Αρχική > Αρθρογραφία > Το χρονικό του κορωνοϊού και οι εκκλησίες το έτος 2020

Το χρονικό του κορωνοϊού και οι εκκλησίες το έτος 2020

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email
subscribe!

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΟ ΕΤΟΣ 2020

 

Η πρώτη ανακοίνωση για περιορισμό , γενικότερα , των εκδηλώσεων από την πλευρά της πολιτείας έγινε στις 23-02-2020. Ακυρώθηκαν οι εκδηλώσεις για την αποκριά σε όλη την Ελλάδα , Κυριακή της Ορθοδοξίας κλείσανε οι Εκκλησίες και οι Ακολουθίες γίνονταν με την παρουσία ψαλτών και επιτρόπων μόνο.

 

ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ

 

16-04-2020 Μεγάλη Πέμπτη

 

Στη γενιά μας συνέβη αυτό που κάθε 100 εκατό χρόνια συμβαίνει.

Ένας ιός (κορωνοϊός) απειλεί ολόκληρη την ανθρωπότητα και όσοι τον αντιμετώπισαν με ελαφρότητα και δεν πήραν έγκαιρα τα απαιτούμενα μέτρα , εννοώ ηγέτες , τα κράτη τους έπαθαν μεγάλη ζημιά σε ότι έχει σχέση με ανθρώπινες ζωές.

Είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια και μόνο λίγες απαραίτητες κινήσεις επιτρέπονται και αυτές κάνουμε  .

Ο καιρός αυτές τις δύσκολες μέρες είναι πολύ παράξενος , από θερμοκρασία 22ο βαθμών πέφτει στους -2ο βαθμούς και εν μέσω Απριλίου ρίχνει και χιόνι. Κρίμα τα δένδρα που ήταν όλα ανθισμένα , να δούμε ποιο θα αντέξει . Το κακό από όλα αυτά που συμβαίνουν στις μέρες μας  είναι ότι δεν υπάρχει ημερομηνία τέλους της πανδημίας και αρχή της κανονικότητας. Δεν υπάρχει ημερομηνία αρχής των προγραμματισμένων ονείρων μας για ηρεμία και αισιοδοξία. Σκεπτόμαστε την επόμενη μέρα χωρίς να ξέρουμε πότε θα είναι αυτή και πως θα είναι αυτή και πως θα είμαστε εμείς και ειδικά τα παιδιά μας , τα παιδιά όλων, η επόμενη γενιά.  Θα ξανανθίσουν τα δένδρα όπως κάθε χρόνο , θα καρπίσουν όπως πάντα , το επόμενο Πάσχα θα είναι με ανοιχτούς τους Ναούς , η πάλι ο φόβος μιας νέας πανδημίας θα μας έχει κλείσει στα σπίτια ?

Ο πάτερ μετέφερε τον « Εσταυρωμένο»  και τον τοποθέτησε μπροστά από το ιερό , όπως κάθε χρόνο, αλλά με μόνους παρόντες τους ψάλτες και τους βοηθούς επιτρόπους οι πόρτες του Ναού κλειστές για τους πιστούς για λόγους ασφάλειας και υγείας.

 

 

17-04-2020 Μεγάλη Παρασκευή

 

Σκηνικό πρωτοφανές για τα Χριστιανικά δεδομένα . Οι πόρτες του Ναού κλειστές . Η αστυνομία μας επισκέφτηκε  δύο φορές για να μας πει να κλείσουμε και τις εξώπορτες και τα μεγάφωνα μετά από κάποια καταγγελία την οποία ούτε την περιμέναμε ούτε την καταλάβαμε, αν είναι δυνατόν!!!!!!.

Κάναμε περιφορά του επιταφίου μέσα στο Ναό…. Με τους δύο επιτρόπους να είναι μπροστά και ο ένας  πίσω , ο πάτερ , ο ψάλτης και ο μικρός βοηθός του πάτερ με το θυμιατό .  Ο επιτάφιος στολισμένος με λίγα λουλούδια και όχι όπως τις άλλες χρονιές που με τη συνδρομή των πιστών ήταν ένα πολύχρωμο έργο τέχνης φτιαγμένο από τα χέρια των κοριτσιών. Θλιβερή εικόνα αν σκεφθούμε ότι τις άλλες χρονιές η περιφορά γίνονταν στους δρόμους του χωριού και όλοι οι χωριανοί ακολουθούσαν με αναμμένα κεριά – κρίμα….

 

18-04-2020 Μεγάλο Σάββατο

 

Οι πόρτες του Ναού κλειστές τα φώτα του καμπαναριού δεν άναψαν , ανοίξαμε τα μεγάφωνα τα έξω και καλά κάναμε . ήρθε η ώρα του «δεύτε λάβετε φώς». Περιμένουμε οι επίτροποι και μόνο οι επίτροποι , οι δύο με άσπρες λαμπάδες κα εγώ με ένα κεράκι άσπρο , έτσι ήθελα να εκφραστώ , τον πάτερ να βγει από το ιερό με το Άγιο Φως . Βγαίνει ο ιερέας κα απλά ανάβουμε τις λαμπάδες και εγώ το άσπρο μικρό κεράκι έτσι για να τονίσω το αρνητικό κλίμα των ημερών . Μετά από λίγη ώρα ο ιερέας είπε «το Χριστός Ανέστη». Μέσα στο Ναό είμαστε οι επίτροποι οι δύο ψάλτες ο μικρός βοηθός του πάτερ και φυσικά ο ιερέας.

Τσουγκρίσαμε τα κόκκινα αυγά μεταξύ μας έτσι απλά και χωρίς να τα καθαρίσουμε να τα φάμε όπως άλλοτε τα ξαναβάλαμε στις τσέπες μας . Άλλες χρονιές στις χρονιές της κανονικότητας  όλοι οι χωριανοί ήταν στο προαύλιο της εκκλησίας και μετά το «Χριστός Ανέστη» αντάλλασαν φιλιά , ευχές , τσούγκριζαν τα αυγά και με αναμμένες τις λαμπάδες  πήγαιναν στα σπίτια τους να μεταφέρουν το Άγιο Φως και για να απολαύσουν την καθιερωμένη μαγειρίτσα.

Πότε θα έλθει αυτή η χιλιοειπωμένη έννοια ,που τώρα τελευταία λέγεται από όλους , η κανονικότητα ;

Ποια κανονικότητα , για ποιους , γιατί έτσι και αλλιώς είναι μια υποκειμενική έννοια και τίποτα δεν θα είναι όπως παλιά  η θα αργήσει πολλά χρόνια ……..να επανέλθει.

 

 

19-04-2020 Κυριακή του Πάσχα Δεύτερη Ανάσταση.

Οι πόρτες του Ναού κλειστές . Λειτουργία χωρίς πιστούς.

 

20-04-2020  Δευτέρα του Πάσχα.

Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου χωρίς πιστούς με κλειστές πόρτες και δεν πήγαμε στο εξωκκλήσι του Αγίου Πνεύματος όπως  ήταν το έθιμο.

 

21-04-2020 Λειτουργία στο εξωκκλήσι της Αγίας  Παρασκευής .

Όπως  κάθε χρόνο αλλά με κλειστές πόρτες και χωρίς πιστούς.

 

23-04-2020  Ημέρα Πέμπτη.

Όπως κάθε Πέμπτη μετά το Πάσχα γινόταν λειτουργίες στα εξωκκλήσια φέτος δεν έγιναν.

 

24-04-2020 Ημέρα Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής .

Κάθε χρόνο τέτοια μέρα πηγαίναμε στα μνήματα φέτος δεν πήγαμε και εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η Αστυνομία περιφρουρούσε  αυστηρά το χώρο.

 

26-04-2020 Κυριακή του Θωμά.

Υπάρχει το έθιμο να λειτουργούμε στο εξωκκλήσι της Αγίας Τριάδος ( Πάντσεβα σου ) παρουσία πάρα πολλών κατοίκων του χωριού . Φέτος δεν πήγαμε.

 

Όλες αυτές τις μέρες , μετά το Πάσχα , κάθε χρόνο γίνονταν γάμοι , βαπτίσεις , φέτος δεν έγιναν παρά μόνο κηδείες και αυτές με την παρουσία των συγγενών 1ου βαθμού δηλαδή το πολύ 10 άτομα . Κρίμα και γ’ αυτό .

 

Συμπεριφορά των Πιστών

 

Όλες αυτές τις μέρες που οι Ναοί ήταν κλειστοί και οι Ακολουθίες γίνονταν όπως προαναφέραμε οι πιστοί είχαν μια συμπεριφορά απίστευτα συμμορφωμένη προς τις οδηγίες των ειδικών της πολιτείας . Ο λόγος μάλλον ήταν ο φόβος από τις επιπτώσεις του κορωνοιού για την υγεία τους και όχι για το χρηματικό πρόστιμο που προέβλεπαν οι οδηγίες αν παραβιαστούν .

Βέβαια υπήρξαν και ορισμένες εξαιρέσεις κυρίως γυναικών , μετρουμένων στα δάκτυλα του ενός χεριού , που επέμεναν να παραβρίσκονται στις λειτουργίες και βέβαια να μεταλάβουν .

 

Η πίστη ως προσωπική υπόθεση

 

Η πίστη κάθε ανθρώπου είναι προσωπική υπόθεση γιατί ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός , είναι ελεύθερος και έχει δικαίωμα να εκφράζεται όπως αυτός θέλει μέσα στα πλαίσια της Χριστιανικής πίστης μας .

Βέβαια η πίστη μας εκφράζεται μέσα από τα μυστήρια που έχει η Ορθοδοξία και αυτό είναι το επίκαιρο ερώτημα  λόγω του ότι οι Ναοί είναι κλειστοί και δεν τελούνται τα μυστήρια  , λειτουργίες – Θεία κοινωνία – γάμοι – βαπτίσεις κ.τ.λ.

Η προσευχή σε τέτοιους καιρούς μπορεί να γίνει και έξω από λατρευτικούς χώρους όπως λένε οι Άγιοι Πατέρες και στο σπίτι μας μπροστά από ένα εικόνισμα .

 

Η επόμενη μέρα 

 

Με πίστη στο Θεό και τους ανθρώπους ελπίζουμε γρήγορη επαναφορά στην νέα θετική κανονικότητα.

 

ΜΑΙΟΣ 2020

 

Ι.Ν. ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΡΟΚΟΥ

 

ΙΕΡΕΑΣ    ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΩΜΑΣ

 

Από τον Κιβρακίδη Βασίλη

Κοινοποίησε το....
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Print this page
Print
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο ptolemeos@e-ptolemeos.gr
sidiros
x

Check Also

«ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΩΝ» σήμερα και έρχεται να μας θυμίσει τον νευραλγικό ρόλο τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, εν μέσω πανδημίας!!! (της Κούλας Πουλασιχίδου)

Κοινοποίησε το....FacebookTwitterPrintemail Σήμερα 12 Μαΐου 2021 Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή και είναι μία μέρα που έχει επετειακό χαρακτήρα, καθώς αποτελεί μέρα ...