- “Αιφνιδιασμός” από την Περιφερειακή Αρχή η παρουσίαση μελέτης που αναδεικνύει 8 τοποθεσίες στη Δυτική Μακεδονία, ως πιθανές για την δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων. Η μελέτη αυτή αποτελεί μια πρωτοβουλία της περιφερειακής αρχής, η οποία όμως δεν είναι προϊόν διαβούλευσης με τους υπόλοιπους φορείς (πχ. Δήμους).
- Επίσης το σχέδιο τοποθετεί επί χάρτου αυτά τα πάρκα, χωρίς να λάβει υπόψη του τα κατά τόπους δεδομένα. Για παράδειγμα το σχέδιο χωροθετεί πάρκα στην Αναρράχη και την Ασβεστόπετρα ενώ υπάρχει η υποδομή του ΒΙΟΠΑ Πτολεμαΐδας, η οποία σταδιακά αποκτά ωριμότητα.
- Η όλη πρωτοβουλία ήρθε μετά το ναυάγιο στην προσπάθεια συνεννόησης του Περιφερειάρχη με την ΕΤΒΑ, φορέα που διαχειρίζεται τις ήδη υφιστάμενες δομές (ΒΙΠΕ Κοζάνης και Φλώρινας, ΒΙΟΠΑ Καστοριάς). Να σημειωθεί εδώ ότι η ΕΤΒΑ είναι κατά 30% δημόσια, και κατά 70% στην πολλάκις κρατικοποιημένη Τράπεζα Πειραιώς. Μετά το ναυάγιο με την ΕΤΒΑ λοιπόν, η Περιφέρεια επέλεξε να “δημιουργήσει τα δικά της πάρκα”. Το πρότζεκτ όμως είναι τόσο σύνθετο, που είναι δύσκολο να το τρέξει μόνος του ένας αυτοδιοικητικός φορέας. Για παράδειγμα, πόσο εύκολο είναι να ξεκαθαρίσεις το ιδιοκτησιακό των εδαφών, και να ρυθμίσεις την αλλαγή στις χρήσεις γης χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την Κυβέρνηση;
- Πάντως υπάρχει ένα μεγάλο κέρδος από τη δευτεριάτικη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου. Αποτυπώθηκε επισήμως, χωρίς να βασιζόμαστε σε διαρροές και τηλεοπτικές εμφανίσεις, η απόφαση να μη γίνει ο ΧΥΤΑ Αμιάντου στα πρώην ΜΑΒΕ. Τη συζήτηση προκάλεσε η ελάσσων αντιπολίτευση, και την έκλεισε ο Περιφερειάρχης. Συνεπώς, από εδώ και πέρα ξέρουμε που (δεν) βρισκόμαστε.
- Τέλος, αξίζει μια αναφορά στα διαδικαστικά των συνεδριάσεων στο περιφερειακό και τα δημοτικά συμβούλια. Δυστυχώς, είναι αρκετά τα μέλη που δεν έχουν εξοικειωθεί με την τεχνολογία και έτσι δυσχεραίνεται η συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις μέσω της πλατφόρμας ΖΟΟΜ. Αν και τα πράγματα έχουν βελτιωθεί σε σχέση με το παρελθόν, δεν είναι λίγοι αυτοί που ακούγονται κατά διαστήματα, να μιλούν με άλλους, να κάνουν άλλα πράγματα εκτός διαδικασίας, ή να σχολιάζουν τα όσα γίνονται μη γνωρίζοντας ότι τα μικρόφωνα τους είναι ανοιχτά. Ελπίζουμε όλο αυτό να τελειώσει σύντομα, και να καταστεί απαραίτητη η φυσική παρουσία των μελών των οργάνων στις συνεδριάσεις.
- Όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ της Μ. Κεσκελίδου στην ΕΡΤ, φοιτήτριες Μαιευτικής ξενοικιάζουν τα σπίτια τους στην Πτολεμαΐδα, επειδή η Μαιευτική κλινική του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου δεν μπορεί να απορροφήσει όλες τις τεταρτοετείς φοιτήτριες που πρέπει να κάνουν την πρακτική τους άσκηση. Το γεγονός αυτό μας έκανε εντύπωση, ενώ σύμφωνα με καλά γνωρίζοντες τα ζητήματα της Υγείας, σχετίζεται με τον χαμηλό αριθμό τοκετών που εμφανίζεται στο εν λόγω Νοσοκομείο.
- Σε άλλα νέα, μαθαίνουμε πως εξελίσσεται κανονικά η ανακριτική διαδικασία για την υπόθεση της Λιβανέζας από την Κοζάνη που καταγγέλλει πως αρνούνταν να της αφαιρέσουν το νεκρό έμβρυο. Ήδη έχουν κληθεί και έχουν καταθέσει αρκετοί εμπλεκόμενοι (και μη) στην Εισαγγελία Κοζάνης, μετά από αυτεπάγγελτη παρέμβαση που αποφασίστηκε.
- Διαπλατύνονται αυτές τις μέρες, τμήματα της Οδού Πτολ/δας-Περδίκκα, της Π.Ε.Ο. Πτολεμαΐδας – Φλώρινας. Πολύ σημαντική παρέμβαση από την ΠΕ Κοζάνης, καθώς ο δρόμος ήταν πολύ στενός σε διάφορα σημεία, σε σημείο που μπορούσε να γίνει επικίνδυνος.
- Έχουμε ξαναγράψει προ εβδομάδων, πως έρχονται συγχωνεύσεις Τμημάτων ΑΕΙ. Το νεότερο ρεπορτάζ από το Υπουργείο Παιδείας επιβεβαιώνει το ότι έρχονται ανακοινώσεις. Η δική μας περιοχή είναι από τις πιο “επικίνδυνες” καθώς υπάρχουν πολλά τμήματα που εμφανίζουν πολύ χαμηλή βάση εισαγωγής και κατά συνέπεια δεν θα έχουν για δεύτερη χρονιά εισακτέους. Από την Κυβέρνηση υπάρχουν διαρροές πως οι συνενώσεις θα γίνουν προς όφελος των περιφερειακών ΑΕΙ, αλλά μέχρι να δούμε τις επίσημες ανακοινώσεις ας είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.