Στα έργα που έχουν γίνει στην περιοχή από τη στιγμή που ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε το νέο ΕΣΕΚ, αλλά και τα βήματα που σημειώνονται στο κομμάτι της δίκαιης μετάβασης, μίλησε στον “Π” ο δήμαρχος Φλώρινας και πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων Βασίλης Γιαννάκης, με αφορμή την επικείμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του ΔΑΜ (Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης) στην Κοζάνη.
Ερωτηθείς, ειδικότερα, για το ποια είναι η πορεία του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και τι ο ίδιος αποκόμισε από τις πρώτες συνεδριάσεις στις οποίες συμμετείχε ως πρόεδρος του Δικτύου Ενεργειακών Δήμων, ο κ. Γιαννάκης απάντησε σχετικά: “Μετά την ανακοίνωση του ΕΣΕΚ από τον Πρωθυπουργό, έγιναν πολύ σημαντικά βήματα . Το Δίκτυο Ενεργειακών Δήμων προσπάθησε και συμμετείχε στις περισσότερες επιτροπές που έγιναν. Συνεργαστήκαμε άψογα με τον κ. Μουσουρούλη που είχε αναλάβει στην αρχή τη Μετάβαση και στη συνέχεια με τον κ. Καλλίρη και τον κ. Μπούκη. Συμμετέχουμε στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Μετάβασης, με συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες γνωρίζετε και έχουμε καταθέσει. Είναι πολύ σημαντικό το ότι η αυτή η συνεδρίαση της επιτροπής γίνεται στην περιοχή μας, γιατί αυτά που σχεδιάζονται είναι για την περιοχή μας. Και ενόψει των σημαντικών χρηματοδοτήσεων , θα πρέπει όλοι όσοι ασχολούνται με αυτόν τον σχεδιασμό να είναι κοντά. Ο κ. Παπαθανάσης ως υπεύθυνος υπουργός ήταν κοντά μας και προσπαθεί να λύσει τα προβλήματά μας. Περιμένουμε από το ΔΑΜ να εγκριθούν κονδύλια και αυτό που θέλουμε είναι τα χρήματα να περάσουν στους δήμους και να μη διαχυθούν σε όλη την Ελλάδα”.
Σημαντικότερο ζήτημα το οποίο έθεσε είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και ήδη προς αυτή την κατεύθυνση μέσα από την Επιτροπή Παρακολούθησης, τονίζει ότι έχουν εγκριθεί προγράμματα για όσους έχασαν τη δουλειά τους λόγω απολιγνιτοποίησης.
Επίσης, ερωτηθείς αν η αυτοδιοίκηση έχει εισακουστεί κεντρικά, απαντάει θετικά, συμπληρώνοντας ότι “είχαμε τον φόβο του χρονοδιαγράμματος, που ήδη μεταβλήθηκε μέσα από τις εξελίξεις, αλλά όλα όσα συζητήσαμε σταδιακά υλοποιούνται. Νομίζω ότι θα δούμε έργα να υλοποιούνται το επόμενο χρονικό διάστημα”.
Παράλληλα, έθεσε και τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, όπως είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός για τις ΑΠΕ, η αποκατάσταση των ορυχείων και η απόδοσή τους στις τοπικές κοινωνίες.
Σε ερώτηση για το εάν έρχονται τα χρήματα του ΔΑΜ να κλείσουν παλιές “εκκρεμότητες”, όπως για την Τ/Θ, έργα που ήδη θα έπρεπε να υπήρχαν στην περιοχή, αντί για νέα έργα που από εδώ και πέρα θα έπρεπε να γίνουν, ο κ. Γιαννάκης απάντησε: “Και αυτό γίνεται ως ένα σημείο, αλλά τα χρήματα απευθύνονται κυρίως σε έργα”. Συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να βρεθούν και άλλοι τρόποι για υποδομές Τ/Θ στην περιοχή, γιατί τα έργα που υπήρχαν έχουν έναν κύκλο ζωής. “Εκεί να ρίξουμε το βάρος, ώστε να εξασφαλίσουμε την Τ/Θ για τα επόμενα χρόνια και όλα τα έργα που θα κάνουμε να είναι έργα ουσίας”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Επίσης, δήλωσε ικανοποιημένος εν μέρει για την αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής, που αποτυπώνεται από τη λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτης, τονίζοντας πως γίνανε βήματα
προόδου. “Στη Φλώρινα υπήρχαν προβλήματα από τη λειτουργία των ορυχείων, το κλείσιμό τους αλλά η εξέλιξη με την ενεργειακή κρίση βοήθησαν ώστε να λειτουργήσουν τα ορυχεία της Αχλάδας και να συζητιούνται ορυχεία Βεύης και Κλειδιού. Ο χρόνος που κερδίζουμε θα μας βοηθήσει ώστε να προσαρμοστούμε στις νέες δυνατότητες του δήμου και των δημοτών μας”, καταλήγει.