Η οικονομική κρίση που βιώνει τα τελευταία χρόνια η χώρα μας αποτυπώνεται δυστυχώς σε πολλές διαφορετικές εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας. Τα ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα έχουν εκτοξευτεί στα ύψη, με τη χώρα να είναι αυτή τη στιγμή πρωταθλήτρια στην Ευρώπη, σημειώνοντας ποσοστό 25,6% τον περασμένο Απρίλιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.
Ωστόσο, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε αντίθεση με το παρελθόν, η εξέλιξη των νέων τεχνολογιών και ιδιαίτερα του διαδικτύου, προσφέρει σήμερα νέες ευκαιρίες απασχόλησης, που αν και δεν θα μπορέσουν να υποκαταστήσουν πλήρως τα οικονομικά δεδομένα και τα ασφαλιστικά πλεονεκτήματα της παραδοσιακής αγοράς εργασίας, ωστόσο μπορούν να λειτουργήσουν ικανοποιητικά ως μέσο βιοπορισμού. Παρακάτω συγκεντρώσαμε 4 προτάσεις νέων, και σε κάποιες περιπτώσεις μη συμβατικών, μορφών απασχόλησης και επιχειρηματικής δράσης μέσω διαδικτύου, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν εναλλακτική σε επιλογές όπως η έναρξη επιχείρησης με επιδότηση, που μέχρι πρόσφατα αποτελούσε μία διαδεδομένη διέξοδο από την ανεργία.
Πρωτοβουλίες για καλύτερη Λειτουργία της Αγοράς Εργασίας
Το συνεχώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα της κρίσης έχει δημιουργήσει νέες δομές, ακόμη και εθελοντικές, οι οποίες σκοπό έχουν να βοηθήσουν άνεργους ανθρώπους με προσόντα στην εύρεση μιας θέσης εργασίας, σε μια δύσκολη και απαιτητική αγορά με 1 εκατομμύριο άνεργους εγγεγραμμένους τη στιγμή στον ΟΑΕΔ. Μια τέτοια περίπτωση είναι το job-pairs, μια πρωτοβουλία δυο πανεπιστημιακών καθηγητών, της Μαρίας Βακόλα και του Γιάννη Νικολάου, οι οποίοι έχουν δημιουργήσει μια ομάδα συμβούλων με εμπειρία και γνώση σε πλήθος αντικειμένων. Τα μέλη της ομάδας, οι jobmentors όπως αποκαλούνται, προσφέρουν αφιλοκερδώς την τεχνογνωσία και τις επαφές τους σε συναντήσεις που πραγματοποιούν με υποψήφιους στην αγορά εργασίας, προσφέροντας καθοδήγηση για μια πετυχημένη μετάβαση στην απασχόληση. Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, κατά τα δύο χρόνια λειτουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας του job-pairs751 νέα άτομα έχουν συναντηθεί με 258 μέντορες προκειμένου να λάβουν εξειδικευμένη συμβουλευτική βοήθεια.
Από την άλλη, νέες εταιρίες λειτουργούν με στόχο να φέρουν τις επιχειρήσεις που αναζητούν εργαζομένους σε επαφή με τους κατάλληλους υποψηφίους. Η ελληνική startup εταιρεία Workable, παραδείγματος χάριν, έχει δημιουργήσει ένα ειδικό λογισμικό που αυτοματοποιεί σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία επιλογής και πρόσληψης νέου προσωπικού από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Μάλιστα, η συγκεκριμένη εταιρία, αν και μετρά μόλις 2 χρόνια ζωής, αναπτύσσει πλέον δράση και εκτός των ελληνικών συνόρων, έχοντας λάβει χρηματοδότηση ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων από ξένους επενδυτές.
Νέα Αγορά Εργασίας για Χειροτέχνες
Ιστοσελίδες όπως το ebay και η Amazon άλλαξαν πραγματικά την παγκόσμια οικονομία στην πάροδο των ετών δίνοντας τη δυνατότητα σε άτομα από όλον τον κόσμο να πουλήσουν τα προϊόντα τους. Παράλληλα όμως, εξειδικευμένες πλατφόρμες όπως η Etsy έδωσαν την ευκαιρία σε ταλαντούχους χειροτέχνες να προσφέρουν τα πρωτότυπα έργα τους στη παγκόσμια αγορά. Ανάμεσα σε αυτούς, είναι και Έλληνες, όπως η ομάδα Etsy Greek Street Team, τα μέλη της οποίας ζουν στην Ελλάδα, αλλά πουλάνε τα προϊόντα τους στο εξωτερικό μέσω της Etsy. Μέχρι σήμερα, η ομάδα αριθμεί πάνω από 1900 μέλη.
Παράλληλα, υπάρχουν και ελληνικές ομάδες ή ιστοσελίδες οι οποίες απευθύνονται αποκλειστικά στην ελληνική αγορά και σε έλληνες εμπόρους και καταναλωτές, όπως είναι για παράδειγμα το C for crafts, όπου μπορείτε να πουλήσετε χειροποίητα αντικείμενα. Μπορείτε να ξεκινήσετε να πουλάτε έργα τα οποία κατασκευάζετε οι ίδιοι, πχ. χειροποίητα κοσμήματα, ή, αν μπορείτε να βρείτε μια καλή πηγή χονδρικής σε καλές τιμές, να κάνετε μεταπώληση προϊόντων. Βγάλτε μερικές όμορφες φωτογραφίες των αντικειμένων και φροντίστε να είστε ξεκάθαροι αναφορικά με τα πράγματα που πουλάτε (πχ να αναφέρετε αν είναι μεταχειρισμένα ή αν έχουν ποιοτικά προβλήματα). Με αυτά τα απλά βήματα μπορείτε να γίνετε εξπέρ στις πωλήσεις μέσω διαδικτύου και να βάλετε αρκετά χρήματα στην τσέπη.
Μια Αγορά Εργασίας στην Κοινότητα των Gamers
Στο εξωτερικό η δυνατότητα απασχόλησης μέσα από τον κόσμο του ηλεκτρονικού παιχνιδιού είναι φυσικά περισσότερο διαδεδομένη από ό,τι στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το αμερικάνικο διαδικτυακό περιοδικό Business Insider, το οποίο ειδικεύεται σε θέματα νέας επιχειρηματικότητας, επαγγελματίες παίκτες όπως οι Team Liquid, κερδίζουν έως και $60.000 παίζοντας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του δημοφιλούς βιντεοπαιχνιδιού League of Legends, ενός από τα πιο ανταγωνιστικά παιχνίδια του είδους. Το έπαθλο του νικητή του Πρωταθλήματος ανέρχεται στο ποσό του 1 εκατομμυρίου δολαρίων.
Και στην Ευρώπη όμως επαγγελματίες των eSport τουρνουά (τουρνουά διαδικτυακών παιχνιδιών) έχουν την ευκαιρία να κερδίσουν υψηλά χρηματικά έπαθλα. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα Telegraph, τίτλοι παιχνιδιών όπως τα Dota 2 και Call of Duty μετρούν περίπου 5.5 εκατομμύρια φανατικούς παίκτες στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ οι κορυφαίοι επαγγελματίες από αυτούς κερδίζουν περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια. Και στην Ελλάδα όμως έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια επαγγελματικές και ερασιτεχνικές ομάδες παικτών όπως πχ. η GROF, η οποία ιδρύθηκε το 2003, με τους παίκτες της πλέον να ασχολούνται σοβαρά σε 6 διαφορετικά παιχνίδια. Φυσικά, διαδικτυακά πρωταθλήματα με σημαντικά χρηματικά έπαθλα διοργανώνονται και για πιο κλασικά παιχνίδια στρατηγικής όπως αυτό του πόκερ. Μάλιστα, αξιόπιστες διεθνείς πλατφόρμες όπως η δημοφιλής PokerStars πραγματοποιούν τακτικά online τουρνουά πόκερ για τους Έλληνες παίχτες. Η συγκεκριμένη εταιρεία διοργανώνει συνολικά 23 τουρνουά στην χώρα καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, όπου το ύψος του επάθλου διαμορφώνεται ανάλογα με το επίπεδο του παιχνιδιού και το βαθμό δυσκολίας.
Νέες Πλατφόρμες Χρηματοδότησης της Επιχειρηματικότητας
Είναι γνωστές πια και στο ελληνικό κοινό οι πλατφόρμες crowdfunding (χρηματοδότησης από το πλήθος οπως μεταφράζεται ο όρος περιφραστικά) Kickstarter και Indiegogo όπου μπορείτε να παρουσιάσετε την ιδέα σας και να ζητήσετε χρηματοδότηση για την πραγματοποίησή της από απλούς χρήστες στους οποίους αυτή θα αρέσει. Ένα πρόσφατο παράδειγμα startup εταιρείας με ελληνικό χρώμα που παρουσίασε την ιδέα της προς χρηματοδότηση είναι η Stickey, που δημιουργήθηκε από δύο Έλληνες και στοχεύει στην παραγωγή ενός έξυπνου αξεσουάρ για κινητά τηλέφωνα. Η Stickey μάλιστα, βρίσκεται σταθερά στα 50 πιο δημοφιλή projects στο τομέα του product design (Σχεδιασμός Προϊόντος).
Υπάρχουν όμως και αντίστοιχες ελληνικές πρωτοβουλίες για την υποστήριξη της καινοτόμας επιχειρηματικότητας. Μια καθαρά ελληνική πρόταση στον τομέα του crowdfunding ονομάζεται Open Circle και μάλιστα τιμήθηκε το 2014 με το Ελληνικό Βραβείο Επιχειρηματικότητας του ομίλου Libra. Πρόκειται και πάλι για μια ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής περισσότερα από 450 μέλη και υποψήφιους επενδυτές και φιλοξενεί 3 επιχειρηματικά σχέδια που ζητούν χρηματοδότηση.
Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αρκετές προσπάθειες ενίσχυσης της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας από εταιρείες όπως η Eurobank με το πρόγραμμα The Egg ή η Πρεσβεία της Ολλανδίας στην Ελλάδα με το Orange Grove, που προσφέρουν συμβουλευτικές υπηρεσίες, νομική και φορολογική βοήθεια, χώρους εγκατάστασης γραφείων και εξοπλισμό σε νέες ιδέες και επιχειρηματίες. Παρέχουν έτσι ένα πολύ καλό ξεκίνημα σε μια νέα επιχείρηση, ή ακόμη και χρηματικά ποσά σε κάποιες περιπτώσεις, προκειμένου αυτή να υλοποιήσει το όραμά της.