Προκάλεσε αντιδράσεις η τοποθέτηση και οι ερωτήσεις του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Π.Ε. Κοζάνης Γιάννη Θεοφύλακτου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας στη συνέχιση συζήτησης για τη δικαιοσύνη στις 7 Ιουνίου προκάλεσε τις αντιδράσεις των Βενιζέλου – Βορίδη και Αθανασίου.
Ακολουθούν τα πρακτικά από την εν λόγω συνεδρίαση ης Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας:
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Εγώ θεωρώ ότι τις έδωσα και είμαι στην διάθεση να απαντήσω αν μου επιτρέψει η κ. πρόεδρος.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής – Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Όχι δεν σας επιτρέπω. Δεν θα κάνουμε τώρα αυτή την δουλειά. Δίνω τον λόγο στον κ. Θεοφύλακτο.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Πιστεύω λοιπόν ότι αυτό που ενδιαφέρει τον κόσμο είναι εάν οι εξουσίες, οι λειτουργίες όπως τις αναφέρει το σύνταγμα, ασκούνται υπέρ του λαού, όπως ορίζει το άρθρο 1 του συντάγματος. Και η προσωπική μου τοποθέτηση και διαπίστωση- πικρή δυστυχώς- είναι ότι κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης δεν ασκήθηκαν όπως άρμοζε σύμφωνα με το σύνταγμα υπέρ του ελληνικού λαού δηλαδή, μεταξύ των οποίων και της δικαιοσύνης και λέω πικρή γιατί σαν δικηγόρος είμαι και εγώ συλλειτουργός της δικαιοσύνης.
Αυτό, είναι το δάσος, που πρέπει να σκεφτόμαστε, γιατί τα αποτελέσματα είναι απτά. Οι εξουσίες ασκήθηκαν με τέτοιο τρόπο, για 30 – 40 χρόνια, που τελικά ο λαός πτώχευσε, η χώρα οδηγήθηκε στην πτώχευση. Η θέσμιση και η δόμηση των εξουσιών, εκτός από τις τρεις, και της τέταρτης, του Τύπου, που αναφέρθηκε πριν ο κ. Παπαγγελόπουλος, αλλά και των Ανεξάρτητων Αρχών, που εισήλθαν μετά στο θεσμικό και νομικό μας σύστημα είναι τέτοια, ώστε η μια να ελέγχει την άλλη, η μία να στηρίζει την άλλη, ώστε να μην φθάνουμε σε στρεβλώσεις, που να εκφεύγουν τελικά από τον πρώτιστο στόχο του Συντάγματος και του πολιτεύματος της Δημοκρατίας, που είναι να υπερασπιζόμαστε όλοι τον ελληνικό λαό. Αυτόν, τον ξεχάσαμε για τριάντα περίπου χρόνια, οι στρεβλώσεις ήταν τεράστιες και έτσι οδηγηθήκαμε στην πτώχευση του λαού και της χώρας.
Η διαπίστωσή μου είναι, ότι έγιναν πολλά και πρωτοκλασάτα σκάνδαλα οικονομικού και πολιτικού περιεχομένου, στα οποία η Δικαιοσύνη έκλεινε τα μάτια της, όχι με τον τρόπο που πρέπει να τα κλείνει, ως ΘΕΜΙΣ, δηλαδή για να θεωρεί ίσους τους διαδίκους και τους αντιδίκους, αλλά για να περνούν τα σκάνδαλα δίπλα της και τελικά, αυτά να αποβαίνουν σε βάρος του λαού.
Αυτά, να μην τα ξεχνάμε, δηλαδή ότι, κατά τη γνώμη μου, δεν λειτούργησε όπως θα έπρεπε, κανένας φορέας, καμία λειτουργία, μεταξύ των οποίων και η Δικαιοσύνη. Δεν είναι ντροπή να το πούμε, εδώ πτωχεύσαμε και θα ντραπούμε να πούμε, ότι δεν λειτούργησαν σωστά οι εξουσίες. Δεν λειτούργησαν σωστά και πρέπει να δούμε όλοι τι θα κάνουμε, για να επαναλειτουργήσουν σωστά, με αφορμή ή ευκαιρία την κρίση, την οποία υφιστάμεθα όλοι μας.
Εδώ, θέλω να καταθέσω στα πρακτικά ένα εύστοχο δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών, της κυρίας Ψαρά, με ημερομηνία 23/5, που λέει «Παρέμβαση στη Δικαιοσύνη, σοβαρά τώρα;» και αναφέρει μια σειρά σκανδάλων που έγιναν και στα περισσότερα από αυτά, οι δικογραφίες λιμνάζουν ή και παραγράφονται.
Στο σημείο αυτό ο βουλευτής καταθέτει έγγραφο, το οποίο επισυνάπτεται στο τέλος των πρακτικών
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Καμία σοβαρή δικογραφία, σε βαθμό κακουργήματος, δεν έχει παραγραφεί.
ΙΩΑΝΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Μόνο από τις υπερτιμολογήσεις των ιατρικών και φαρμακευτικών υλικών, εκτιμάται ότι τα τελευταία 15 με 17 χρόνια, κατ’ έτος, είχαμε 5 με 6 δις ευρώ υπερτιμολογήσεις. Από αυτά, τελικά, επιβαρύνθηκαν τα ασφαλιστικά μας ταμεία και τώρα έχουμε πρόβλημα για το πώς θα δώσουμε συντάξεις, θα κόψουμε τις επικουρικές και έχουμε τους θεσμούς να μας εποπτεύουν. Δηλαδή, στις υπερτιμολογήσεις των νοσοκομειακών υλικών, σε ένα τόσο μεγάλο σκάνδαλο, η Δικαιοσύνη ήταν απούσα και τελικά υπήρξε νομιμοφάνεια στις υπερτιμολογήσεις, γιατί οι επιτροπές έλεγαν τόσο κάνει αυτό και τελικά το χρήμα…
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Συγκεκριμένα, πού αναφέρεστε;
ΙΩΑΝΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Αναφέρθηκα στην αρχή, κύριε Βενιζέλο.
Άρα, αυτή είναι η εκτίμησή μου, πικρή επαναλαμβάνω, γιατί είμαι και εγώ συλλειτουργός της Δικαιοσύνης, όπως και οι άλλες εξουσίες, η νομοθετική, η εκτελεστική, αλλά ο ρόλος της Δικαιοσύνης ήταν αυτός. Πρέπει, λοιπόν, να τον αλλάξουμε ή όχι; Πρέπει να θέσουμε το δάκτυλο επί των τύπων των ήλων ή όχι; Πρέπει να λειτουργήσουν ξανά οι εξουσίες, όπως αρμόζει στο Σύνταγμα, υπέρ του ελληνικού λαού ή όχι;
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Με τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα βοηθήσουμε όλοι να γίνει αυτό.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Θα περάσω, λοιπόν, σε συγκεκριμένα ερωτήματα, εκτός από την τοποθέτηση, που με ενδιαφέρει η άποψή σας, γιατί γνωρίζω ότι διατελέσατε λειτουργός, αλλά και από το σημερινό σας θεσμικό ρόλο. Δηλαδή, εάν πρέπει, όπως είπαμε, με ευκαιρία και αφορμή την οικονομική κρίση που υπέστημεν και εξακολουθούμε να υφιστάμεθα, να ξαναδούμε όλες τις λειτουργίες, μεταξύ των οποίων και της Δικαιοσύνης, με καθαρή ματιά, ώστε να λειτουργεί με τον τρόπο, που τελικά ορίζει το Σύνταγμα.
Μια άλλη ερώτηση, που θέλω να σας θέσω είναι η εξής. Νομίζω αναφερθήκατε, αλλά μέσα σε όλα ίσως δεν ακούστηκε ή τουλάχιστον εγώ δεν το πρόσεξα. Η κυρία Τσατάνη ανέλαβε με τον τρόπο που ανέλαβε τη δικογραφία και ειπώθηκαν πολλά ως προς αυτό. Αυτό που ήθελα να ρωτήσω είναι επειδή έχει σύζυγο που πολιτεύτηκε με τη Ν.Δ. και θυγατέρα που επίσης πολιτεύτηκε με τη Ν.Δ., ήταν πιστεύετε υπόθεση που θα αποκτούσε και πολιτικές διαστάσεις, όπως τελικά απέκτησε; Δηλαδή, μπορούσε να το ξέρει αυτό από την αρχή, οπότε, ως όφειλε, να εξαιρέσει τον εαυτό της; Γιατί, εγώ εκτιμώ αυτό το πράγμα, από εσάς, όμως, περιμένω την απάντηση.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) ΒΟΡΙΔΗΣ: Να πείτε και τι σχέση έχει ο Βγενόπουλος με τη Ν.Δ..
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Σε αυτό, ας απαντήσει ο Υπουργός. Εμένα με ενδιαφέρει από την πλευρά του εισαγγελικού λειτουργού. Όφειλε; Γιατί είναι μια τεράστια υπόθεση, που είναι προφανές, κατά τη γνώμη μου, ότι θα αποκτήσει τελικά και πολιτικές διαστάσεις. Η ίδια έχει στην οικογένεια της άτομα που πολιτεύονται με τη Ν.Δ.. Αυτό δεν είναι κακό, αλλά λέω ότι είναι μια υπόθεση οποία πιθανόν να λάβει πολιτικές διαστάσεις. Αν αυτό μπορούσε να το εκτιμήσει ή όχι;
Η ερώτηση μου είναι συγκεκριμένη. Μη γενικεύουμε και λέμε. Είναι συγκεκριμένη για τη συγκεκριμένη υπόθεση, για τη συγκεκριμένη εισαγγελική λειτουργό και πώς κρίνει…
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ….
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Έχουν, κύριε Βενιζέλο, γιατί κάποια άλλη εισαγγελέας παραιτήθηκε τώρα και αυτοεξαιρέθηκε από κάποιο πειθαρχικό έλεγχο, γιατί ο γιος της δουλεύει…
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Εργάζεται στο συγκρότημα Βγενόπουλου.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Εσείς θα απαντήσετε;
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Θέτει ένα ζήτημα ο συνάδελφος. Δεν είναι πρωτάκουστο, ξαφνικά να κάνετε σαν να μην έχετε ακούσει τίποτα.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) ΒΟΡΙΔΗΣ: Συγγνώμη, κυρία Πρόεδρε. Να ειπωθεί πλήρως η ερώτηση και επειδή ο Βγενόπουλος έχει κάποια σχέση με την Ν.Δ., να μας πούνε ποια, διότι αλλιώς, ποιο ζήτημα τίθεται;
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Αν δεν τον διακόπτετε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Δεν γνωρίζω τέτοιες σχέσεις. Εγώ αυτό ρώτησα. Αν υπάρχει κάποια τέτοια σχέση και το γνωρίζει ο κ. Υπουργός, ας απαντήσει.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) ΒΟΡΙΔΗΣ: Όχι, γιατί αλλιώς υπό ποια ιδιότητα θα απαντήσει; Είναι έωλο το ερώτημα.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Δεν είναι καθόλου έωλο. Εγώ, όπως το έθεσα είναι συγκεκριμένο.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) ΒΟΡΙΔΗΣ: Υποθέτω ότι εννοείτε το εξής…
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Εννοώ αυτό που είπα.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) ΒΟΡΙΔΗΣ: …ότι επειδή η οικογένεια της κυρίας Τσατάνη κάποια σχέση έχει με τη Ν.Δ., δεν έπρεπε να αναλάβει να χειριστεί την υπόθεση Βγενόπουλου. Αυτό δεν λέτε;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Εννοώ αυτό που είπα.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Εσείς, κύριε Αϊβατίδη, τι θέλετε;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΪΒΑΤΙΔΗΣ: … υπάρχει σχέση Ν.Δ., όπως προκύπτει…
(Θόρυβος στην Αίθουσα)
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Η ερώτησή μου ήταν συγκεκριμένη…
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Σας παρακαλώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Η ερώτησή μου ήταν συγκεκριμένη…
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Η ερώτηση του θα ολοκληρωθεί και μετά κάνετε ό,τι σχόλια θέλετε. Σας παρακαλώ.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: …ήταν μια υπόθεση που ήταν πολύ πιθανό να λάβει πολιτικές προεκτάσεις. Αυτό ρώτησα.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Ίσα-ίσα ο συνάδελφος είναι ευπρεπής άνθρωπος. Μην ξεχνάτε, όμως, ότι και τον κ. Αγγέλου, που απεδείχθη εκ των υστέρων πόσο ταλαιπωρήθηκε, η κυρία Τσατάνη η πρόθεση της δεν ήταν ευνοϊκή και ο Αγγέλου αρρώστησε εξ αυτού. Δεν τα λέτε.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Ποιος είναι ο Αγγέλου; Τι είναι αυτά που λέτε τώρα;
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Άλλες δύο ερωτήσεις, η μία εκ των οποίων είναι η εξής. Πώς κρίνετε, κύριε Παπαγγελόπουλε, το ότι επίσης για δεύτερη φορά χρεώνεται η κυρία Τσατάνη την απάντηση στο αν θα δώσει τη δικογραφία ή όχι; Νομίζω ότι και αυτό ειπώθηκε εν τη ρύμη του λόγου σας κάποια άλλη φορά, αλλά θέλω να το πείτε με σαφήνεια αν για δεύτερη φορά έπρεπε να αρνηθεί τη συμμετοχή της σε μια υπόθεση που την αφορούσε. Δηλαδή, η ίδια έπρεπε πάλι να μας απαντήσει; Ναι ή όχι;
Κλείνω τις ερωτήσεις μου και θέλω να ρωτήσω σχετικά με αυτό που αναφέρατε πριν για την αναφορά της κυρίας Τσατάνη που είχε γίνει το Νοέμβριο το συμβάν, τελικά έφτασε το Φεβρουάριο και καταγγέλθηκε.
Παρόλα αυτά, αρκετές μέρες πριν είπατε, ότι αυτή η μήνυση που αναφέρατε, η οποία τελικά ήρθε αργότερα, έγινε για λόγους συμψηφισμού.
Θα ήθελα να μας το διευκρινίσετε, γιατί αν κατάλαβα καλά, η αναφορά της κυρίας Τσατάνη έγινε για να συμψηφιστεί με τον άλλο το φάκελο.
Σας ευχαριστώ.
(Ακολουθούν οι απαντήσεις του κ. Παπαγγελόπουλου):
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής – Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κ. Παπαγγελόπουλος.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων):
Θα ξεκινήσω από το πρώτο.
Βεβαίως, και πρέπει να ξαναδούμε το θεσμικό ρόλο της δικαιοσύνης καταρχήν, γιατί τη δικαιοσύνη την ξέρω, αλλά το πολιτικό σύστημα δεν το ξέρω ούτε είμαι εκλεγμένος Βουλευτής και θα ήταν προπετές από μέρους μου, να θελήσω να θεραπεύσω με την ολιγόμηνη εμπειρία μου τα κακά του πολιτικού συστήματος.
Σαν πολίτης, βέβαια, έχω κάποιες απόψεις.
Φυσικά τη λειτουργία της δικαιοσύνης θα πρέπει να την ξαναδούμε και αυτό είναι προφανές και μόνο από τις απαντήσεις της κυρίας Τσατάνη.
Κάποιοι στη δικαιοσύνη – δεν αναφέρομαι στην κυρία Τσατάνη και επαναλαμβάνω, ότι δεν έχω απολύτως τίποτα, δεν της κρατώ καμία κακία, δεν χρειάζεται καν να τη συγχωρέσω, άλλωστε, το έχω πει, ότι ποτέ δεν πρόκειται να στραφώ κατά πρώην συναδέλφου μου. Έχω περάσει περισσότερα από τα μισά χρόνια της ζωής μου στο χώρο της δικαιοσύνης και άρα δεν μπορώ να στραφώ κατά συναδέλφων μου, ό,τι και να πουν.
Μολονότι έχω αδικηθεί δεν θα πω τίποτα και είδατε πόσο προσεκτικός είμαι.
Όμως, τη λειτουργία της δικαιοσύνης θα πρέπει να την ξαναδούμε και το ξέρουν όλοι αυτό.
………………
Πάμε στο δεύτερο ερώτημα.
Για την εξαίρεση της κυρίας Τσατάνη, θεωρώ ότι στην υπόθεση Βγενόπουλου, δεν έχει κανένα λόγο να εξαιρεθεί, όμως, στην υπόθεση Βατοπεδίου, είχε λόγο να εξαιρεθεί.
Είπε ο κ. Αθανάσιου, με πολύ ευφυΐα, ότι «ναι, αλλά τον ταλαιπώρησε, τον Αγγέλου».
Δεν μας λέει, όμως, ο κ. Αθανασίου, ότι είχε κοπεί ο άνδρας της από υποψήφιος Βουλευτής της Ν.Δ. και όλοι στη Ν.Δ. λένε, ότι «εκδικήθηκε τον Αγγέλου, γι’ αυτό».
Αυτό το ξεχνάτε, κύριε Αθανασίου;
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Ειπώθηκε, ότι ήταν υποψήφιος.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Ναι, αλλά κόπηκε στις εκλογές.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Αυτό, δεν το ξέρω.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων): Δεν το ξέρετε;
Εγώ, όμως, το ξέρω.
………………………..
ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΟΦΥΛΑΚΤΟΣ: Θα θέλαμε να μας πείτε για τον συμψηφισμό. (Ομιλεί εκτός μικρόφωνου)
(Συνέχεια ομιλίας κ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ, Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης)
Όσον αφορά τον συμψηφισμό, είπα ότι δεν τον υιοθετώ προσωπικά, μου είπαν όμως συνάδελφοι ότι η σκόνη που θα σηκωθεί ότι είπα στην κυρία Τσατάνη να γυρίσει πίσω τη δικογραφία και ότι υπάρχει καταγγελία κατά του Υπουργού και γι’ αυτό ανέφερα τους χρόνους και την ταχύτητα υποβολής, ότι θα είναι επειδή υπήρχε η μήνυση από τον κ. Πλεύρη. Εγώ, ούτε τα ονόματα δεν ήθελα να πω, ούτε ότι ο κ. Πλεύρης την έκανε, ούτε τον κ. Αθανασίου αφορούσε. Ο κ. Αθανασίου βιάστηκε να με κατηγορήσει.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) ΒΟΡΙΔΗΣ: Που υπεβλήθη η μήνυση;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης): Σε εμένα. Πρέπει να πω ότι δεν είναι η πρώτη φορά και έρχονται πολλές περιπτώσεις στο γραφείο μου που μου λένε «θέλω να την στείλεις στον Εισαγγελέα αυτή» και αυτό δεν απαγορεύεται. Παίρνω ημερησίως εκατοντάδες καταγγελίες που τις διαβιβάζω.
Ο κ. Πλεύρης λοιπόν θεώρησε και μου κατέθεσε μια μήνυση. Εγώ, αμέσως την έστειλα στον αρμόδιο Εισαγγελέα. Ο κ. Αθανασίου χωρίς στοιχεία είπε ότι τη διέρρευσα σε περιοδικό.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Θα ήθελα να μας πείτε μερικές άλλες μηνύσεις που κατατέθηκαν στο πρωτόκολλο σας και που τις στείλατε.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης): Να έρθω την άλλη φορά να σας τις πω;
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ: Θα σας επισκεφτώ στο γραφείο σας.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Επιτροπής – Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής): Αυτή είναι η απόλυτη λύση.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) ΒΟΡΙΔΗΣ: Απλώς θέλω να καταλάβω τον συσχετισμό.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης): Νομίζω ότι ο συσχετισμός είναι προφανής. Η δικογραφία έφυγε αμέσως από εμένα και πήγε στην αρμόδια Εισαγγελέα που την απέστειλε στον Άρειο Πάγο. Ενώ πήγε λοιπόν εκεί η μήνυση και θα έπρεπε κάποια στιγμή να έρθει στον κ. Παρασκευόπουλο, γιατί, αφορούσε Υπουργό και έπρεπε να διαβιβαστεί στην Βουλή, αμέσως μετά, η κυρία Τσατάνη, με την ταχύτητα που σας είπα και την καθυστέρηση υποβολής όμως για τέσσερις μήνες.
ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ (ΜΑΚΗΣ) ΒΟΡΙΔΗΣ: Τι συμπέρασμα βγάζετε;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ (Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης): Εκεί λοιπόν, ενώ ήταν η δική μου καταγγελία και σε χρόνο ρεκόρ ήρθε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, η άλλη καταγγελία που ήταν προγενέστερη, ήρθε την επομένη της δικής μου καταγγελίας. Εδώ, δεν υπήρχε μια προσπάθεια;