Η Τσικνοπέμπτη είναι μια από τις πιο αγαπητές και παραδοσιακές γιορτές στην Ελλάδα, σηματοδοτώντας την κορύφωση της κρεατοφαγίας πριν από την έναρξη της Μεγάλης Σαρακοστής. Η ονομασία της προέρχεται από τη λέξη “τσίκνα”, που αναφέρεται στη χαρακτηριστική μυρωδιά του ψημένου κρέατος, και τη λέξη “Πέμπτη”, καθώς εορτάζεται πάντα την Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου. Φέτος η Τσικνοπέμπτη είναι στις 20 Φεβρουαρίου.
Τι τρώμε την Τσικνοπέμπτη 2025
Η Τσικνοπέμπτη είναι αφιερωμένη στην κατανάλωση κρέατος, με έμφαση στο ψήσιμο στα κάρβουνα, που δημιουργεί την χαρακτηριστική “τσίκνα”. Τα πιο δημοφιλή εδέσματα περιλαμβάνουν:
Σουβλάκια: Χοιρινά ή κοτόπουλου, μαριναρισμένα με διάφορα μυρωδικά και μπαχαρικά.
Παϊδάκια: Ζουμερά και καλοψημένα, συνήθως από αρνί ή χοιρινό.
Λουκάνικα: Παραδοσιακά, με έντονα αρώματα και γεύσεις, συχνά συνοδευόμενα από μουστάρδα ή λεμόνι.
Πανσέτες: Χοιρινές φέτες με λιπαρό μέρος, που γίνονται τραγανές στο ψήσιμο.
Κοντοσούβλι: Μεγάλα κομμάτια χοιρινού κρέατος περασμένα σε σούβλα και ψημένα αργά.
Κεμπάπ: Μείγμα κιμά με μπαχαρικά, σχηματισμένο σε μακρόστενα κομμάτια και ψημένο στη σχάρα.
Πηγή: https://armyvoice.gr