“Η ελληνική βιομηχανία γούνας στο χείλος του γκρεμού καθώς οι κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία δαγκώνουν”, είναι ο τίτλος του πρακτορείου Reuters το οποίο επισκέφθηκε τα εργαστήρια της Καστοριάς.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, για δεκαετίες το εργαστήριο του Αντώνη Δήσιου έσφυζε από τον ήχο των ραπτομηχανών που έραβαν γούνινα παλτό για πλούσιους Ρώσους αγοραστές. Τον Μάρτιο, οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία έκλεισαν την επιχείρηση εν μία νυκτί.
Στον Δήσιο, όπως και σε εκατοντάδες άλλες επιχειρήσεις γούνας στην παραλίμνια πόλη της Καστοριάς, απαγορεύτηκε να εξάγουν στη Ρωσία, την κύρια αγορά για τη βιομηχανία γούνας στην Ελλάδα γράφει το Reuters και προσθέτει: Χωρίς εγχώρια αγορά, έστειλε τους 23 εργάτες του στο σπίτι και οι αποθήκες του γέμισαν με εκατοντάδες απούλητα ενδύματα.
“Είμαστε σε απόγνωση”
“Αυτή η πόλη περνάει τα χειρότερα της“, είπε ο Δήσιος, στεκόμενος στον σιωπηλό εκθεσιακό του χώρο. “Είμαστε σε απόγνωση“, λέει κρατώντας ψηλά ένα παλτό, το οποίο, όπως είπε, κόστισε 30.000 ευρώ (30.183 δολάρια) για να φτιαχτεί χρησιμοποιώντας μια από τις πιο ακριβές γούνες στον κόσμο, τη ρωσική σαμπούλα.
“Πρέπει να μας αφήσουν ελεύθερους ή μπορούν να έρθουν να τα πάρουν και να τα πουλήσουν οι ίδιοι”, είπε ο Δήσιος.
Η Καστοριά είναι η καρδιά μιας αιωνόβιας βιομηχανίας γούνας στην Ελλάδα, το τελευταίο εναπομείναν κέντρο παραγωγής γούνας στην Ευρώπη και μία από τις λίγες χώρες της ΕΕ που εξακολουθούν να επιτρέπουν την εκτροφή γούνας παρά τις πιέσεις από οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, σημειώνει το Reuters.
Και προσθέτει: Με την κατάρρευση της τεράστιας βιομηχανίας γούνας της Δανίας κατά τη διάρκεια μιας σφαγής βιζόν λόγω κορονοϊού, οργανώσεις για τα δικαιώματα των ζώων ελπίζουν ότι η αποκοπή από τη ρωσική αγορά θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ευρωπαϊκής αγοράς γούνας, η οποία έχει ήδη συρρικνωθεί δραστικά ως απάντηση στις εκστρατείες για την καλή διαβίωση των ζώων.
Και με έναν αυξανόμενο αριθμό μεγάλων οίκων μόδας όπως ο Gucci και ο Prada να δεσμεύονται να μην χρησιμοποιούν πραγματική γούνα στο μέλλον, ακτιβιστές λένε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιτάχυνση της παρακμής μιας βιομηχανίας που αποκαλούν “ηθικά χρεοκοπημένη”.
“Οι Ρώσοι ήταν παραδοσιακά μεγάλοι αγοραστές. Ο πόλεμος προφανώς το σταμάτησε, κάτι που είναι εξαιρετικά καλά νέα”, δήλωσε ο Mark Glover, εκπρόσωπος της Fur Free Alliance, ενός συνασπισμού περισσότερων από 50 ομάδων προστασίας ζώων σε όλο τον κόσμο.
Διαβάστε περισσότερα στο https://www.thetoc.gr/