Η εκπομπή Ζουν Ανάμεσά μας με τον Αντώνη Πουγαρίδη φιλοξένησε τον Σάκη Μάστορα – Γενικός Γραμματέας του Σωματείου «ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ» και οργανωτικό γραμματέα της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ.
Ο ίδιος μίλησε για την εφαρμογή του σχεδίου απολιγνιτοποίησης και τις εξελίξεις για τους ετγαζόμενους της ΔΕΗ ιδίως σε ΑΗΣ Μελίτης, ΑΗΣ Μεγαλόπολης και ορυχείο Μεγαλόπολης. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ θα συνεδριάζει στις 7 Νοεμβρίου.
Το Δ.Σ. της ΔΕΗ έλαβε απόφαση στις 15/10 για την υλοποίηση του προγράμματος εθελουσίας εξόδου, με παροχή οικονομικών κινήτρων στους εργαζόμενους. Ο ίδιος ωστόσο, τη χαρακτήρισε ως «εθελούσια έξοδος χωρίς κίνητρο», εκτιμώντας ότι σε σχέση με τα ποσά που διαπραγματεύεται η απόφαση θα μπορούσε να είναι πολύ καλύτερη.
Αναφέρθηκε και στα «παρατράγουδα» που έγιναν στον ΑΗΣ Μελίτης, ως αποτέλεσμα να μην είχε συμβεί ενημέρωση στους εργαζόμενους λόγω συγκεκριμένης παράταξης (της Αγωνιστικής Συνεργασίας), όπως είπε ο Σάκης Μάστορας.
Σχολιάζοντας την απόφαση που έλαβε το ΔΣ της ΔΕΗ για εθελούσια έξοδο, ο Σάκης Μάστoρας απάντησε πως αυτή αφορά μόνο σε 160 εργαζόμενους στον ΑΗΣ Μελίτης και 501 εργαζόμενους στη Μεγαλόπολη. Ως τις 31/12 θα παύσει η λειτουργία του σταθμού και ως τις 28/2 θα πρέπει να έχει μετακινηθεί το προσωπικό σε άλλα έργα της ΔΕΗ στην περιοχή.
Σήμερα, όπως είπε, υπάρχουν αρκετές κενές θέσεις στην περιοχή που θα καλυφθούν από τους εργαζόμενους του ΑΗΣ Μελίτης ενώ περί τα 20-30 άτομα θα παραμείνουν στον σταθμό για τη διαδικασία της απολιγνιτοποίησης. Επίσης, οι εργαζόμενοι αναφέρουν και τη νομοθετική ρύθμιση ώστε να μεταφερθεί κάποιος λ.χ. στον ΔΕΔΔΗΕ.
Οι εργαζόμενοι θα επιλέξουν που θα πάνε και θα επιλέξουν ανάλογα με τις διαθέσιμες θέσεις και τα προσόντα του καθένα. «Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όλους τους συναδέλφους ώστε να έχουν μια ομαλή μετάβαση», σχολίασε σχετικά.
Αναφορικά με τα οικονομικά κίνητρα που δίνει η ΔΕΗ, αυτά έχουν να κάνουν με τα πόσα χρόνια έχει ο καθένας διαθέσιμα μέχρι να θεμελιώσει τη σύνταξη. Επίσης, το όριο ηλικίας (κάποιος μπορεί να έχει θεμελιώσει συνταξιοδότηση στα 55 και να μείνει μέχρι 60 για τεχνικούς και 62 για κοινές διατάξεις).
Επίσης, τόνισε πως ένα αντικίνητρο για τους εργαζόμενους είναι η θέσπιση πλαφόν: Στην κατηγορία εργαζομένων πλήρους θεμελιωμένου δικαιώματος συνταξιοδότησης τις 70.000 ευρώ. Για εργαζόμενους μη πλήρους θεμελίωσης συνταξιοδότησης οι 100.000 ευρώ και στις 110.000 για κλάδους εργαζόμενους διοικητικού που δεν έχουν θεμελειώσει συνταξιοδότηση.
«Δεν μπορούμε να μιλάμε για κίνητρα όταν βάζεις τη λέξη πλαφόν», σημειώνει σχετικά.
Την επόμενη Πέμπτη 7 Νοεμβρίου θα γίνει διοικητικό συμβούλιο στη ΓΕΝΟΠ όπου θα ακουστούν όλες οι απόψεις και θα μεταφερθούν οι αγωνίες τους και θα παρθεί απόφαση για το πώς οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν. Η κομβική ημερομηνία είναι η 20η Νοεμβρίου όπου και έχει κηρυχτεί απεργία από ΓΣΕΕ και η ΓΕΝΟΠ θα συμμετάσχει με όλες της τις δυνάμεις, με τον κ. Μάστορα να απευθύνει κάλεσμα πως οι εργαζόμενοι αντιδρούν με την όλη διαδικασία:
«Να ζητήσουμε από την κυβέρνηση και τη Διοίκηση να εξετάσουν το ενδεχόμενο να παραμείνουν ο ΑΗΣ Μελίτης, ο ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου 5 και η 5η Μονάδα, ως ασφάλεια εφοδιασμού στην πατρίδα, βασιζόμενοι στην εγχώριο καύσιμο», όπως είπε με νόημα.
Ερωτηθείς αν το εν λόγω σενάριο είναι ρεαλιστικό, ο ίδιος απάντησε πως δεν είναι πολύ αισιόδοξος.
Τέλος, σημείωσε πως μετά την «μετωπική» για την αλλαγή τόπου εργασίας των εργαζόμενων σήμερα, του χρόνου τέτοιο καιρό θα έχουν τη μεγάλη μάχη για το μέλλον των υπολοίπων εργαζομένων: «Του χρόνου θα έχουμε φωτιές. Αν σήμερα η Φλώρινα απέχει 80 χλμ, του χρόνου θα έχουν πάρει άπαντες φωτιά, καθώς οι 1800 εργαζόμενοι της ΔΕΗ διαμένουν εδώ. Δεν ξεχνάμε τι έρχεται αύριο, ενώ προφανώς το εν λόγω πρόγραμμα θα είναι η βάση για το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί όταν κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες, Αγ. Δημητρίου και Πτολεμαΐδα 5. Αυτή είναι και η δική μας αγωνία», σημείωσε.
«Θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά έσω και μια θέση να μείνει εδώ», είπε ακόμη.
Τέλος, για τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, απάντησε πως υπάρχει εκτίμηση πως θα πάει μέχρι τον Μάη του ’26 ώστε να μην μείνει η Κοζάνη χωρίς θερμαντική περίοδος. Επίσης, στη ΣΗΘΥΑ θα απασχοληθούν κάποιοι εργαζόμενοι της ΔΕΗ. «Να είναι σίγουροι οι εργαζόμενοι πως η εκπροσώπηση που έχουμε θα συνεχίσει να είναι επάξια», κατέληξε.