Απεργία εξήγγειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, μόλις πληροφορήθηκε ότι στο 47σέλιδο πρόσφατο κείμενο της ελληνικής πλευράς προς τους δανειστές υπάρχει η πρόταση να πωλούνται τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα(ΜΥΣΥΦΑ) και από τα σούπερ μάρκετ. Ποιο αλήθεια το δημοσιονομικό όφελος αυτής της πρότασης; Ή μήπως θα μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων; Γιατί η ιστορία δυστυχώς έδειξε το αντίθετο… Σε όσες χώρες επιτράπηκε η πώληση των ΜΥΣΥΦΑ από άλλα κανάλια διανομής εκτός φαρμακείων, οι τιμές τους αυξήθηκαν κατακόρυφα, με αποτέλεσμα στην Ελλάδα να έχουμε τα τελευταία χρόνια τις χαμηλότερες τιμές στα ΜΥΣΥΦΑ σε όλη την Ευρώπη!
Το πιο σοβαρό είναι βέβαια ότι σε όσες χώρες έγινε αυτή η απελευθέρωση, έρευνες έδειξαν ότι αυξήθηκαν κατακόρυφα τα κρούσματα δηλητηριάσεων από λανθασμένη ή αλόγιστη χρήση φαρμάκων. Εγχώριοι και διεθνείς οργανισμοί υγείας, όπως ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, το αναφέρουν ξεκάθαρα ότι τα Μη Υποχρεωτικώς Συνταγογραφούμενα Φάρμακα είναι φάρμακα με ενδείξεις, αντενδείξεις, ανεπιθύμητες ενέργειες, πρέπει να δίνονται δια χειρός φαρμακοποιού και διαχωρίζονται από τα συνταγογραφούμενα φάρμακα μόνο ως προς το ότι τα δεύτερα αποζημιώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Σε πολλές χώρες μάλιστα, βλέποντας ότι αυτή η απελευθέρωση δεν απέδωσε κανένα όφελος στον πολίτη, αλλά το αντίθετο, τώρα προσπαθούν να ξαναγυρίσουν το φάρμακο μέσα στο φαρμακείο.
Οι περισσότεροι, ιδιαίτερα οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, έχετε τον δικό σας φαρμακοποιό ως προσωπικό σύμβουλο υγείας δίπλα σας. Και λογικά οι περισσότεροι θα έχετε βρεθεί μια φορά τουλάχιστον ενώπιον του φαρμακοποιού σας, που θα σας απέτρεψε να πάρετε ένα μη αποζημιούμενο φάρμακο γιατί πολύ απλά έκρινε ότι δεν είναι το κατάλληλο για σας, και σας προέτρεψε ανάλογα με την κατάσταση να πάτε στο σπίτι σας ή στον γιατρό σας. Αλλά ακόμα και σε ένα εφημερεύον ή διανυκτερεύον φαρμακείο να πήγατε κάποια στιγμή, έστω και το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, πιστεύω ότι γίνατε δέκτες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας ή μιας επιστημονικής συμβουλής, εκτός μεμονωμένων φυσικά περιστατικών που φαρμακοποιός δεν συμπεριφέρθηκε όπως όφειλε. Θα βρεθεί άραγε σούπερ μάρκετ ανοιχτό μη εμπορικές ώρες(π.χ. νυχτερινές) ή μέρες, όπως την Πρωτοχρονιά ή το Πάσχα;
Γιατί φυσικά όλοι επιτελούμε κάποιο επάγγελμα για να ζήσουμε από αυτό, αλλά είναι κάποια επαγγέλματα που είναι και λειτουργήματα, με επιστημονικά υπεύθυνο ρόλο εκτός από τον επιχειρηματικό, τα οποία εκτός των άλλων απαιτούν την μέγιστη προσοχή κινήσεων, για να αποφευχθούν τα χειρότερα για την δημόσια υγεία.
Γνωρίζουμε πολύ καλά οι φαρμακοποιοί ότι η απεργία δεν είναι κάτι ευχάριστο, ούτε για τον κόσμο ούτε για μας τους ίδιους, ειδικά τους δύσκολους αυτούς καιρούς. Το τελευταίο που θέλουμε είναι να ταλαιπωρήσουμε τον κόσμο, έστω και για μία μέρα, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε πολλά όπλα για να αναδείξουμε την λανθασμένη και άσκοπη αυτή πρόταση που ενέχει κινδύνους για τη δημόσια υγεία, και όπως αποδεικνύεται με όλα τα παραπάνω δεν είναι επ ουδενί θέμα ‘’συντεχνιακό’’. Αν μας αποδείξει κάποιος υπεύθυνα στο μέλλον και με στοιχεία ότι οι τιμές στα ΜΥΣΥΦΑ θα μειωθούν με αυτήν την κίνηση και ότι η δημόσια υγεία δεν θα μπει σε μεγαλύτερους μπελάδες, δεν θα μπορούμε παρά να το λάβουμε σοβαρά υπ όψιν μας, και ας μην είναι υπέρ της δικής μας επιβίωσης. Προς το παρόν όμως αναρωτιόμαστε ποια συμφέροντα κρύβονται πίσω από αυτήν την πρόταση…
Ελισσάβετ Δερβενιωτάκη, Φαρμακοποιός Πτολεμαΐδας