Για την προτεραιότητα που δίνει ο δήμος Εορδαίας στα θέματα με αναπηρία, αλλά και μια σειρά θεμάτων που προχωράει προς υλοποίηση, όπως το Κέντρο Διημέρευσης, η δημιουργία ενός ΚΔΑΠ-μεΑ, οι κατασκηνώσεις ΑμεΑ αλλά και θέματα πολιτικής προστασίας για άτομα με αναπηρία, μίλησε στο e-ptolemeos.gr και τον Αντώνη Πουγαρίδη ο Βασίλης Κούτσιανος, ειδικός σύμβουλος Δημάρχου Εορδαίας για θέματα με αναπηρία, μέλος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και πρόεδρος του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Δ. Μακεδονίας.
Ο Βασίλης Κούτσιανος, μάλιστα, είναι ο πρώτος σύμβουλος δημάρχου για θέματα αναπηρίας στην περιοχή. Ο ίδιος, σχολιάζοντας, αρχικά, αυτή την πρωτοβουλία του δημάρχου, σχολίασε πως: «Ο Δήμος Εορδαίας εξέφρασε από την αρχή ανάληψης της θητείας του την επιθυμία συνεργασίας για θέματα με αναπηρία. Ο Δήμος υπέγραψε και πρωτόκολλο συνεργασίας με την ΕΣΕΕ για θέματα αναπηρίας, για αυτό και επέλεξε να αξιοποιήσει μια θέση συμβούλου για θέματα αναπηρίας. Είναι από τους λίγους δήμους που όρισε σημείο αναφοράς για την εφαρμογή της σύμβασης υπηρεσιακό παράγοντα της διεύθυνσης προγραμματισμού, που σημαίνει ότι το αντιλαμβάνεται σαν αναπτυξιακή διάσταση».
Αναφορικά με το τι σημαίνει η αναπτυξιακή διάσταση, ο κ. Κούτσιανος σημειώνει: «Αντιμετωπίζουμε, συνήθως, τα άτομα με αναπηρία στερεοτυπικά, με τη διάσταση κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας, αλλά έχει να κάνει και με ζητήματα απασχόλησης, προσβασιμότητας, κοινωνικής ένταξης. Δεν έχει μόνο τη διάσταση του οίκτου».
Ο δεύτερος πυλώνας, έχει να κάνει με τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, όπως το Βοήθεια στο σπίτι, η εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία παρέχοντας μετακίνηση, ενώ υπάρχει πρόθεση μεταφοράς ηλεκτροκίνητου οχήματος που θα μεταφέρει τα άτομα εντός του δήμου. Αλλά αφορά και στις κοινωνικές δομές, όπως είναι το Κέντρο Φροντίδας Παιδιού αλλά και η Στέγη υποστηριζόμενης Διαβίωσης , που βρίσκεται στη φάση ολοκλήρωσης του κτηριακού, αλλά προμήθειας εξοπλισμού (που επικαιροποιήθηκε) αλλά και στη δημιουργία κέντρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία.
Προσβασιμότητα ως «στοίχημα»
Η κατάσταση παραμένει δύσκολη, παντού, σε όλη τη χώρα, απαντάει σχετικά σε ό,τι αφορά την αστικότητα στο περιβάλλον και στα κτήρια, λέγοντας πως αν δεν λυθεί η προσβασιμότητα δεν θα λυθεί κανένα άλλο πρόβλημα, καθώς είναι απαραίτητο για την ένταξη των ατόμων για αναπηρία.
Το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με το ΤΕΕ, μάλιστα, ζήτησαν καταγραφή των κτηρίων σε δήμους και περιφέρεια, ώστε να φανεί που υπάρχει πρόβλημα και να γίνει μια συλλογική μελέτη και να διασφαλιστεί η προσβασιμότητα. Υπάρχει η προοπτική να διασφαλιστεί η προσβασιμότητα σε τέτοια κτήρια. Η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου μεταφέρθηκε σε προσβάσιμο κτήριο, ήδη.
Επίσης το σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στους δήμους θέλει να λύσει προβλήματα καθημερινότητας (πεζοδρόμια, στάσεις κ.λπ.). «Έλλειπε από τον δήμο Εορδαίας η θεσμοθετημένη και η αναγκαιότητα και η πολιτική βούληση να αλλάξουν οι προτεραιότητες του Δήμου. Να είναι προτεραιότητα του δήμου η κοινωνική ένταξη των ατόμων με αναπηρία, κάτι που χρειάζεται χρόνος αλλά υπάρχει η βούληση. Επίσης, ο κόσμος πρέπει να σέβεται το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία να βγουν στο περιβάλλον. Έχουν αλλάξει πολλά και έγιναν αρκετά πράγματα. Και η περιφέρεια ενέταξε τα άτομα με εργασία ως κοινωνικό εταίρο, αλλά και με το περιφερειακό και εθνικό σχέδιο δράσης, εκφράστηκε πολιτικά η ανάγκη να λυθούν προβλήματα, αλλά πάσχουμε στην υλοποίηση. Αυτό αφορά και τη στελέχωση των υπηρεσιών, όμως», είπε σχετικά.
Κέντρο Διημέρευσης, ΚΔΑΠ-μΕΑ, κατασκηνώσεις
Για το Κέντρο Διημέρευσης, είναι υπό κατασκευή στο χώρο κάτω από το νοσοκομείο, το οποίο κατασκευάζεται, είναι σε διαδικασία η μελέτη προμήθειας εξοπλισμού. Η κατασκευή του είχε περάσει από συμπληγάδες και όπως τονίζει ο ίδιος, «αν δεν υπήρχε η πρόταση του δήμου να λυθούν τα κενά δεν θα γινόταν ποτέ». Προβλέπεται να λειτουργήσει σύντομα, αλλά σκοπός είναι να λειτουργήσει σωστά και μακροπρόθεσμα, λέει ο κ. Κούτσιανος.
Θα παρέχει ημερήσια φροντίδα σε άτομα με αναπηρία του Δήμου Εορδαίας, κάτι που δεν υπάρχει σήμερα, καθώς το κέντρο φροντίδας προσπαθεί να λύσει προβλήματα, αλλά με τη δομή αυτή θα λειτουργεί θεσμοθετημένα και με χρηματοδότηση, ενώ θα λειτουργήσει και στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης που δεν μπορούν να διαμένουν μόνοι τους.
Για το Δημοτικό ΚΔΑΠ Ατόμων με Αναπηρία, επιλύει αναγκαιότητα κοινωνικής απασχόλησης ατόμων με αναπηρία σε καθημερινό επίπεδο, παρέχοντας υπηρεσία δημιουργικής απασχόλησης σε διάφορες δράσεις, να ανακουφίσουν τις οικογένειες καθημερινά, αναπτύσσοντας δεξιότητες.
Στα προηγούμενα ευρωπαϊκά κράτη η κοινωνική πολιτική ασκείται από τους δήμους, σημειώνει ο κ. Κούτσιανος. Λείπει η σωστή οργάνωση υπηρεσιών του δήμου, ώστε να μπορεί να ασκεί κοινωνική πολιτική, να διαχειρίζεται έσοδα, ζητώντας να μεταφερθούν πόροι και αρμοδιότητες από την κεντρική εξουσία.
Αναφορικά με τις κατασκηνώσεις ΑΜΕΑ, σχεδιάζεται να γίνουν στην Κρυόβρυση, κάτι που είναι σημαντικό να γίνει στην περιοχή, δίνοντας δυνατότητα στα ΑμΕΑ να κάνουν τουρισμό, αλλά και εργασία, με πολλαπλό όφελος στην περιοχή.
Κλείνοντας, τόνισε πως «ο σεβασμός για τα άτομα με αναπηρία εκφράζεται στην καθημερινότητά μας, στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, στις θέσεις στάθμευσης, να δίνουμε πρόσβαση στα Αμεα. Όταν σεβόμαστε τον συνάνθρωπό μας τον σεβόμαστε σε καθημερινό επίπεδο.
Ζητήματα πολιτικής προστασίας
Τα τελευταία χρόνια με πανδημία και φυσικές καταστροφές, η προστασία των ατόμων με αναπηρία είναι ελλειμματική και σκοπός είναι να ενταχθεί στην επόμενη προγραμματική περίοδο ώστε να ενταχθούν δράσεις καταγραφής τους, με τον δήμο Εορδαίας να προχωράει στον σχετικό σχεδιασμό. Να καταγραφούν δηλαδή, που μένουν, ποια μορφή αναπηρίας υπάρχει, ώστε σε περιόδους φυσικών καταστροφών να μπορεί να παρέμβει κάποιος (σε περίπτωση πυρκαγιάς κ.ο.κ.) και πρόθεση του δήμου είναι να εφαρμοστεί.