Βάσεις 2018 Παννελήνιες: Πότε ανακοινώνονται – Οι εκτιμήσεις
Βάσεις 2018: Σε αναμένα κάρβουνα κάθονται οι υποψήφιοι καθώς πλησιάζουν οι μέρες που ανακοινώνονται οι βάσεις. Η 24η Αυγούστου είναι η πιθανότερη ημερομηνία για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως άλλωστε έγινε τα δύο τελευταία χρόνια.
Δεν αποκλείεται ωστόσο, σε περίπτωση που οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας δεν προλάβουν τη συγκεκριμένη ημερομηνία, η δημοσιοποίηση των βάσεων να γίνει τη Δευτέρα 27 Αυγούστου.
Αλλάζει η ημερομηνία ανακοίνωσης των Βάσεων 2018
Τέλος Αυγούστου αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής και τα ονόματα των επιτυχόντων για εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για το 2018. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες τα αποτελέσματα δεν θα αναρτηθούν νωρίτερα από τις 25 Αυγούστου και οι πιο πιθανές ημερομηνίες ανακοίνωσης των Βάσεων 2018 είναι η 28η Αυγούστου και η 29η Αυγούστου.
Η αρχική ημερομηνία
Αρχικά, ως πιθανή ημερομηνία για την έκδοση των αποτελεσμάτων για τις Βάσεις 2018 είχε οριστεί η 24η Αυγούστου. Όμως, σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις η μικρή καθυστέρηση οφείλεται στα μέτρα που θα παρθούν για τους υποψηφίους από τις πυρόπληκτες περιοχές.
Για να λάβετε πρώτοι ενημερωτικό μήνυμα για τα αποτελέσματα των βάσεων 2018 και όλα τα τελευταία νέα πατήστε εδώ. Σε 104.040 ανέρχονται οι υποψήφιοι για τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις. Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Παιδείας ο αριθμός των εισακτέων στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ θα ανέλθει σε 74.692 (από 70.726 πέρυσι), δηλαδή οι θέσεις θα είναι κατά 3.966 περισσότερες. Σύμφωνα με τα στοιχεία μειωμένος κατά περίπου 2.000 είναι ο αριθμός των υποψηφίων των ΕΠΑΛ παρά την πριμοδότηση για εισαγωγή σε ΑΕΙ σε ποσοστό 5 του αριθμού εισακτέων.
Οι αυξομειώσεις και οι «βουτιές»
Αναλύοντας τα στατιστικά στοιχεία από τις βαθμολογίες των πανελλαδικών εξετάσεων, τις προτιμήσεις των υποψηφίων στα μηχανογραφικά τους δελτία, τις αυξομειώσεις στους αριθμούς των εισακτέων ανά σχολή και τις συγκρίσεις όλων αυτών των δεδομένων με τα αντίστοιχα περσινά, προκύπτει το συμπέρασμα ότι αναμένεται πτώση των βάσεων στις ιατρικές και τις δημοφιλείς πολυτεχνικές σχολές, «εκτόξευση» προς τα πάνω στα παιδαγωγικά τμήματα και άνοδος στις οικονομικές σχολές.
Στις σχολές των ανθρωπιστικών και κοινωνικών επιστημών θα υπάρχει μια σταθερότητα, σε σχέση με πέρυσι, με μικρές αυξομειώσεις, κυρίως προς τα πάνω. Επίσης οι βάσεις των ΤΕΙ σε γενικές γραμμές θα κινηθούν πτωτικά ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις η «βουτιά» θα ξεπεράσει και τα 1.000 μόρια.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, επιβάλλεται να σημειωθεί ότι όλα αυτά αποτελούν εκτιμήσεις για την πορεία των βάσεων, καθώς πολλές φορές ακόμη και οι πιο «ασφαλείς» προβλέψεις έχουν διαψευσθεί πανηγυρικά, κυρίως όταν δεν στηρίζονται στα πραγματικά δεδομένα.
Τα νέα δεδομένα
Οι αλλαγές στο μηχανογραφικό δελτίο και στον αριθμό των εισακτέων έφεραν νέα δεδομένα στο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ως εκ τούτου αλλάζουν την ισορροπία στις βάσεις εισαγωγής.
Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει αύξηση των θέσεων των εισακτέων (κατά 3.966 θέσεις, συνολικά 74.692), μέρος της οποίων θα δοθεί στους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων, μια αύξηση που «φρενάρει» την ανοδική τάση σε ορισμένες σχολές και διογκώνει την υποχώρηση σε κάποιες άλλες, κυρίως στα ΤΕΙ. Επίσης, η αλλαγή με τα παιδαγωγικά τμήματα, τα οποία εντάχθηκαν σε όλα τα επιστημονικά πεδία, ανανεώνει το ενδιαφέρον και τη ζήτηση γι’ αυτές τις σχολές, και μοιραία «εκτοξεύει» τις βάσεις τους έως και 2.000 μόρια. Σημαντικό νέο δεδομένο αποτελεί η λειτουργία του νέου Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά. Η ζήτηση για τις νέες σχολές είναι αξιοσημείωτη, καθώς προσελκύονται υποψήφιοι φοιτητές οι οποίοι σε διαφορετική περίπτωση θα διοχετεύονταν σε αντίστοιχα τμήματα άλλων ιδρυμάτων, κυρίως της περιφέρειας.
Τι γίνεται με τις … περιζήτητες σχολές
Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ιατρική Αθηνών θα βρεθεί ξανά κάτω από τα 19.000 μόρια, ενώ αντίστοιχη πτώση αναμένεται και στις υπόλοιπες ιατρικές σχολές της χώρας. Μεγαλύτερο πτώση θα καταγράψουν οι βάσεις των δημοφιλών πολυτεχνικών τμημάτων, τόσο στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (το τμήμα Η/Υ του ΕΜΠ ενδέχεται να κινηθεί γύρω στα 18.300 μόρια) όσο και στην περιφέρεια, ενώ επίσης γύρω στα 18.300 μόρια αναμένεται να «σκαρφαλώσει» και η Νομική Αθηνών.
Το βαθμολογικό κατώφλι για τα πανεπιστήμια (για τμήματα για την εισαγωγή στα οποία δεν απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα) εκτιμάται ότι θα βρεθεί γύρω στα 7.000 μόρια (ίσως και λίγο πιο χαμηλά), ενώ για τα ΤΕΙ κάτω από τα 3.00ο μόρια (2.800-2.900).
Εκτιμήσεις προεδρου ΟΕΦΕ Γ. Βαφειαδάκη ανα πεδίο
Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και την Στέλλα Παπαμιχαήλ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδας (ΟΕΦΕ) Γιάννης Βαφειαδάκης έδωσε τις αναλυτικές εκτιμήσεις του για τις βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
1ο Πεδίο
«Στο πρώτο πεδίο, αυτό των ανθρωπιστικών σπουδών, είχαμε λίγο ευκολότερα θέματα από πέρυσι, ενώ έχουμε μια αύξηση των εισακτέων, άρα αυτό αναμένεται να οδηγήσει τις βάσεις σταθεροποιητικά, ελαφρώς προς τα πάνω όμως στις υψηλόβαθμες και δημοφιλείς σχολές. Ενδεχομένως όμως να έχουμε πτώση στις μεσαίες σχολές και κάτω, γιατί οι υποψήφιοι του πρώτου πεδίου έχουν και την επιλογή των παιδαγωγικών σχολών, που δεν την είχαν όλοι πέρυσι», εξήγησε ο κ. Βαφειαδάκης.
2ο Πεδίο
Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πεδίο, αυτό των φυσικομαθηματικών σχολών και της πληροφορικής, ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ εκτιμά πως αναμένεται πτώση «που ξεκινάει από τις υψηλόβαθμες πολυτεχνικές σχολές», καθώς «εμφάνισαν αυξημένη δυσκολία τα μαθήματα της Φυσικής, της Χημείας και της Γλώσσας». «Η πτώση μπορεί να ξεκινάει από τα 300 μόρια, ωστόσο μπορεί να είναι και μεγαλύτερη, ίσως και 400», σημείωσε χαρακτηριστικά.
3ο Πεδίο
«Βουτιά» πάντως αναμένεται στο τρίτο πεδίο, αυτό των επιστημών υγείας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου των φροντιστών. «Σε όλα τα μαθήματα έχουμε χειρότερες βαθμολογίες σε σχέση με πέρυσι, ενώ στο συγκεκριμένο πεδίο δεν υπάρχει και αύξηση των εισακτέων» ανέφερε ο κ. Βαφειαδάκης ο οποίος συμφωνεί στην εκτίμηση ότι η Ιατρική Αθηνών θα απολέσει το «ψυχολογικό φράγμα» των 19.000 μορίων.
4ο Πεδίο
«Το τέταρτο πεδίο θα εμφανίσει σταθεροποιητικές τάσεις με μια μικρή ενδεχομένως άνοδο στις λεγόμενες μεσαίες σχολές, κάτι που οφείλεται στις καλύτερες επιδόσεις των υποψηφίων στο μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας», εκτίμησε ο κ. Βαφειαδάκης, ενώ για τις δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια σχολές της Πληροφορικές είπε ότι «η αύξηση κατά 10% του αριθμού των εισακτέων σε αυτά τα τμήματα πιέζει τις βάσεις τους προς τα κάτω, ωστόσο η αυξημένη ζήτηση συγκρατεί αυτήν την πτώση». Για τις στρατιωτικές σχολές, ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ έκανε λόγο για «καθοδικές τάσεις σε όσες βρίσκονται στο δεύτερο πεδίο» ενώ προέβλεψε μικρή άνοδο για τις, κοινές σε όλα τα πεδία, σχολές της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.
Πηγή: dikaiologitika.gr