Το έθιμο του Κλείδωνα, από Θρακιώτισσες και όχι μόνο, το 1947
Είναι γνωστό, φίλες και φίλοι, πως, το έθιμο του “κλείδωνα” είναι ένα από τα έθιμα, κατ’ εξοχή, της Θράκης και η έλευσή του στην Ελλάδα χρονολογείται με αυτήν του ξεριζωμού των εκ Θράκης συμπατριωτών μας από τα πάτρια εδάφη τους. Έτσι, η εκλεκτή αυτή ομήγυρη των συμπατριωτών, μαζί με την πίκρα και την ταλαιπωρία της, φορτώθηκε και όλη την παράδοση, τα ήθη και έθιμά της αλησμόνητης Θράκης, για να τα μεταφέρει στην Μητέρα ΕΛΛΑΔΑ.
Είναι γνωστό στους παλιούς, πως, το έθιμο του κλείδωνα, οι φίλοι μας Θρακιώτες το γιόρταζαν, αρχικά, κατά παρέες και κατά γειτονιές, παρασύροντας και τους μη Θρακιώτες (Πόντιους-Μικρασιάτες και γηγενείς), που το αγάπησαν, ώστε, να καθιερωθεί.
Με την ίδρυση των συλλόγων τους, την όλη οργάνωση και παρουσίαση των εκδηλώσεων του κλείδωνα, την ανέλαβαν οι σύλλογοι που την συνεχίζουν στην πόλη μας, κάθε χρόνο, με μεγάλη επιτυχία και πλήθος θεατών.
Στη φώτο μας, το 1947, Θρακιώτισσες και μη, έδωσαν το παρόν τους στην εκδήλωση που οργάνωσαν οι συμπατριώτισσές μας, αδελφές Τακουλίδη, στην τεράστια αυλή τους (σημερινή κεντρική πλατεία-καφετέρια Πλεξίδα-).
Συμμετείχαν στο χορό, από αριστερά, οι: Τακουλίδου Κατίνα (πρώτη στο χορό), Προκοπίδου Μόρφο, Καζαντζή Κούλα του Χρ., Μηχαγιάννη Σουλτάνα, Αυγεροπούλου Σουλτάνα, Μουρατίδου Ευαγγελία, Τασιώνη Ελενίτσα, Κοτζαμάνη Αλεξάνδρα, Κεφαλίδου Παρασκευούλα, X;, Κατάκη Βούλα, Αναστασία X; (νέα πρόσφυγας από τη Ρωσία), Σακελάρη Μαριάνθη και Συμεωνίδου Μαίρη.
Το… προεδρείο βρίσκεται στο.. μέσον του χορού καθήμενο και αποτελείται από τις εμπειρότερες Θρακιώτισσες στο είδος, που είναι, η Αιμιλία Χατζησάββα, με τη μικρή κορούλα της Ελενίτσα η Ιωαννίδου Όλγα και η Τακουλίδου Χριστίνα.. Πάνω στο τραπέζι, με λίγη δυσκολία διακρίνεται το γνωστό μουσικό όργανο, της εποχής.. γραμμόφωνο και τα σχετικά υλικά της ..τελετής ενώ οι παριστάμενες το έριξαν στο χορό, για να είναι και τα μελλούμενα τους … ευχάριστα.