Με την ανακοίνωση, εχθές, των βαθμολογιών στις Πανελλήνιες είναι σα να σφύριξε το Υπουργείο Παιδείας την εκκίνηση του αγώνα εύρεσης στέγης, για τους υποψήφιους, τουλάχιστον εκείνους που ξέρουν ότι έγραψαν καλά και περνάνε στο Πανεπιστήμιο, αρχίζοντας τη φοιτητική τους ζωή σε άλλη πόλη, μακριά από το πατρικό τους σπίτι.
Οι πρωτοετείς, που θέλουν να ξεφύγουν από την γονική στέγη και… εποπτεία, κάτι πολύ φυσικό και επόμενο για κάθε νέο και νέα, σύντομα θα ανακαλύψουν πως θα βρούνε μπροστά τους αρκετά «μπαστούνια». Ένα από αυτά, που δεν αφορά μόνο το φοιτητή αλλά και τους γονείς του, είναι η εξασφάλιση στέγης, με κόστος που να μπορεί να πληρώσει το οικογενειακό εισόδημα. Γιατί το «πακετάκι» που πρέπει κάθε μήνα να εξασφαλίζουν οι γονείς, για το παιδί που σπουδάζει σε άλλη πόλη, δεν είναι μικρό, αφού οι δαπάνες για στέγη, λογαριασμούς, φαγητό και λοιπές δαπάνες, φθάνουν και ξεπερνάνε τα 1.000 ευρώ.
Σε ανταγωνισμό με τους εργαζόμενους των πολυεθνικών
Στη Θεσσαλονίκη, οι φοιτητές που έρχονται από άλλες πόλεις, θα χρειαστούν σε μηνιαία βάση, από περίπου 400 ευρώ έως και 600-650 ευρώ, για στέγη και την κάλυψη των μηνιαίων εξόδων συντήρησης της κατοικίας που θα νοικιάσουν, όπως είπε στο makthes.gr o μηχανικός και μεσίτης, ταμίας του ΣΜΑΣΘ, Μιχάλης Καζάνης, επισημαίνοντας ότι οι σπουδαστές, έχουν να «ανταγωνιστούν» τους επαγγελματίες που δουλεύουν στις μεγάλες, ξένες επιχειρήσεις, που έχουν εγκατασταθεί στην πόλη κι’ οποίοι φυσικά αμείβονται με υψηλότερους μισθούς από αυτούς που πληρώνει μία μέση ελληνική επιχείρηση.
«Το Airbnb, η βραχυχρόνια μίσθωση, έχει δεσμεύσει αρκετά ακίνητα στην αγορά ενοικιαζόμενης στέγης, κάτι που λειτουργεί υπέρ των ιδιοκτητών που είναι διατεθειμένοι να εκμισθώσουν τα διαμερίσματά τους με μακροχρόνιες συμβάσεις» , επισήμανε ο κ. Καζάνης, σημειώνοντας ότι στις πανεπιστημιουπόλεις που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές (π.χ. Ηράκλειο Κρήτης) οι τιμές επηρεάζονται ακόμη περισσότερο, ανοδικά.
Δύο οι κατηγορίες των διαμερισμάτων
Τα προς ενοικίαση ακίνητα, χωρίζονται ουσιαστικά σε δύο μεγάλες κατηγορίες: Στα ακίνητα που έχουν ανακαινισθεί την τελευταία 5ετία και διατίθενται επιπλωμένα και all inclusive, oπότε στο ενοίκιο περιλαμβάνονται και οι λογαριασμοί ρεύματος κ.αλ. Στα διαμερίσματα που νοικιάζονται «γυμνά» οπότε ο ενοικιαστής πρέπει , με δικές του δαπάνες, να τα επιπλώσει και να τα εξοπλίσει με τις βασικές οικιακές συσκευές , όπως και να πληρώνει αυτός τους λογαριασμούς συντήρησης του ακινήτου, φως, νερό, θέρμανση κοκ.
«Πολλές οικογένειες, οι γονείς αλλά και οι φοιτητές, προτιμούν τα έτοιμα, ανακαινισμένα και επιπλωμένα, all inclusive διαμερίσματα, studios στην πραγματικότητα και σπανιότερα γκαρσονιέρες, καθώς με το ποσό του μηνιαίου ενοικίου, ξενοιάζουν από τους λογαριασμούς ενώ δεν επιβαρύνονται με το υπολογίσιμο κόστος για την αγορά ηλεκτρικών συσκευών και της βασικής επίπλωσης.
«Οι τιμές, ξεκινούν από τα 380 ευρώ/ μήνα, για τα πολύ μικρά studios των 12-14 τ.μ., μονόχωρα δωμάτια με ένα κουζινάκι, που συνοδεύονται από μία μικρή τουαλέτα και ανεβαίνουν στα 500-550 ευρώ για τα κάπως μεγαλύτερα studios, για τα οποία όμως εκδηλώνουν ενδιαφέρον και αρκετοί αλλοδαποί που έχουν έρθει στη Θεσσαλονίκη, για να εργαστούν σε τμήματα πολυεθνικών.
«Θα έλεγα , ότι οι τιμές για τα all inclusive studios και γκαρσονιέρες, κυμαίνονται από 450 έως 650 ευρώ, ενοίκια που δείχνουν πρόθυμοι να καταβάλλουν οι γονείς που δεν είναι price sensitive, οικογένειες που διαθέτουν κάποια οικονομική άνεση. Τέτοια διαμερίσματα υπάρχουν πολλά, σε περιοχές του κέντρου της πόλης, αλλά και σε ορόφους πολυκατοικιών, στις περιοχές της Βασιλίσσης Όλγας, της Νέας Εγνατίας, της Τούμπας».
Μεγαλύτερα διαμερίσματα και συγκατοίκηση
Στη δεύτερη κατηγορία φοιτητικής στέγης, ανήκουν μεγαλύτερα διαμερίσματα, που έχουν, μερικώς και σταδιακά , ανακαινιστεί στη διάρκεια της τελευταίας 15ετίας και τα οποία νοικιάζονται «γυμνά», χωρίς έπιπλα και με την υποχρέωση του ενοικιαστεί, να καλύπτει αυτός τους λογαριασμούς λειτουργικής συντήρησης.
«Στην κατηγορία αυτή, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να νοικιάσουν μεγαλύτερα διαμερίσματα, π.χ. με δύο δωμάτια, για περίπου 450 ευρώ/μήνα. Έτσι, έχουν μεγαλύτερη άνεση χώρου, αλλά πρέπει οι γονείς να δαπανήσουν χρήματα για την αγορά ηλεκτρικών συσκευών και τη βασική επίπλωση, δαπάνη που για να αποσβεστεί ο φοιτητές θα πρέπει να μείνει στο διαμέρισμα αυτό, 3-4 χρόνια.
«Τα διαμερίσματα αυτά πολλές φορές νοικιάζονται ‘ από στόμα σε στόμα’ ή και μέσα από αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα, χωρίς να περνάνε από μεσιτικά γραφεία, ενώ, στην αντίθετη περίπτωση, τα all inclusive, εκμισθώνονται από εταιρείες.
«Αναμφίβολα, το κόστος της φοιτητικές στέγης είναι σημαντικό για πολλές οικογένειες, γιατί υπάρχουν και άλλες δαπάνες που πρέπει να καλύπτονται , όπως το φαγητό, οι μετακινήσεις του φοιτητή, συγγράμματα και τα καθημερινά μικροέξοδα. Έτσι, όταν ο οικογενειακός προϋπολογισμός είναι πιο στενός, φοιτητές επιλέγουν να συγκατοικήσουν ενώ αρκετοί, κάνουν και part time δουλειές, για να εξασφαλίσουν ένα πρόσθετο έσοδο», κατέληξε ο κ. Καζάνης.
Με τούτα και με άλλα, το λίγο – λίγο που θα χρειαστεί να ξοδεύει, κάθε μήνα, για στέγη και λογαριασμούς , ένας φοιτητής, στη Θεσσαλονίκη, είναι 400- 600 ευρώ, με τη δαπάνη κάπως να συμπιέζεται, στις περιπτώσεις της συγκατοίκησης.