. Διότι δεν θεώρησαν τις άδειες, χρωστάνε στην εφορεία, στο ΤΕΒΕ, δεν ξέρω εάν μπορούν να πάρουν ασφαλιστική ενημερότητα, αλλά οι παραγωγοί δεν χωράνε στη λαϊκή. Εμείς είχαμε φτάσει και παλιότερα μέχρι τον εισαγγελέα, αλλά ακολούθησαν οι εκλογές και οι τότε άρχοντες δεν τόλμησαν να βάλουν μια τάξη στη λαϊκή, γιατί φοβήθηκαν το πολιτικό κόστος».
Επισήμανε ότι ο σύλλογος των παραγωγών ενημέρωσε τις αστυνομικές αρχές, τον περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή στα Ιωάννινα, ο οποίος έδωσε εντολή να βγουν τα φορτηγά έξω από τις λαϊκές και κάλεσε την περιφέρεια να προχωρήσει στις διαγραμμίσεις και να βάλει τάξη. «Γιατί αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εμείς περνάμε τα χίλια μύρια για να θεωρήσουμε κάθε εξάμηνο την άδεια και δεν μπορούμε να έρθουμε στη λαϊκή».
Ο πρόεδρος των παραγωγών τόνισε ακόμη ότι «στη λαϊκή αγορά της Πτολεμαΐδας υπάρχει πρόβλημα ακόμη και με την πληρωμή των τελών. Στην Κοζάνη παίρνουν παρουσίες κάθε Σάββατο στη λαϊκή. Εδώ δεν παίρνουν και πας στο ταμείο και σού λένε χρωστάς το 2007, το 2008, το 2010, χωρίς να γνωρίζουν εάν ήσουν την Τετάρτη στη λαϊκή. Έχουμε θέμα και με το οικονομικό και θα προσφύγουμε και γι’ αυτό στη δικαιοσύνη».
Ο «Π» μετέφερε τις διαμαρτυρίες των παραγωγών και τις καταγγελίες περί “μαφίας” που κάνει κουμάντο στη λαϊκή αγορά της Πτολεμαΐδας στον εντεταλμένο περιφερειακό σύμβουλο για τις λαϊκές αγορές, Χάρη Κάτανα, ο οποίος δήλωσε τα εξής: «Η νέα περιφερειακή αρχή σκεπτόμενη τις συνεχόμενες απαιτήσεις του κόσμου για προσφυγή στις λαϊκές αγορές λόγω της οικονομικής κρίσης, με τη σύμφωνη γνώμη της δημοτικής αρχής Εορδαίας, προχωρά στην αναθεώρηση της υπάρχουσας κατάστασης και στην αναδόμηση της λαϊκής. Αυτό φυσικά απαιτεί κάποιο χρόνο από τις υπηρεσίες της περιφέρειας και του δήμου, αλλά θα γίνει καταγραφή των παραγωγών και των εμπόρων και θα γίνει διαγράμμιση του χώρου της λαϊκής, ενώ οι παραχωρήσεις θα γίνουν με κάποια κριτήρια που θα ανακοινωθούν».
Ο κ. Κάτανας, σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαβούλευση με τους φορείς των παραγωγών και την ομοσπονδία τους και τους αρμόδιους αντιδημάρχους» και διαβεβαίωσε: «Υπάρχει η πολιτική βούληση να χωρέσει περισσότερος αριθμός παραγωγών στη λαϊκή, γιατί αυτό θα σημαίνει καλύτερες τιμές και καλύτερη εξυπηρέτηση για τον κόσμο, γιατί έτσι όπως είναι σήμερα η λαϊκή αγορά δεν μπορεί να περάσει ένα άτομο με αναπηρία. Και αυτό πρέπει να το δούμε ως προτεραιότητα, διότι στόχος και προτεραιότητα της νέας περιφερειακής αρχής είναι οι αποφάσεις της να έχουν ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα».