Η θερμά πολυτελής ατμόσφαιρα, το άψογο σέρβις και η μαγειρική μαεστρία του Αστέριου Κουστούδη κάνουν το Tudor Hall την αδιαπραγμάτευτη σταθερά των Μεγάλων Κόκκινων Κρασιών. Όπως κάθε χρόνο λοιπόν έτσι και φέτος, εδώ δόθηκε το ραντεβού μας την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου. Αυτή η χρονιά όμως είχε μια ξεχωριστή σημασία για το FNL καθώς το 2021 κλείσαμε και τα δέκα χρόνια μας. Τα γενέθλιά μας λοιπόν ήταν και η αφορμή για το οινικό θέμα του δείπνου: εμβληματικά, ελληνικά κρασιά εσοδείας 2011!
Μερικά λεπτά πριν τις εννέα άρχισαν να φτάνουν οι καλεσμένοι μας. Πηγαδάκια σχηματίστηκαν, γέλια και συζητήσεις πλημμύρισαν το Χριστουγεννιάτικα στολισμένο Tudor Hall. Τους υποδεχθήκαμε με φίνα σαμπάνια Pommery Grand Cru Vintage η οποία συνόδευσε και το πρώτο πιάτο: ένα υπέρκομψο καρπάτσιο από γαρίδες Κοιλάδος, γύρη, πραλίνα φουντουκιού και σάλτσα κολοκύθας με μανταρίνι.
Πρώτο κόκκινο κρασί που σερβιρίστηκε ήταν η Ράμνιστα Le Bicentenaire 2011 από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη. Αν κάποιος θέλει να διαπιστώσει γιατί πολλοί χαρακτηρίζουν την Νάουσα ως τη Βουργουνδία της Ελλάδας δεν έχει παρά να δοκιμάσει αυτό το κομψότατο, μεταξένιο και πολύπλοκο κρασί. Δίπλα του, ένας «μουσακάς» μανιταριών με ντομάτα, ελιές και tartare φιλέτο μόσχου από το La Meat Maison και σάλτσα με τσεμπέρι Ιθάκης ήταν το ιδανικό ταίρι.
Επόμενη στάση το Αμύνταιο και το εμβληματικό Κτήμα Άλφα. Απολαύσαμε το ομώνυμο ερυθρό τους ή αλλιώς το SMX (Syrah-Merlot-Xinomavro) του 2011 από φιάλες double magnum! Εντυπωσιαστήκαμε όλοι από το γευστικό βάθος και την αργή εξέλιξή του, δείγματα και τα δύο σπουδαίου κρασιού. Ένα πληθωρικό, άψογα δομημένο κρασί που θα ορκιζόμουν ότι δεν ήταν μεγαλύτερο των πέντε ετών. Για να το συνοδεύσει, σεφ είχε δημιουργήσει ένα ραβιόλι γεμιστό με λαγό, κρεμμύδια στιφάδο, παντζάρι κονφί, μαύρο σκόρδο και βύσσινο. Άλλη μια υποδειγματική αρμονιά!
Τελευταίο κόκκινο το Syrah 2011 του σπουδαίου Βαγγέλη Γεροβασιλείου. Βελούδινο και πολυσύνθετο ήταν ένα κρασί στο απόγειό του και ιδανικό για το σιγομαγειρεμένο μοσχάρι (επίσης από το La Meat Maison) με κάστανα, δαμάσκηνα και πουρέ από ρίζες αρωματισμένο με καφέ και σάλτσα gravy με μακροπίπερο. Ένα απολαυστικό πιάτο όπου ο σεφ είχε σχεδόν ανασυνθέσει τα κύρια αρώματα του μπουκέτου του θαυμάσιου αυτού κρασιού.
Το θρυλικό Samos Nectar του 2011 ήταν το ιδανικό, οινικό κλείσιμο του δείπνου αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά πόσο σπουδαία επιδόρπια κρασιά μας χαρίζει το Μοσχάτο της Σάμου. Μια ακόμη άψογη αρμονία πρόσφερε και το γλυκό μας: Financier φιστίκι Αιγίνης με καραμελωμένο κυδώνι και βερίκοκο, ελαφριά mousse βανίλιας και παγωτό από μέλι ελάτης και κάρδαμο.
Για τον καφέ, στο κλείσιμο του δείπνου, ο Γιάννης Ταλούμης της Taf είχε επιλέξει για εμάς πλούσιο Competition Espresso Blend με αρώματα μαύρης σοκολάτας, κόκκινων φρούτων και κανέλας ή τον θαυμάσιο Rukira, Kenya για φίλτρου με στρογγυλό στόμα, ζωντάνια και αρώματα βοτανικά, λεβάντας και φραγκοστάφυλου.
Ενώ σερβίραμε παράλληλα και το ολοκαίνουργιο παλαιωμένο τσίπουρο Oscuro Oro που υπογράφει ο οινολόγος Δημήτρης Γκουράβας και είναι ένα υποδειγματικής κομψότητας απόσταγμα με απαλό και πολύπλοκο χαρακτήρα. Να συμπληρώσω τέλος ότι το θαυμάσιο ελληνικό, γαστρονομικό νερό Δουμπιά μας δρόσισε και με τις φίνες φυσαλίδες του αναζωογόνησε την παλέτα μας κατά τη διάρκεια του δείπνου.
Τ0 2021 έκλεισε, για τα FNL events, με μια πραγματικά αξιομνημόνευτη βραδιά. Καλή χρονιά!
Πηγή: fnl-guide.com