Την τραγική έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζει το Μποδοσάκειο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας τα τελευταία χρόνια και επιδεινώνεται συνεχώς, αφού έχει μπει μαχαίρι λόγω μνημονίων από το 2012 στις προσλήψεις και παραμένουν κενές οι θέσεις ακόμα και του τελευταίου κουτσουρεμένου οργανογράμματος, αλλά και όσων έχουν αποχωρήσει εν τω μεταξύ σε συνταξιοδότηση, φέρνει στο φως έρευνα του “ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΥ”.
Παρόμοιο πρόβλημα βέβαια αντιμετωπίζουν και τα άλλα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας και της χώρας γενικότερα, αλλά η κατάσταση στο Μποδοσάκειο έχει χτυπήσει “κόκκινο”, με αποτέλεσμα να κλείνει καθημερινά κάποια κλινική ή κάποιο τμήμα του νοσοκομείου, αλλά και να πληθαίνουν καθημερινά οι φωνές της ιατρικής και όχι μόνο κοινότητας του νοσοκομείου για την επικινδυνότητα που συνεπάγεται για τους ασθενείς αυτή η τεράστια έλλειψη προσωπικού.
Ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Μποδοσάκειου, Χρήστος Κατσίνας επαναλαμβάνει μονότονα εδώ και πολύ καιρό ότι «είναι τέτοια η έλλειψη προσωπικού στο νοσοκομείο που γινόμαστε επικίνδυνοι για τους ασθενείς» και τονίζει την ανάγκη άμεσης πρόσληψης προσωπικού «για να πάψει να λειτουργεί το νοσοκομείο επικινδύνως.» Επισημαίνει μάλιστα ότι το κλείσιμο μιας κλινικής λόγω έλλειψης ιατρών προξενεί ντόμινο, όπως για παράδειγμα γίνεται αυτή τη στιγμή με την Παιδιατρική, όπου η αδυναμία κάλυψης των εκτάκτων περιστατικών για τον μισό Ιούνιο (απο 15 έως τέλος Ιουνίου) συμπαρέσυρε και τη λειτουργία της Μαιευτικής λόγω της υποχρεωτικής παρουσίας παιδιάτρου στους τοκετούς.
Κώδωνα κινδύνου κρούει και ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Μποδοσάκειο, Γιάννης Παπαδόπουλος: «Το νοσοκομείο Πτολεμαΐδας έχει φθάσει στα όριά του. Οι ελλείψεις είναι τεράστιες τόσο στο νοσηλευτικό όσο και στο ιατρικό και στο λοιπό προσωπικό.» Ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι νοσηλεύτριες βρίσκονται στα όριά τους, καθώς «έχουν φύγει στη σύνταξη 15.000 την τελευταία τετραετία από τα νοσοκομεία όλης της Ελλάδας και δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας. Εδώ έχουν φύγει 37 νοσηλεύτριες και δεν ανανεώθηκε το προσωπικό. Λείπουν συνολικά 87 νοσηλεύτριες, με αποτέλεσμα να είναι μια νοσηλεύτρια σε κάθε βάρδια με 30 ασθενείς σε κάθε κλινική.» Σημείωσε ότι «τεράστιο είναι το πρόβλημα και στη διοικητική υπηρεσία του νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να μην μπορεί το προσωπικό να πάρει τις άδειές του. «Τα χρωστούμενα ρεπό μόνο στις νοσηλεύτριες ανέρχονται σε 2.000 ώρες! Μόνο μια νοσηλεύτρια της Παιδιατρικής έχει να πάρει 60 ρεπό! Πότε θα τα πάρουν; Αν δεν προσληφθεί προσωπικό δεν μπορεί να λειτουργήσει το νοσοκομείο, το οποίο εξυπηρετεί πάρα πολύ κόσμο, γιατί ο όγκος εργασίας έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια ενώ το προσωπικό μειώθηκε και δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις απαιτήσεις.»
Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το ιατρικό προσωπικό που προβλέπει ο αναμορφωμένος μνημονιακός οργανισμός του Μποδοσάκειου, που εγκρίθηκε τον Απρίλιο του 2012- μετά την μείωση των κλινών του σε 200 (στα χαρτιά όμως) από τις 60 οργανικές (μόνιμες) θέσεις ειδικών ιατρών καλυμμένες είναι μονάχα οι 33 θέσεις, ενώ από τις 34 οργανικές θέσεις ειδικευόμενων ιατρών καλυμμένες είναι μόνο οι 20.
Στο νοσηλευτικό προσωπικό από τις 238 οργανικές θέσεις νοσηλευτών, μαιών όλων των βαθμίδων (ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ) στις οποίες συμπεριλαμβάνονται βοηθοί θαλάμων κλπ. είναι καλυμμένες μόνο οι 151 θέσεις, υπάρχουν δηλαδή 87 κενές θέσεις. Αν συνυπολογιστούν ωστόσο οι άδειες κύησης, τα ρεπό και οι άδειες του νοσηλευτικού προσωπικού στην πραγματικότητα η έλλειψη νοσηλευτών είναι πολύ μεγαλύτερη, με αποτέλεσμα να υπάρχει πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα στη νοσηλευτική υπηρεσία του νοσοκομείου, που είναι η σπονδυλική στήλη ενός νοσοκομείου.
Στο παραϊατρικό προσωπικό (ακτινολογικά εργαστήρια, βοηθοί φαρμακείου, τεχνολόγοι τροφίμων κ.α.) υπάρχουν 15 κενά, καθώς από τις 41 θέσεις που προβλέπει το οργανόγραμμα καλυμμένες είναι μονάχα οι 26.
Στην τεχνική υπηρεσία του Μποδοσάκειου έχουν μείνει μόλις 5 άτομα. Ενδεικτικό είναι μάλιστα ότι το νοσοκομείο δεν διαθέτει καν υδραυλικό για να αντιμετωπίζονται προβλήματα που παρουσιάζονται στις εγκαταστάσεις του.
Οι ελλείψεις ωστόσο δεν περιορίζονται μονάχα στο ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό ή τεχνικό προσωπικό, καθώς αντίστοιχο πρόβλημα παρατηρείται και στο λοιπό προσωπικό, δηλαδή στη διοικητική υπηρεσία, σε μαγείρους, τηλεφωνητές, κλητήρες κλπ. όπου από τις 60 θέσεις του οργανογράμματος καλυμμένες είναι οι 30, ακριβώς οι μισές.
«Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ σοβαρό», αναγνώρισε μιλώντας στον «Π» ο αναπλ. διοικητής του “Μαμάτσειου- Μποδοσάκειου”, Νίκος Αντωνάκης, λέγοντας ότι «η τεράστια έλλειψη προσωπικού έχει οδηγήσει στην υπέρμετρη καταπόνηση του προσωπικού.» Ανέφερε ότι «ειδικά στο νοσηλευτικό προσωπικό χρωστάμε ρεπό που δεν μπορούμε να δώσουμε και δεν μπορούν καν να προγραμματίσουν οι νοσηλεύτριες να πάρουν τις άδειές τους», ενώ για το διοικητικό προσωπικό είπε ότι «τρέχει στην κυριολεξία, καθώς κάθε διοικητικός έχει επιφορτιστεί με 4-5 αντικείμενα, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να βγει η δουλειά»
Ο κ. Αντωνάκης επισήμανε ωστόσο ότι «τα προβλήματα δεν είναι σημερινά, δεν δημιουργήθηκαν τώρα, το πρόβλημα είναι μακροχρόνιο γιατί προσλήψεις έχουν να γίνουν από το 2011. Κόσμος βγαίνει στη σύνταξη αλλά δεν αναπληρώνονται τα κενά και το σύστημα πραγματικά είναι στα όριά του.»
Δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «υπάρχει καλή θέληση από όλους να βοηθήσουν, αλλά για να λυθούν τα προβλήματα χρειάζονται προσλήψεις.» Εξέφρασε δε τις ευχαριστίες του προς όλους τους διοικητές των νοσοκομείων που έχουν βοηθήσει στέλνοντας γιατρούς ειδικά για την Παθολογική κλινική, όπου το πρόβλημα συνεχίζει να είναι σοβαρό, ευχαριστώντας ειδικότερα τους διοικητές των νοσοκομείων Γρεβενών, Καστοριάς και Βέροιας και όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ, αλλά και ιδιώτες, καθώς και τον αντιπεριφερειάρχη Υγείας Δυτικής Μακεδονίας Σταύρο Γιαννακίδη «που έβαλαν πλάτη να κρατηθεί ανοιχτή η Παθολογική, και κυρίως τους γιατρούς του Μποδοσάκειου και τον Παθολογικό τομέα, που κάθε μέρα δίνουν μάχη για να κρατηθεί ανοιχτή η Παθολογική.»
Τόσο ο κ. Αντωνάκης όσο και ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Μποδοσάκειου κ. Κατσίνας, επισημαίνουν ότι πρέπει άμεσα να καλυφθούν, έστω με θέσεις επικουρικών, τα σοβαρά κενά σε ιατρικές θέσεις στην Παθολογική κλινική του νοσοκομείου που καρκινοβατεί από τον περασμένο Αύγουστο, καθώς λειτουργεί με δύο μονάχα ειδικούς γιατρούς, στην Παιδιατρική, στη Χειρουργική, στη Μαιευτική, αλλά και στην Ορθοπεδική κλινική, καθώς όπως δήλωσε ο κ. Αντωνάκης «ήταν μεγάλη η απώλεια που χάσαμε τον Συντονιστή Διευθυντή της Ορθοπεδικής Κώστα Θεοδωρίδη.»
Σημείωσαν ωστόσο πως κενές θέσεις υπάρχουν και στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου, καθώς από τους τρεις ειδικούς γιατρούς που προβλέπονται αυτή τη στιγμή η ΜΕΘ λειτουργεί ουσιαστικά μονάχα με μία μόνιμη γιατρό και με δύο επικουρικούς γιατρούς, όπως και στο Ογκολογικό τμήμα του νοσοκομείου το οποίο λειτουργεί μόνο με έναν μόνιμο γιατρό και μια επικουρική ιατρό, αν και γίνονται σε αυτό 3.000 χημειοθεραπείες το χρόνο, ενώ ενίσχυση χρειάζεται και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού η οποία λειτουργεί με δύο μόνιμους γιατρούς και έναν επικουρικό.
Ο κ. Αντωνάκης ενημέρωσε τέλος ότι πριν λίγες μέρες που επισκέφθηκε το Μποδοσάκειο ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Κύρκος έγινε ένας προγραμματισμός για την κάλυψη κενών οργανικών ιατρικών θέσεων με την πρόσληψη 14 μόνιμων ιατρών και 5 θέσεων στο νοσηλευτικό προσωπικό.