Το σχέδιο διάσωσης της ΔΕΗ, παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατά την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, το απόγευμα της Δευτέρας. Ο υπουργός παρουσίασε την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η επιχείρηση, κατηγορώντας την προηγούμενη κυβέρνηση για τους χειρισμούς της, ενώ εξήγγειλε μέτρα στήριξης της ΔΕΗ και εξυγίανσής της.
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ έφτασε την επιχείρηση στα όρια κατάρρευσης. Εγκαταλείψατε από ιδεοληψία το μοντέλο της Μικρής ΔΕΗ, με μείωση του αρχικού μεγέθους της κατά 1/3 και την συνεπαγόμενη μείωση στο ταμείο της και συμφωνήσατε στη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ από το 90% στο 50% χωρίς η ΔΕΗ να έχει το παραμικρό οικονομικό αντάλλαγμα. Πρόκειται για τραγελαφική ρύθμιση και έφερε τη ΔΕΗ σε τραγική κατάσταση. Με τα ΝΟΜΕ η επιχείρηση δουλεύει για να μειωθούν οι πελάτες της, προς όφελος των ανταγωνιστών της, αναγκάζεται να πουλάει κάτω του κόστους, με ζημιές, αθροιστικά, που ξεπερνάνε τα 600 εκ. ευρώ. Η μετοχή της ΔΕΗ έχασε πάνω από 80% της χρηματιστηριακής της αξίας. Στη ΔΕΗ κάνατε τραγικούς χειρισμούς. Επίσης, σημείωσε πως από όταν ο ίδιος ανέλαβε ΥΠΕΚΑ η τιμή της ΔΕΗ ανεβαίνει, γεγονός που δείχνει ότι οι αγορές δείχνουν εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.
Λιγνιτικές μονάδες – Χρέη ΔΕΗ
Για τις λιγνιτικές μονάδες τόνισε πως απαξιώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και την τραγική οικονομική κατάσταση της επιχείρησης, ο υπουργός είπε πως υπάρχει αμφιβολία για τη βιωσιμότητά της: «Ορισμένοι τις θεωρούσαν πετράδια, όταν ξεκίνησε η ιδιωτικοποίηση. Έγιναν δύο απόπειρες έγιναν και δεν βρέθηκαν ενδιαφερόμενοι. Οι μονάδες έχουν απαξιωθεί πλήρως. Η ετήσια έκθεση 2018 αναφέρει αυτολεξεί: «η κατάσταση της εταιρείας οδηγεί σε σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους», μιλώντας για πρόβλημα βιωσιμότητα της εταιρείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναλογιστεί της ευθύνες για την καταστροφική συμφωνία της μισής ΔΕΗ. Η κατάσταση στη ΔΕΗ είναι αυτή και αυτήν εδώ την ώρα, δεν υπάρχει στρατηγικός επενδυτής. Δεν μπορεί να λειτουργήσει η Μικρή ΔΕΗ, καλής και κακής ΔΕΗ γιατί δεν μπορούν να πληρώσουν οι φορολογούμενοι το κόστος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αυτό που απομένει είναι ένα σχέδιο για τη διάσωση της ΔΕΗ, τόνισε ο υπουργός, τονίζοντας πως «διαβεβαιώνω πως ήρθα να συμβάλλω στη σωτηρία της ΔΕΗ προς όφελος των καταναλωτών ,των εργαζομένων, το οποίο κινείται σε δύο άξονες», τα μέτρα στήριξης της επιχείρησης και τα μέτρα εξυγίανσής της.
Μέτρα στήριξης – εξυγίανσης:
Όπως τόνισε ο υπουργός, θα ακολουθηθούν μέτρα στήριξης και εξυγίανσης της επιχείρησης, που δρομολογούνται: «Εμείς σε αντίθεση με τη μισή ΔΕΗ, θα παλέψουμε για μια μεγαλύτερη και ισχυρή ΔΕΗ, να ανέβει το μερίδιό της για να επιτελέσει το αναπτυξιακό της ρόλο», τόνισε ο υπουργός ανακοινώνοντας:
- Κατάργηση των ΝΟΜΕ. Επιδιώκουμε την κατάργηση των ΝΟΜΕ, ώστε να μην δουλεύουμε υπέρ των ανταγωνιστών. -Αυτά η κυβέρνηση θα τα καταργήσει.
- Να κλείσει το θέμα των τελών για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας,
- Το ίδιο θα γίνει με τους πόρους από τα αποδεικτικά διαθεσιμότητος ισχύος
- Ενθαρρύνουμε τη μετάβαση σε ΑΠΕ για περιβαλλοντικούς ρόλους και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού
- Μεταφορά των παγίων της ΔΕΗ στον ΔΕΔΔΗΕ, με στόχο την μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, με προσέλκυση επενδυτών που ειδικεύονται στα δίκτυα και ξεκάθαρο ταμειακό όφελος για τη ΔΕΗ.
- Εξορθολογίζουμε την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, με την πρόσφατη μείωση του ΦΠΑ, και με περεταίρω μείωσης των χρημάτων που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις ΑΠΕ. Η ΔΕΗ ενισχύεται με την αναπροσαρμογή των τιμολογίων. Αυτό είναι δέσμευση της κυβέρνησης.
- Αντιμετωπίζουμε διαρθρωτικές αδυναμίες με εθελούσιες εξόδους του προσωπικού ώστε να έχουμε δίκαιη μετάβαση στη νέα εποχή.
- Ενισχύουμε τη ρευστότητα της επιχείρησης, εισπράττοντας από στρατηγικούς κακοπληρωτές, αφού 800 εκ. χρωστούν μόλις 60.000 κακοπληρωτές. Ειδική μέριμνα για τους κοινωνικά αδύναμους.
Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χατζηδάκης, το νέο πλάνο θα εφαρμόσει η νέα διοίκηση της ΔΕΗ που θα οριστεί εντός της εβδομάδας, σε εναρμονισμό στη σταδιακή μετάβαση της επιχείρησης στη μεταλιγνιτική εποχή.
«Στοίχημα» για την κυβέρνηση
Τέλος, ο υπουργός χαρακτήρισε το εν λόγω σχέδιο ως «στοίχημα», για την κυβέρνηση, λέγοντας πως στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης περιλαμβάνεται η περεταίρω ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ , η απελευθέρωση και ενίσχυση της αγοράς ενέργειας, η επιτάχυνση αξιοποίησης των υδρογονανθράκων, η αντιμετώπιση των ΕΛΠΕ, η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, η αξιοποίηση του μεταλλευτικού πλούτου, πολιτικές ηλεκτροκίνησης, ενίσχυση ΑΠΕ και ολοκλήρωση ηλεκτρικών διασυνδέσεων νησιών ιδίως της Κρήτης.
Τέλος, είπε ότι: «Το να σωθεί η ΔΕΗ είναι προσφορά προς την πατρίδα μας και το να είναι παρούσα στην σύγχρονη ενεργειακή αγορά , είναι επίσης το εθνικό μας καθήκον», κατέληξε.