Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που διέρρευσαν, η πρόταση της κυβέρνησης προς τους δανειστές για το ασφαλιστικό προσεγγίζει σε μεγάλο βαθμό τα υπογραφέντα του τρίτου μνημονίου. Ενώ αφήνει (σκοπίμως) «θολά» σημεία, τα οποία μάλλον θα αντιληφθούν οι συνταξιούχοι και η κοινή γνώμη, με την παραλαβή του εγγράφων συνταξιοδοσίας.
Κατά πληροφορίες, η κυβέρνηση δεσμεύεται πως δεν θα θιγούν οι κύριες συντάξεις, αλλά «δεν αποκλείεται» μείωση σε κύριες συντάξεις άνω των 2000 ευρώ, αλλά και οι πολλαπλές συντάξεις, από περισσότερα του ενός ταμεία. Οπότε η «δέσμευση» για μη-μείωση των κύριων, αφορά μόνο τις συντάξεις κάτω των 2000 ευρώ. Σωστό μέτρο. Η κυβέρνηση που εκλέχτηκε με ψέματα για αυξήσεις μισθών και συντάξεων, έρχεται ήδη να εφαρμόσει κατά γράμμα 2 από το 9 σημεία του προγράμματος της Ένωσης Κεντρώων του Β. Λεβέντη. Κατάργηση πολλαπλών συντάξεων, και πλαφόν στις υψηλές κύριες συντάξεις. Βέβαια η Ένωση Κεντρώων είπε την αλήθεια και προεκλογικά, για αυτό και πήρε 3,5% βεβαίως. Ειδάλλως, αν έλεγε τα συνηθισμένα ψέματα (όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ), ίσως πήγαινε ακόμα καλύτερα. Τουλάχιστον υπάρχει «μετεκλογική» δικαίωση, μέσω των γεγονότων. Το «ψέμα έχει κοντά ποδάρια» που λέει και ο σοφός λαός. Και η «αλήθεια επίσης», θα πρόσθετα εγώ…
Όσον αφορά τις επικουρικές συντάξεις, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει μειώσεις για όλες τις επικουρικές συντάξεις άνω των 170 ευρώ. Οι μειώσεις για τις υψηλές επικουρικές, θα φτάσει το 20%. Επίσης, τα Εφάπαξ προβλέπεται να μειωθούν άμεσα κατά 10%, ενώ τα μερίσματα περίπου 300 χιλιάδων συνταξιούχων κατά 30%. Προς το παρόν, δεν έχει διαρρεύσει ποιες θα είναι οι κατηγορίες αυτών των συνταξιούχων. Υποθέτεται πως θα αφορά τους συνταξιούχους με κύρια σύνταξη άνω των 2000 ευρώ, αν και τα νούμερα δεν συμπίπτουν απόλυτα μεταξύ τους. Ίδωμεν…
Η πρόταση της κυβέρνησης για την βασική σύνταξη, προβλέπει σύνταξη ύψους 384 ευρώ, μετά από 15 έτη ασφάλισης. Σε αυτό το σημείο, οι δανειστές δείχνουν να απορρίπτουν την πρόταση. Καθώς επιμένουν για βασική σύνταξη μετά από 20 έτη ασφάλισης αλλά κυρίως για εφαρμογή εισοδηματικών κριτηρίων για την λήψη της σύνταξης αυτής. Με απλά λόγια, αυτός που αποδεδειγμένα έχει εισοδήματα από άλλες πηγές, απλά δεν θα λαμβάνει την βασική σύνταξη. Η οποία έχει έτσι και αλλιώς μορφή βασικού βοηθήματος διαβίωσης. Η κυβέρνηση αντιπροτείνει η εθνική σύνταξη να δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια μέχρι τη συμπλήρωση των γενικών ορίων για την καταβολή πλήρους σύνταξης, είτε με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας είτε του 62ου με 40 έτη ασφάλισης. Το συγκεκριμένο μέτρο προτείνεται να εφαρμοστεί από το 2019 και έπειτα.
Τέλος, η πρόταση της κυβέρνησης προβλέπει αναλογική σύνταξη στο 60% του ύψους του συντάξιμου μισθού. Ενώ θα συνυπολογίζονται τα πραγματικά έτη ασφάλισης του δικαιούχου, τα πλασματικά έτη ασφάλισης, το δικαίωμά του σε πολλαπλές συντάξεις και η ηλικία αποχώρησης του συνταξιούχου. Αν όλα τα παραπάνω δεν είναι «ευνοϊκά», προφανώς ο συνταξιούχος θα πάρει πολύ κάτω του 60%. Ενώ η πρόταση των δανειστών για την αναλογική σύνταξη, αφορά το 50% του συντάξιμου μισθού.
Όλες οι παραπάνω μειώσεις αθροιστικά, προβλέπεται να «πετσοκόψουν» τις συντάξεις κυριολεκτικά. Πρακτικά, κανένας Έλληνας δεν θα παίρνει σύνταξη πάνω από 2000 ευρώ (εκτός από τους δικαστικούς και του βουλευτές). Το άδικο της υπόθεσης είναι πως δυστυχώς προβλέπεται να μειωθούν και οι χαμηλότερες συντάξεις, μέσω των μειώσεων σε επικουρικές, μερίσματα και όρια ηλικίας. Και αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο. «Πρώτη φορά Αριστερά» επέλεξε ο λαός κύριοι. Τις μειώσεις και την απόλυτη καταβαράθρωση των συντάξεων, επίσης θα τις δει για «πρώτη φορά». Καθώς η «πρώτη φορά» μπορεί να έχει πολλές μορφές. Και επειδή σήμερα έχω την τάση να χρησιμοποιώ λαϊκά αποφθέγματα, θα τελειώσω με το εξίσου επίκαιρο: «Όποιος θέλει τα πολλά, χάνει και τα λίγα»…