- Ερώτηση που προκάλεσε μεγάλη έκπληξη και αμηχανία, για τη (μη) μετεγκατάσταση της ΤΚ Ακρινής έκανε ο βουλευτής της ΝΔ Μιχάλης Παπαδόπουλος στον Υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Η έκπληξη έγκειται στο γεγονός ότι ήταν ιδιαίτερα επιθετική, και περιέχει σκληρές εκφράσεις, οι οποίες παραπέμπουν σε βουλευτή της αντιπολίτευσης, και όχι της κυβερνητικής πλειοψηφίας.
- Συγκεκριμένα έκανε λόγο με τρόπο θεσμικό, περί ζημίας που τους προκαλεί στους πολίτες η Πολιτεία με τη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων της (!). Έθεσε επίσης ερωτηματικά για το πως το Υπουργείο προτίθεται να προστατεύσει το κύρος του Κοινοβουλίου και της Κυβέρνησης από την εύλογη απαξίωση (!!), ενώ τέλος έθεσε ζήτημα αναξιοπιστίας λόγων και έργων περί δίκαιης μετάβασης (!!!). Διαβάστε το πλήρες κείμενο της ερώτησης στον “Π”.
- Είναι η πρώτη φορά που κυβερνητικός βουλευτής “δείχνει τα δόντια του” στην κυβέρνηση με τόσο αιχμηρό τρόπο για ζητήματα της περιοχής, και μάλιστα χρησιμοποιώντας τόσο έντονο ύφος. Εντύπωση προκαλεί ότι δύο εβδομάδες μετά τη δημοσιοποίηση δεν υπάρχει κάποια αντίδραση από το Υπουργείο, ενώ θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τι θα απαντήσει από το βήμα της Βουλής ο αρμόδιος Υπουργός Κώστας Σκρέκας.
- Για το θέμα της Ακρινής αρθρογράφησε και ο πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος. Έκανε έναν εξαιρετικό ιστορικό απολογισμό με όλα όσα έγιναν και όλα όσα δεν έγιναν τόσα χρόνια. Έχει μεγάλο ενδιαφέρον το εξής: Παρά την όποια πρόοδο υπήρξε στη διακυβέρνηση Σαμαρά ως παράπλευρο όφελος του Νόμου περί μικρής ΔΕΗ, στην 5ετία των Κυβερνήσεων Τσίπρα-Καμμένου δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος. Αναμένονται τα αποτελέσματα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη.
- Στη συνέντευξη του Σάκη Μάστορα που φιλοξενείται στον “Π”, αναδεικνύονται όλα τα δεδομένα σχετικά με το πόσοι μένουν και το πόσοι φεύγουν στη ΔΕΗ μετά το δεύτερο εκτεταμένο πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης. Παρόλο το ότι ως λογική εξέλιξη είναι αναμενόμενη, δεν παύει να μας σοκάρει ότι μένουν λιγότεροι από 2.000 μόνιμοι εργαζόμενοι. Μας σοκάρει επίσης το ότι αυτοί που φεύγουν την τριετία που διανύουμε, είναι περισσότεροι από αυτούς που θα μείνουν στην υπηρεσία. Τέλος εποχής; Διαβάστε τη συνέντευξη.
- Στο μεταίχμιο βρίσκεται η περιοχή σε ότι αφορά την αναβίωση εθίμων, και τη διοργάνωση εκδηλώσεων και πανηγυριών. Στη Βλάστη αναβίωσε ο Τρανός Χορός μετά από ένα χρόνο απουσίας, όπου αυθόρμητα και χωρίς καμία επίσημη πρόσκληση από κάποιο φορέα, οι Βλατσιώτες από όλη την Ελλάδα αντάμωσαν και χόρεψαν με τρόπο παραδοσιακό. Δεν πέρασε απαρατήρητη η παρουσία αρκετών Βουλευτών και Αυτοδιοικητικών, οι οποίοι προτίμησαν να μην συμμετέχουν στο χορό. Οι μέρες είναι πονηρές, και ενδεχομένως υπάρχει πάντα ο “φόβος” να μην κατηγορηθούν από κακοπροαίρετους συμπολίτες μας ότι χορεύουν εν μέσω πανδημίας.
- Ανακατασκευάζεται η διάσημη Πέτρινη Γέφυρα του Πασά στα Γρεβενά. Ένα από τα ομορφότερα πέτρινα γεφύρια, εξαίρετο έργο της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, στα όρια των νομών Γρεβενών και Κοζάνης πάνω στον Αλιάκμονα ποταμό. Μας κάνει πολύ θετική εντύπωση και το καταγράφουμε, καθώς στην Ελλάδα συνηθίσαμε να δείχνουμε μόνο ερείπια ως πολιτιστική κληρονομιά. Εν αντιθέσει με πολλές ευρωπαϊκές χώρες όπου συνηθίζεται να ανακατασκευάζονται γεφύρια, κάστρα και πόλεις ολόκληρες.
- Η υπογραφή της σύμβασης για το έργο ανακατασκευής της γέφυρας επρόκειτο να γίνει αύριο στα Γρεβενά με την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού κ. Μενδώνη. Όμως η διαδικασία αναβλήθηκε καθώς η κ. Μενδώνη αποφάσισε να παραμείνει στην Αθήνα ώστε να συντονίσει τις ενέργειες προστασίας των αρχαιολογικών χώρων υπό το καθεστώς των εκτεταμένων πυρκαγιών στην Αττική.