ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΚΑΠΝΙΣΤΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ
- Πλακεντάς: «Ο Δήμος θα κάνει ό,τι μπορεί για τους επαγγελματίες στα πλαίσια της νομοθεσίας»
Οι κοινόχρηστοι χώροι σε ό,τι αφορά τα καταστήματα, υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και τα εμπορικά καταστήματα ,αλλά κυρίως η εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, τέθηκαν επί τάπητος στην πρώτη, ενημερωτική συνάντηση που κάλεσε το απόγευμα της Τρίτης στο δημαρχείο Εορδαίας, ο δήμος, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων και φυσικά εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου.
Όπως τόνισε σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της ενημέρωσης ο Παναγιώτης Κάλφας, Αντιδήμαρχος Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου και Αγροτικής Ανάπτυξης, η πρωτοβουλία από πλευράς του δήμου αφορά την ενημέρωση των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και τα εμπορικά καταστήματα, για τους κοινόχρηστους χώρους, τις άδειες λειτουργίας, τις άδειες μουσικών οργάνων.
Επίσης, οι καταστηματάρχες ενημερώθηκαν ενόψει της εφαρμογής και του αντικαπνιστικού νόμου, για τις διατάξεις που προβλέπει, μάλιστα «παρών» στην εκδήλωση έδωσε ο διοικητής του Α.Τ. Εορδαίας Γιώργος Μπιλίλης, όπως και ο υποδιοικητής Αποστόλης Κατσιώτης. «Ο νόμος είναι νόμος, είναι σεβαστός και πρέπει να τηρηθεί από την πλευρά του δήμου», απάντησε σχετικά με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου ο κ. Κάλφας .
Ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς στην τοποθέτησή του τόνισε πως ο δήμος θα κάνει ό,τι μπορεί στα πλαίσια του νόμου, για να βοηθήσει τους επαγγελματίες, δίνοντας προτεραιότητα στην προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρίες. Από το πλευρά των υπηρεσιακών στελεχών του Δήμου ο Νίκος Τσακίρης, παρέθεσε το νομοθετικό πλαίσιο για τις άδειες, ενώ η Φωτεινή Αγγελίδου, Διευθύντρια της Πολεοδομίας, αναφέρθηκε σε πολεοδομικά ζητήματα.
Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πτολεμαΐδας Ισαάκ Νικολαϊδης, επεσήμανε πως πρόκειται για την εφαρμογή του κανονισμού για τα τραπεζοκαθίσματα, της πόλης της Πτολεμαΐδας, του 2015, που εγκρίθηκε από το τότε δημοτικό συμβούλιο.
Στο πλαίσιο των ενημερώσεων που έγιναν στους καταστηματάρχες, ήταν και η επαναφορά του νόμου περί κοινής ησυχίας, μιας διάταξης που επανέφερε ποινικοποίηση της παράβασης του ωραρίου, γεγονός που επηρεάζει άμεσα τα καταστήματα.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το νέο αντικαπνιστικό νόμο, το κάπνισμα απαγορεύεται σε κλειστούς χώρους και στο πλαίσιο αυτό έγινε αναλυτική ενημέρωση από τον υποδιοικητή του αστυνομικού τμήματος Εορδαίας κ. Κατσιώτη για το τι προβλέπει ο νόμος, ειδικότερα για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Εκεί, οι διακρίσεις είναι τρεις, ανάλογα με τα τετραγωνικά υπάρχουν και τα πρόστιμα. Των 100 τ.μ., άνω των 100 τ.μ., άνω των 300 τ.μ. Στην πρώτη κατηγορία τα πρόστιμα ξεκινούν από 500 ευρώ για τους ιδιοκτήτες και μπορούν να φτάσουν πολλές χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με το πόσες φορές θα επιβληθεί το πρόστιμο. Δεν θα πρέπει να υπάρχουν σταχτοδοχεία και ο ιδιοκτήτης να διαχειρίζεται τα τυχόν παράπονα των πολιτών.
Αρμόδιοι φορείς για το κάπνισμα είναι η ΕΛΑΣ, η διεύθυνση υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, και αν στο μέλλον μπορέσει και η Δημοτική Αστυνομία και όπως τόνισε ο υποδιοικητής, η αστυνομία θα κληθεί να διαχειριστεί τους ελέγχους, εν μέσω δύσκολων οικονομικών συνθηκών όπως σημείωσε, όπως ο νόμος υπάρχει, έχει σαφής διατάξεις και οφείλει να τηρηθεί. Αυτό αφορά και καταστήματα που τυχόν ήταν χωρισμένα στο εσωτερικό τους σε καπνιστών και μη.
Εδώ έρχεται και το θέμα των καταστημάτων που έχουν τραπεζοκαθίσματα διαθέσιμα, με τον υποδιοικητή να τονίζει πως ο δήμος έχει χορηγήσει άδειες, ωστόσο η προσπάθεια των καταστηματαρχών να προστατέψει εξωτερικά τους χώρους αυτούς δεν είναι σύννομη. Η αστυνομία προτείνει την τοποθέτηση των ανεμοπινάκων κανονικά και με βάση τον νόμο, ξεκαθαρίζοντας πως τυχόν άλλες κατασκευές δεν εμπίπτουν στις άδειες των καταστηματαρχών.
Μάλιστα, ο υποδιοικητής επεσήμανε πως θα ακολουθήσουν έλεγχοι σε τοπικό επίπεδο, αλλά το θέμα δεν είναι τoπικό αλλά πανελλαδικό.