- Επιτέλους.. Ο Αναπτυξιακός Νόμος είναι γεγονός. Επενδυτικά κίνητρα με ειδικό καθεστώς για τη Δυτική Μακεδονία. Είναι δεκάδες τα έτοιμα επενδυτικά σχέδια που τον περιμένουν εδώ και καιρό, και αναμένεται να αλλάξουν τον επενδυτικό χάρτη στην περιοχή. Αλλά επειδή οι προσδοκίες είναι μεγάλες, πρέπει να δουλέψουν όλες οι υπηρεσίες του Κράτους και να επιταχύνουν τις διαδικασίες. Ένας νόμος από μόνος του δεν αρκεί! Επίσης όπως έχουμε πει, το κράτος πρέπει να μεριμνήσει όχι μόνο για τις μεγάλες στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις. Πρέπει να “πάρει από το χέρι” κάθε συμπολίτη μας που επιθυμεί να επιχειρήσει, και να τον υποστηρίξει στην υλοποίηση μικρής κλίμακας επενδύσεων.
- Περιμέναμε πως και πως τα προγράμματα επιδότησης νέων εργαζομένων για τις επιχειρήσεις από τον ΟΑΕΔ ενόψει απολιγνιτοποίησης. Βγήκαν και τα υποδεχτήκαμε πανηγυρικά, ως σανίδα σωτηρίας για την περιοχή. Όμως προέκυψε ένα πρόβλημα που κανείς δεν προέβλεπε. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον! Κι όμως, δεν υπάρχει ενδιαφέρον για δωρεάν επιδοτούμενη εργασία. Να φανταστείτε πως η περίοδος υποβολής αιτήσεων για τα προγράμματα παίρνει συνεχώς παρατάσεις. Υπάρχει τεράστιος προβληματισμός στους εμπλεκόμενους φορείς για το τι δεν πήγε καλά. Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από επιχειρήσεις; Δεν υπάρχει ενδιαφέρον από υποψήφιους εργαζόμενους; Γιατί άραγε δεν μπορεί να γίνει το πολυπόθητο “matching”;
- Απίστευτο κι όμως αληθινό. Δημόσιος φορέας πέτυχε γενναίο “κούρεμα” του δανείου του, της τάξης των 60.000 ευρώ από Τράπεζα(!). Όλα αυτά ενώ έχουμε συνηθίσει οι Διοικήσεις να καταχρεώνουν τους Φορείς που διοικούν αδιαφορώντας για το μέλλον και τη βιωσιμότητα τους. Ο λόγος – φυσικά – για το Επιμελητήριο Κοζάνης, μεγαλομέτοχο του ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ. Όπως έγινε γνωστό, η νέα Διοίκηση του Γιάννη Μητλιάγκα έχει πετύχει σημαντικότατο νοικοκύρεμα στα διοικητικά και οικονομικά ζητήματα του φορέα, καθιστώντας τα χρέη βιώσιμα. Αποκορύφωμα φυσικά, είναι το κούρεμα του δανείου. Αναλυτικό ρεπορτάζ στις σελίδες του “Π”.
- Άρχισαν και πάλι να φουντώνουν οι φήμες για μεταφορά της Σχολής Πυροσβεστών Πτολεμαΐδας στην Αττική. Ένα σενάριο που έχουμε ξανακούσει, κάθε τόσο όμως αναζωπυρώνεται. Αυτή τη φορά, με αφορμή το πέρας της κατασκευής σε λίγους μήνες, του νέου μεγάλου Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος στη Νέα Μάκρη της Αττικής, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ήδη στους κύκλους των στελεχών γίνεται σχετική κουβέντα, και υπαρχει μια σχετική ανησυχία.
- Έρχεται με γοργά βήματα στη Δυτική Μακεδονία το Φυσικό Αέριο! Όπως είναι γνωστό η Κυβέρνηση έχει δρομολογήσει νέο μεγάλο αγωγό που θα φέρει το καύσιμο από το εθνικό δίκτυο, από σημείο κοντά στο Πλατύ Ημαθίας. Το χρονοδιάγραμμα του έργου προχωράει κανονικά. Ο Διαχειριστής του Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, ανέθεσε την προμήθεια 163 χλμ. του αγωγού “Δυτική Μακεδονία” στα ελληνικά “Σωληνουργεία Κορίνθου”. Ο αγωγός αυτός θα είναι ο πρώτος αγωγός φυσικού αερίου υψηλής πίεσης στην Ελλάδα, πιστοποιημένος για μεταφορά έως και 100% υδρογόνου και ένας από τους πρώτους στην Ευρώπη.
- “Έφυγε” την Πέμπτη από τη ζωή, ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, μια προσωπικότητα που σημάδεψε τα της δικαστικής ιστορίας της Ελλάδας ως χαρακτηρισμένος αδέκαστος. Γιος ενός Κρητικού αστυνομικού που υπηρέτησε στο Σκλήθρο Φλώρινας και μιας Σκληθριώτισσας, κάτι που πολλοί στην περιοχή δεν γνώριζαν. Το Σκλήθρο το επισκεπτόταν τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ενώ πέρασε πολλές όμορφες στιγμές κατά τα παιδικά του χρόνια. Άλλωστε πάντα έδειχνε μεγάλο ενδιαφέρον για το χωριό και γενικά την περιοχή. Ο Σκληθριώτης Εκπαιδευτικός Σταύρος Πασπάλης με αφορμή την εκδημία του Σαρτζετάκη θυμάται: “Όταν ήταν υπουργός Παιδείας ο Ευρ. Στυλιανίδης 2007-2008 έγινε πρόταση σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας να δοθεί όνομα ενός τοπικού ήρωα, μια προσωπικότητας κλπ. Όντας τότε στο σχολείο του Σκλήθρου θεώρησα ότι θα ήταν χρυσή ευκαιρία να δοθεί το όνομα του Χρήστου Σαρτζετάκη. Η προϋπόθεση ήταν να έχει αποβιώσει ο φέρων το όνομα. Γι’ αυτό το λόγο τηλεφώνησα στο γραφείο του και μετέφερα στη γραμματέα του την πρότασή μου. Την επόμενη ημέρα μου τηλεφώνησε ο ίδιος και ήθελε να μάθει σχετικά. [..] Συγκινημένος αναφώνησε με τη χαρακτηριστική γάργαρη φωνή του: “Η μεγαλύτερη τιμή που μου γίνεται! Κι αυτή από τη γενέτειρά μου!” Μεγαλύτερη τιμή είναι για εμάς να το λέει έτσι. Τελικά το νομοσχέδιο αποσύρθηκε και το όνομα δε δόθηκε.
Μήπως πρέπει να γίνει τώρα; Καλό ταξίδι, κύριε Χρήστο.”