Ελλάδα-Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αθήνα, Πάτρα – 17 Μαΐου έως 6 Ιουνίου
Το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας – CluBE, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό έργο TRIERES (κοιλάδα υδρογόνου μικρής κλίμακας) και με την υποστήριξη της Hellenic Hydrogen και της Coral Gas, θυγατρικής του Ομίλου Motor Oil, φέρνουν το 3ο JIVE Roadshow στην Ελλάδα. Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί από τις 17 Μαΐου έως τις 6 Ιουνίου, παρουσιάζοντας τις εξελίξεις στον τομέα της κινητικότητας, της καθαρής ενέργειας και του πράσινου υδρογόνου.
Στόχος του roadshow είναι η επίδειξη ενός λεωφορείου υδρογόνου (Fuel Cell Electric Bus) και ενός Multi Element Gas Container το οποίο θα ανεφοδιάζει το λεωφορείο με υδρογόνο, παρέχοντας γνώσεις για τη λειτουργία αυτών των φιλικών προς το περιβάλλον οχημάτων στις ελληνικές πόλεις. Ο κύριος στόχος του έργου είναι να δώσει στους τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς (φορείς εκμετάλλευσης λεωφορείων, δημόσιες αρχές κ.λπ.) την ευκαιρία να βιώσουν την εμπειρία ενός αστικού λεωφορείου που λειτουργεί εξ ολοκλήρου με υδρογόνο, ενώ παράλληλα θα συλλεχθούν σημαντικά δεδομένα σχετικά με τη λειτουργία, την κατανάλωση και τη διαδικασία ανεφοδιασμού του οχήματος. Επιπλέον, η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τα οφέλη της χρήσης του υδρογόνου ως καθαρής πηγής ενέργειας για τις μεταφορές.
Στην Ελλάδα, το λεωφορείο υδρογόνου μέσω του 3ου JIVE Roadshow, θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη, την Κοζάνη, την Αθήνα και την Πάτρα, όπου θα δοκιμαστεί σε υφιστάμενα δρομολόγια υπό πραγματικές συνθήκες. Επιπλέον, σε κάθε πόλη θα διοργανωθούν ενημερωτικές εκδηλώσεις για την παρουσίαση του έργου JIVE, εξειδικευμένες εκπαιδεύσεις των οδηγών και τεχνικών, με στόχο την ανάδειξη των δυνατοτήτων του υδρογόνου στην κινητικότητα και την ενίσχυση της συμμετοχής του κοινού.
Τα θετικά αποτελέσματα των δύο πρώτων JIVE roadshow στην Κεντρική – Ανατολική Ευρώπη, σε συνδυασμό με το 3ο JIVE roadshow που θα ταξιδέψει σε Ρουμανία, Ελλάδα, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Βουλγαρία, στοχεύουν να δώσουν την ευκαιρία να παρουσιαστεί η τεχνολογία που βασίζεται στο υδρογόνο και να δοθεί η δυνατότητα στις πόλεις και τους τοπικούς φορείς να την γνωρίσουν. Οι προηγούμενες πρωτοβουλίες είχαν θετικό αντίκτυπο και ενίσχυσαν το ενδιαφέρον, με πολλές από τις πόλεις που συμμετείχαν να εκφράζουν την επιθυμία να αποκτήσουν λεωφορεία με κυψέλες καυσίμου υδρογόνου. Επιπλέον, οι πρωτοβουλίες αυτές ήταν σημαντικές για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την τεχνολογία υδρογόνου και τα περιβαλλοντικά της οφέλη.
Υπεύθυνοι Επικοινωνίας: Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας- CluBE
Email: communication@clube.com
Σχετικά με το JIVE 1 και το JIVE 2:
Τα έργα JIVE και JIVE2 χρηματοδοτούνται από την Clean Hydrogen Joint Undertaking στο πλαίσιο επιχορήγησης υπ’ αριθμό 735582 και 779563 αντίστοιχα. Η Clean Hydrogen Joint Undertaking λαμβάνει υποστήριξη από τα προγράμματα έρευνας και καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Horizon 2020», «Hydrogen Europe» και «Hydrogen Europe Research». Σχετικά με τα έργα JIVE και JIVE 2: Τα έργα JIVE και JIVE2, τα οποία ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2017 και τον Ιανουάριο του 2018, αντίστοιχα, με σκοπό τον σχεδιασμό περίπου 300 λεωφορείων κυψελών καυσίμου μηδενικών εκπομπών και συναφών υποδομών (στο πλαίσιο του έργου MEHRLIN) σε 16 ευρωπαϊκές πόλεις και περιφέρειες έως το πρώτο μισό της δεκαετίας του 2020, γεγονός που αποτελεί τη μεγαλύτερη εφαρμογή στην Ευρώπη μέχρι στιγμής. Τα λεωφορεία θα βρίσκονται σε πόλεις και περιφέρειες της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, των Κάτω Χωρών, της Ισπανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μάθετε περισσότερα για τις δραστηριότητες του έργου εδώ:
• Project website: fuelcellbuses.eu
• Twitter: @Fuelcellbus
• LinkedIn: Fuel Cell Bus
• Instagram: @fuelcellbus
Σχετικά με το Clean Hydrogen Partnership:
Το Clean Hydrogen Joint Undertaking ή Clean Hydrogen Partnership είναι μια σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που υποστηρίζει δραστηριότητες έρευνας και καινοτομίας (Ε&Κ) στις τεχνολογίες υδρογόνου στην Ευρώπη. Βασίζεται στην επιτυχία της προκατόχου της, της Fuel Cells and Hydrogen Joint Undertaking. Κύριος στόχος της είναι να συμβάλει στη στρατηγική της ΕΕ για την πράσινη συμφωνία και το υδρογόνο με τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας.
Μάθετε περισσότερα εδώ:
• Project website: https://www.clean-hydrogen.europa.eu/index_en
• LinkedIn Clean Hydrogen Partnership
• Twitter: @CleanHydrogenEU
Σχετικά με την ERM:
Η ομάδα της ERM, η οποία αποτελείται από 8.000+ ειδικούς παγκόσμιας κλάσης σε περισσότερα από 150 ειδικότητες σε 40 χώρες, συνδυάζει τον στρατηγικό μετασχηματισμό και την τεχνογνωσία με στόχο να βοηθήσει τους πελάτες της να εφαρμόσουν τη βιωσιμότητα. Η ERM αποκαλεί αυτή τη δυνατότητα «boots to boardroom» – ένα ολοκληρωμένο μοντέλο υπηρεσιών που βοηθά τους οργανισμούς να επιταχύνουν την ενσωμάτωση της αειφορίας στη στρατηγική και τις λειτουργίες τους. Η ERM είναι ο συντονιστής των έργων JIVE και JIVE 2.
Σχετικά με το έργο TRIERES:
Το TRIERES είναι ένα συγχρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο (Horizon Europe και Clean Hydrogen Partnership GA No 101112056) με συντονιστή τη Motor Oil και συμμετοχή συνολικά 26 εταίρων από πέντε χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Αυστρία, Ολλανδία, Αίγυπτος). Σκοπός του έργου είναι η δημιουργία Μικρής Κοιλάδας Υδρογόνου («Small Scale Hydrogen Valley»), με γεωγραφική αναφορά το Διυλιστήριο της Motor Oil στους Αγ. Θεοδώρους Κορινθίας, δηλαδή ενός οικοσυστήματος υδρογόνου στην Ελλάδα, διασυνδέοντας τη μονάδα παραγωγής πράσινου υδρογόνου που αναπτύσσει εκεί η εταιρεία στο πλαίσιο του έργου EPHYRA (Horizon Europe and Clean Hydrogen Partnership GA No 101112220), με δυνητικούς off-takers επιχειρήσεις, τεχνολογικούς παρόχους, ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα, φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης.
Σχετικά με το CluBE:
Το Cluster Βιοοικονομίας & Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε από τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Από την ίδρυσή του, το 2014, το CluBE συμμετέχει ενεργά σε δραστηριότητες Έρευνας, Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας με στόχο την ενίσχυση της πράσινης, έξυπνης και κυκλικής οικονομίας σε ολόκληρη την Δυτική Μακεδονία αλλά και την ευρύτερη περιοχή. Με μια ομάδα άνω των 55 εξειδικευμένων επαγγελματιών, το CluBE διαχειρίζεται σήμερα ένα εκτεταμένο χαρτοφυλάκιο με περισσότερα από 50 έργα. Τα έργα αυτά εκτείνονται σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, καθώς και σε στρατηγικές συμβουλευτικέ υπηρεσίες σε τομείς όπως η βιοοικονομία και η κοινωνική καινοτομία, οι καθαρές τεχνολογίες και το υδρογόνο, η κυκλική οικονομία και η εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και η ψηφιακή μετάβαση και οι περιβαλλοντολογικές δράσεις.