Το Κέντρο Πρόληψης Π.Ε. Κοζάνης “ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ” με αφορμή την ολοκλήρωση της φετινής σχολικής χρονιάς και την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών (26η Ιουνίου), ευχαριστεί όλους τους εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς για τη συμμετοχή τους για ακόμα μια χρονιά στις δραστηριότητες του Κέντρου.
Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς το Κέντρο Πρόληψης και με την συνεργασία των ανθρώπων που συναποτελούν την σχολική και την ευρύτερη κοινότητα, υλοποίησε μια σειρά από παρεμβάσεις, μερικές από τις σημαντικότερες ήταν:
– Στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού, δημιουργήθηκαν 65 ομάδες πρόληψης και προαγωγής της ψυχικής υγείας με τη συμμετοχή 1400 μαθητών. Συντονιστές των ομάδων αυτών ήταν νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές που εκπαιδεύτηκαν από το Κέντρο Πρόληψης και υποστηρίζονταν από αυτό καθ΄ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς. Οι συναντήσεις των ομάδων γινόταν σε εβδομαδιαία βάση και είχαν ως στόχο τη δημιουργία κλίματος συνεργασίας και αλληλοσεβασμού στην τάξη την ανάπτυξη προσωπικών και κοινωνικών δεξιοτήτων, την ενίσχυση της αυτοεκτίμησης των παιδιών, το σεβασμό στην διαφορετικότητα, την ώριμη λήψη αποφάσεων κ.α. Βασικός σκοπός αυτών των προγραμμάτων πρόληψης ήταν να μάθουν τα παιδιά και οι έφηβοι να σέβονται την υγεία και τη ζωή τους.
– Το Κέντρο Πρόληψης, επίσης, πραγματοποίησε 2 βιωματικά σεμινάρια σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από τα οποία το πρώτο αφορούσε στην εκπαίδευση και την εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης στην σχολική τάξη και το δεύτερο αφορούσε στην εκπαίδευση στο πιλοτικό πρόγραμμα “Το σχολείο που ονειρεύομαι” το οποίο εφαρμόζεται πρώτη φορά πανελλαδικά.
Στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση υλοποιήθηκαν 3 βιωματικά σεμινάρια με θέμα ¨ Ενδυνάμωση του επαγγελματικού ρόλου¨. Στα σεμινάρια Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συμμετείχαν συνολικά 100 νηπιαγωγοί, δάσκαλοι και καθηγητές.
– Πραγματοποιήθηκαν 6 ομάδες γονέων με θέμα “Επικοινωνία στην οικογένεια” , διάρκειας 8-10 εβδομαδιαίων συναντήσεων με στόχο να δοθεί η δυνατότητα στους γονείς να μιλήσουν για τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους ως προς το μεγάλωμα των παιδιών και να αντλήσουν υποστήριξη μέσα από τη βιωματική αυτή διαδικασία.
– Πραγματοποιήθηκε βιωματική βραχεία παρέμβαση στο Λύκειο Βελβεντού με θέμα τη διαχείριση του άγχους.
– Υλοποιήθηκαν 6 διαλέξεις στην ευρύτερη κοινότητα με θέμα “Ο ρόλος της οικογένειας στην πρόληψη της εξάρτησης”
– Κατά τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων της πανδημίας το Κέντρο Πρόληψης αφουγκραζόμενο τις ιδιαίτερες ανάγκες που δημιουργήθηκαν και με διάθεση στήριξης της κοινότητας στις νέες δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν, συμμετείχε στην τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
– Μετά τη λήξη των έκτακτων μέτρων το Κέντρο Πρόληψης εναρμονισμένο στις νέες συνθήκες πραγματοποίησε διαδικτυακή διάλεξη σε συνεργασία με τον Παιδικό Σταθμό – Νηπιαγωγείο “Στρουμφάκια” με θέμα “Ψυχική ανθεκτικότητα σε καιρούς κρίσης”, καθώς και σε συνεργασία με το βιβλιοπωλείο Αθανασιάδη ιστοδιάλεξη με θέμα “Αναζητώντας το νόημα της ζωής στη μετακανονικότητα: Από μακριά και αγαπημένοι;”
Κατά την ίδια χρονική περίοδο υλοποιήθηκαν ακόμη:
– Διαδικτυακές συζητήσεις σε μικρές ομάδες γονέων με στόχο την υποστήριξη στο γονεϊκό τους ρόλο.
– Διαδυκτιακό σεμινάριο σε εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στο ΚΔΑΠ “ Μόρφωση” με θέμα : “Ευαισθητοποίηση σε θέματα πρόληψης των εξαρτήσεων”.
– Επίσης το Κέντρο Πρόληψης παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες σε εξαρτημένα άτομα, καθώς και σε μέλη των οικογενειών τους με στόχο την υποστήριξη, την αύξηση κινήτρου για θεραπεία και την παραπομπή σε κατάλληλες θεραπευτικές δομές.
Ευχαριστούμε όλους όσους συμμετείχαν με οποιοδήποτε τρόπο και αυτή τη χρονιά στις δραστηριότητες του Κέντρου Πρόληψης. Άλλωστε η πρόληψη αφορά κάθε φορέα ή πολίτη ξεχωριστά, είναι κοινή υπόθεση όλων.
Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ
ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
ΠΟΥΤΑΧΙΔΟΥ ΌΛΓΑ