Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε την Βαλεντίνα Πλάκα – Στέλεχος του CluBE, μιλώντας για τη διοργάνωση της 2ης Χειμερινής Ακαδημίας Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών, που θα γίνει στο Νυμφαίο από 28 Νοεμβρίου μέχρι 1 Δεκεμβρίου.
Ειδικότερα, το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας – CluBE σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Δήμο Αμυνταίου και τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ διοργανώνει την 2η Χειμερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών στο Νυμφαίο Φλώρινας, στο πλαίσιο της Καμπάνιας Ευαισθητοποίησης για το Κλίμα “Climate Community_WM“. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με το SKYROS Project.
Η Καμπάνια “Climate Community_WM” βρίσκεται στο δεύτερο έτος που λαμβάνει δράση, με ενεργές περιβαλλοντικές δράσεις στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Μια εξ αυτών αποτελεί η Χειμερινή Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών, μια Ακαδημία που τρέχει ενεργά από το 2016 στο νησί της Σκύρου, ως Θερινή Ακαδημία, και το χειμώνα θα έρθουν εκπαιδευόμενοι, από κάθε άκρη της χώρας στο Νυμφαίο Φλώρινας, για να ζήσουν την εκπαιδευτική εμπειρία σε ένα χειμερινό τοπίο με φυσικό κάλλος.
Μιλώντας για την περυσινή διοργάνωση η ίδια, τόνισε πως πέρυσι συγκεντρώθηκαν 15 εκπαιδευόμενοι και 22 ομιλητές, ανοίγοντας ένα παράθυρο σε ό,τι γίνεται με περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Στη φετινή διοργάνωση θα υπάρχουν έγκριτοι ομιλητές, με το CLUBE να επιζητάει να μεγαλώσει το εν λόγω εγχείρημα στην περιφέρεια Δ. Μακεδονίας και να δυναμώνει η φωνή σε ό,τι αφορά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.
Η δράση αφορά ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την περιβαλλοντική μορφή σε κάθε της μορφή (τυπική ή μη), με συμμετοχή ανθρώπων με περιβαλλοντικό αποτύπωμα, εκπαιδευτικούς, δημοσιογράφους κ.α., με τους συμμετέχοντες να λαμβάνουν και πιστοποίηση από το Πανεπιστήμιο. Η εν λόγω εκπαίδευση αφορά σε πρόγραμμα κατάρτισης και μπορεί να πιστοποιηθεί κανείς στο πως μπορεί να σχεδιάζει μαθήματα, λαμβάνοντας την «Αλφαβήτα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης», μαθαίνοντας πως σχεδιάζει κάποιος εκπαιδευτής περιβαλλοντικά μαθήματα, ενώ στο πλαίσιο της δράσης θα γίνουν και σχετικά εργαστήρια.
Στόχος είναι ο εκπαιδευόμενος να μπορεί να εκπαίδευση ομάδες προκειμένου να είναι περιβαλλοντικά υπεύθυνοι. Εκπαιδευτές θα είναι άτομα από πανεπιστήμια, από ΜΚΟ, από διοίκηση, επιχειρηματικότητα κ.α.
Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται μέχρι τις 15 Νοεμβρίου και μπορεί να δηλώσει συμμετοχή άτομα άνω των 18 ετών, με προσόν να είναι κάτοικοι πτυχίων σε συναφές επιστήμες, να έχουν αγάπη για το περιβάλλον και την εκπαίδευση. Αιτήσεις γίνονται μέσω του Πανεπιστημίου και την αίτηση τη βρίσκει κανείς μέσω social. Το κόστος στα δίδακτρα καλύπτουν την ημιδιατροφή και την εκδρομή που θα γίνει.