Το γεγονός συνέβη την περασμένη Τρίτη 14 Φεβρουαρίου έξω από την Κοβεντάρειο Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, την ώρα που εκεί μέσα ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης παραχωρούσε συνέντευξη τύπου στους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Κορυφαία συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΕΝΟΠ/ ΔΕΗ και του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ με επικεφαλής τον Πρόεδρο της κ. Γιώργο Αδαμίδη είχαν μια… έντονη και εκ του σύνεγγυς ¨συνομιλία¨ με άνδρες των σωμάτων ασφαλείας, η οποία θα μείνει στην ιστορία για δύο λόγους. Ο πρώτος διότι ο κ. Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ κάποια στιγμή φώναξε το, ιστορικό πια, σύνθημα «Κάτω. Ξάπλα» που άπαντες εκτέλεσαν άμεσα και με ακρίβεια και ο δεύτερος επειδή μάθαμε μια νέα εκδοχή για το πότε υποτίθεται πως έπεσε, ή δεν έπεσε, η Χούντα των Συνταγματαρχών, γνωστή και ως «μαύρη επταετία».
***
Όμως, ας δούμε το γεγονός. Με το που ακούστηκε το σύνθημα υπήρξε άμεση ανταπόκριση απ’ τα παριστάμενα συνδικαλιστικά στελέχη, τα οποία επιδεικνύοντας αξιοθαύμαστη ευλυγισία και εξαιρετικά αντανακλαστικά ανταποκρίθηκαν αμέσως και χωρίς δεύτερη σκέψη στην προτροπή του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ.
***
Αλλά εκείνο που προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση και το μεγαλύτερο θαυμασμό, ακόμα και στους παριστάμενους άνδρες των σωμάτων ασφαλείας, πολλοί απ’ τους οποίους αν δεν έχουν δει τα μάτια τους συνδικαλιστές να ξαπλώνουν μπροστά τους, ήταν το ότι με τη λήξη της διαμαρτυρίας οι ξαπλωμένοι συνδικαλιστές σηκώθηκαν από το οδόστρωμα μόνοι τους, χωρίς να χρειαστεί να τους παρασχεθεί κάποια βοήθεια, κάτι που θα ήταν λογικό και ανθρώπινο καθώς, κακά τα ψέματα, δεν διανύουν τις πρώτες δεκαετίες της νεότητας τους, αλλά βρίσκονται σ’ αυτή την ηλιακή φάση κατά την οποία εύκολα ξαπλώνεις σε κάποιο καναπέ ή στο κρεβάτι, αλλά δύσκολα σηκώνεσαι, πόσο μάλλον από την άσφαλτο. Ωστόσο, αυτοί τα κατάφεραν μια χαρά και με το πρώτο! ( Βέβαια, οι κακές γλώσσες, που δεν έλειψαν ούτε απ’ αυτό το γεγονός, είπαν πως κατάφεραν να σηκωθούν αμέσως επειδή δεν εκτέλεσαν ολόκληρη την εντολή του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ αλλά κατά το ήμισυ, και αντί να ξαπλώσουν απλώς κάθισαν στην άσφαλτο. Απέναντι σ’ αυτή την άποψη υπήρξε και εκείνη που εξέφρασαν έγκριτοι και αντικειμενικοί αναλυτές υποστηρίζοντας πως στην ηλικία που βρίσκονται οι συμμετέχοντες συνδικαλιστές ακόμα και το να… σηκωθείς από μια καρέκλα δεν είναι πάντα και τόσο εύκολο, κάτι που, σύμφωνα με άλλους, εξηγεί το γιατί αρκετοί εξ αυτών μόλις καταφέρουν να εκλεγούν, ν’ αποκτήσουν, δηλαδή, μια καρέκλα, κάνουν χρόνια να την αποχωριστούν).
***
Αν, λοιπόν, ο πρώτος λόγος, για τον οποίο το γεγονός αυτό θα μείνει στην ιστορία ήταν το σύνθημα «Κάτω. Ξάπλα», ο δεύτερος σχετίζεται με το πότε και αν έπεσε η Χούντα στην πατρίδα μας. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο σκέλος του ερωτήματος οι συνδικαλιστές ήταν κάθετοι και απόλυτοι. «Η Χούντα», φώναξαν, «δεν έπεσε»! Ως εδώ όλα καλά. Άποψη τους, με την οποία μπορείς να διαφωνείς αλλά δεν έχεις το δικαίωμα και να τους την απαγορέψεις. Το πρόβλημα όμως βρίσκεται στο πρώτο σκέλος, το πότε έπεσε η Χούντα, αν έπεσε βέβαια καθώς οι συνδικαλιστές το αρνούνται…
***
Σύμφωνα με τη δική τους άποψη «δεν έπεσε το 1973». Μια άποψη που σε πρώτη ανάγνωση είναι σωστή καθώς είναι γνωστό και κατοχυρωμένο πως η Χούντα έπεσε το 1974! Ναι, αλλά γιατί επικαλούνται τη χρονιά αυτή; Ξέρουν κάτι περισσότερο και δεν μας το λένε;
***
Μια εξήγηση είναι πως, απλώς έκαναν λάθος. Ανθρώπινο και οφείλουμε να τους το συγχωρήσουμε. Ας είχαμε και εμείς τους άνδρες των σωμάτων ασφαλείας πάνω απ’ τα κεφάλια μας και να δείτε τι λάθη θα κάναμε…
***
Μια άλλη εξήγηση είναι πως μπορεί στα σχολεία που φοίτησαν να μην πρόλαβαν να ολοκληρώσουν την ύλη στην ιστορία, κάτι πολύ συνηθισμένο στην ελληνική εκπαίδευση, και να έφτασαν μόνο μέχρι το 1973, την χρονιά που είχαμε την εξέγερση του Πολυτεχνείου που, κατά γενική ομολογία, δρομολόγησε και την πτώση της Χούντας.
***
Μια τρίτη εξήγηση είναι ότι ίσως το 1973 ταίριαζε καλύτερα στο σύνθημα που φώναζαν σε αντίθεση με το 1974 και γι’ αυτό το επέλεξαν.
***
Όπως και να ‘χει, μια ξαπλωτή διαμαρτυρία πήγαν να κάνουν οι άνθρωποι, όχι να δώσουν εξετάσεις για το απολυτήριο Γυμνασίου ή Λυκείου.