Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Εορδαίας στις 10 Μαρτίου ο Δημοτικός Σύμβουλος Στέφανος Μπίγγας έκανε τοποθέτηση και προτάσεις επί του σχεδίου νόμου για την εκλογή Δημοτικών Αρχών.
Πιο αναλυτικά ανέφερε ο κ. Μπίγγας:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
προσωπικά έζησα και υπηρέτησα όλες τις Διοικητικές μορφές της Τ.Α. από τις Κοινότητες, το ν. “Καποδίστριας” (ν.2539/97) και το ν. “Καλλικράτης” (ν.3852/10).
Από την χρόνια ενασχόληση μου από το 1991 μέχρι σήμερα διαπίστωσα ότι στην πατρίδα μας δεν καθιερώθηκε ΠΟΤΕ ενιαία ΠΕΡΙΦΕΡΙΑΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ την οποία θα χαρακτήριζε αμεροληψία όσον αφορά τις αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται οι υποδομές στις αστικές περιοχές οι οποίες γιγαντώθηκαν και ερήμωσαν οι αγροτικές καθώς μεταφέρθηκε ο πληθυσμός στα αστικά κέντρα.
Η προσπάθεια με τον ν. “Καποδίστρια” στόχο είχε να συνενώσει λειτουργείες χωρίς να προηγηθεί επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη και διάλογος. Ο μοναδικός στόχος ήταν καθαρά οικονομικός χωρίς να ληφθούν πολιτικά και διοικητικά κριτήρια.
Στην λειτουργεία αποδείχτηκε:1.ότι οι μεγάλοι σε μέγεθος Δήμοι δεν ήταν αποτελεσματικότεροι από τους μικρούς και 2. ότι δεν βοηθούν να μην ερημώσει η περιφέρεια.
Στο επόμενο βήμα του ν. “Καλλικράτη” και πάλι χωρίς μελέτη επιδιώχθηκε μικρότερος αριθμός Δήμων αντί να επιδιωχθεί αριθμός ΜΗ ΕΡΗΜΩΜΕΝΩΝ ΔΗΜΩΝ.
Καταργήθηκαν οι υποδομές των μικρών Δήμων χωρίς να ληφθούν υπόψη τα θετικά και τα αρνητικά του προηγούμενου εγχειρήματος, με αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν τα προβλήματα στις μικρές κοινωνίες.
Σήμερα επιχειρείται νέα πρόταση όπου θα έπρεπε να ληφθούν σοβαρά βασικές παράμετροι όπως:1. ότι η τοπική αυτοδιοίκηση είναι ο χώρος όπου ο πολίτης οφείλει και μπορεί να συμμετέχει στην λήψη αποφάσεων που τον αφορούν. 2. ότι η Τ.Α είναι ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ και ότι όσο μεγαλώνει ο ΟΤΑ τόσο δυσκολότερη είναι η συμμετοχή των πολιτών και 3.ότι η Τ.Α για το έθνος μας έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε δύσκολους καιρούς.
Απαιτείται λοιπόν να γίνει αντικειμενική μελέτη μετά από διάλογο με στόχο να δημιουργήσει θεσμικό πλαίσιο όπου στόχος θα είναι να μην ερημώσει η ύπαιθρος, να υπάρξει άμεση συμμετοχή και Δημοκρατία και απόλυτος σεβασμός στην έκφραση της λαϊκής βούλησης με σεβασμό στην πλειοψηφία.
Οπωσδήποτε όμως ενδοδημοτικά οι ρόλοι, η σχέση των επιπέδων λειτουργίας, οι πόροι και οι αρμοδιότητες να είναι διακριτοί και συγκεκριμένοι.
Ειδικότερες παρατηρήσεις: Στο άρθρο 2: 1. να υπάρχει ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο για τις τοπικές κοινότητες με σεβασμό στο αποτέλεσμα χωρίς να λαμβάνει ο επιτυχών Δημοτικός συνδυασμός το 60% των εδρών στις τοπικές κοινότητες. 2. Να μην μειωθεί ο αριθμός των Συμβούλων τόσο στις Τ.Κ όσο και στο Δ.Σ για να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή και ενδιαφέρον στα τοπικά θέματα.
Στο άρθρο 24: 1. Ο επιτυχών Δημοτικός συνδυασμός να εκλέγεται με ποσοστό 43% + 1 και να λαμβάνει το 53% των εδρών ώστε να αποφεύγονται οι λειτουργικές αδυναμίες και τα παζαρέματα κάτω από το τραπέζι της απλής Αναλογικής και να υπάρχει κυβερνησιμότητα στους Δήμους.
Το 3% να είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή συνδυασμού στο Δ.Σ ώστε να μην λαμβάνουν ποσοστό έκφρασης δυσανάλογο από αυτό που εκλογικά πέτυχαν μικρές μειοψηφίες.
Άρθρο 27: Στις Τ.Κ ο πλειοψηφών συνδυασμός να είναι ο νικητής των εκλογών και αυτός που θα διοικεί την Τ.Κ και όχι ο συνδυασμός του Δημάρχου ως στοιχειώδη σεβασμό στην έκφραση της λαϊκής βούλησης.
Σας ευχαριστώ πολύ.