Από λαχταριστά λουκούμια και σιροπιαστές τουλούμπες μέχρι λινδιακά μελεκούνια, πληθωρικές καριόκες και τραγανές μάντολες, ξεχωρίσαμε 8 ζαχαροπλαστεία σε όλη τη χώρα.
Αθήνα
Λουκουμάδες Κτιστάκη
Μικροί, τραγανοί απέξω και ζουμεροί εσωτερικά. Με το που τους δαγκώνετε, σκάνε σαν γλυκά πυροτεχνήματα στον ουρανίσκο αφήνοντας όλο το σιρόπι τους να γεμίσει το στόμα σας. Αυτοί είναι οι «αμαρτωλοί» λουκουμάδες με καταγωγή από τα Χανιά, που φτιάχνονται με την ίδια συνταγή από το 1912. Τότε ήταν που ο παππούς Θοδωρής Κτιστάκης επέστρεψε από Αλεξάνδρεια έχοντας τη συνταγή στην τσέπη και άνοιξε το πρώτο μαγαζί.
Αργότερα, το 1950, ήρθε στην Αθήνα, σε έναν μικρό χώρο στην Αγίου Κωνσταντίνου, για να μετακομίσει μετά στην οδό Σωκράτους. Εκεί, σήμερα, ο εγγονός Θοδωρής φτιάχνει επίσης στο χέρι αυτούς τους στρογγυλούς λουκουμάδες που μοιάζουν με τα σιροπιαστά γλυκά. Σερβίρονται με λίγη κανέλα και σουσάμι και ακόμα κι αν κρυώσουν, τρώγονται το ίδιο ευχάριστα.
Σωκράτους 59, Αθήνα, τηλ. 210 5240891
Rita’s Cookies
Η μυρωδιά από το βούτυρο είναι εκείνη που μαρτυρά ότι σε αυτό τον μικρό συνοικιακό δρόμο της Νίκαιας υπάρχει κάτι νόστιμο. Και αυτό το κάτι είναι τα κουλούρια της Σύριας Ρίτας Αμιραλιάν. Το 1989 έστησε αυτό το μικρό εργαστήριο απ’ όπου καθημερινά βγαίνουν αφράτα, βουτυράτα κουλούρια, αλλά και οι διάσημοι κουραμπιέδες της χωρίς ζάχαρη που δεν έχουν εποχή.
Κλασικά κουλούρια με πορτοκάλι, με αμύγδαλο και κακάο, με καρύδια και cranberries, χωρίς ζάχαρη είναι μερικά από αυτά που μπορείτε να βρείτε στα καλτ ράφια. Επίσης, τα λιβανέζικα κουλούρια μααμούλ (που κρύβουν στο εσωτερικό του χουρμάδες), αλλά και τα μπαραζί (πλάκες με σουσάμι, μέλι και μπόλικο φιστίκι Αιγίνης), τα οποία δεν πρέπει να χάσετε.
Δομοκού 40Α, Νίκαια, τηλ.210 4912323
Θεσσαλονίκη
Armenonville
Έτσι ονομάζεται ένα από τα πιο χαρακτηριστικά γλυκά της αστικής Θεσσαλονίκης, που στο παρελθόν πρωταγωνιστούσε σε όλα τα ζαχαροπλαστεία της. Αποτελείται από αφράτη κρέμα μέσα στην οποία κρύβονται κομμάτια μαρέγκας αλλά
και καραμελωμένα, καβουρδισμένα αμύγδαλα και από πάνω ντύνεται με φρούτα, καραμέλα ή σοκολάτα.
Το αρμενοβίλ, που μοιάζει κατά πολύ με το ιταλικό σεμιφρέντο, κάποιοι υποστηρίζουν ότι ήρθε από την Αρμενία, ενώ κάποιοι άλλοι ότι εγκαταστάθηκε στην πόλη από τους Γάλλους στρατιώτες κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όπως και να ’χει, σε αυτό το λιλιπούτειο ζαχαροπλαστείο που έστησαν δύο φίλες, η Ευγενία Καλατζή και η Έλενα Κογιμτζή, αυτό το ημιπαγωμένο γλυκό επανασυστήνεται. Θα το βρείτε στην κλασική του εκδοχή, αλλά και σε διαφορετικές εξίσου εκλεκτές παραλλαγές, όπως με κρέμα λεμόνι ή με μαστίχα.
Μητροπόλεως 102, Θεσσαλονίκη, τηλ.2310 525112
Ξάνθη
Παπαπαρασκευάς
Οι ουρές από κόσμο που σχηματίζονταν στο κατάστημα της Ξάνθης για τις φημισμένες του καριόκες ήταν καθημερινό φαινόμενο. Όλη η Βόρεια Ελλάδα ταξίδευε μέχρι εκεί για να γευτεί αυτό το σοκολατένιο γλυκό από παντεσπάνι με τα μπόλικα καρύδια και τα ζεστά μπαχαρικά. Δεν είναι μόνο το μεγάλο μέγεθός του (φτάνει στα 33 γρ. και τα 7 εκ.) που το κάνει να ξεχωρίζει, αλλά και η επιλογή των πρώτων υλών που χρησιμοποιούν. Θα σας κερδίσει από την πρώτη κιόλας δαγκωνιά. Πλέον την καριόκα του Παπαπαρασκευά τη βρίσκουμε και στην Αθήνα – πιο συγκεκριμένα, στη Γλυφάδα.
28ης Οκτωβρίου 186, Ξάνθη, τηλ. 25410 22677 – — Ανδρ. Παπανδρέου 13, Γλυφάδα, τηλ. 210 8980220
Νάξος
Aktaion
Τα πολύχρωμα μακαρόν θα τραβήξουν το βλέμμα σας από τη βιτρίνα. Και όταν τα δοκιμάσετε, απλά θα τα λατρέψετε. Αυτό το μικρό, μοσχομυριστό ζαχαροπλαστείο ξεκίνησε την ιστορία του το 1954, έχει περάσει πλέον στα χέρια της τρίτης γενιάς, με την Καλίτσα Φραγκίσκου και τον σύζυγό της Σταμάτη Ξενάκη να συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση. Μακαρόν με μέλι και λεβάντα, με ελαιόλαδο και βασιλικό, με βατόμουρο και σοκολάτα, καθώς και άλλες συνηθισμένες και ασυνήθιστες
γεύσεις θα σας προβληματίσουν για το ποιο να πρωτοδιαλέξετε.
Π. Πρωτοπαπαδάκη, Χώρα Νάξος, Νάξος, τηλ. 22850 26111
Κοζάνη
Ζανδέ
Όλα ξεκίνησαν από το καφενείο που διατηρούσαν στο Βελβεντό ο Μανώλης Ζανδές και η σύζυγός του Κατερίνα. Η τελευταία έφτιαχνε τουλουμπάκια για να κερνάει τους θαμώνες και τους επισκέπτες. Αυτά άρεσαν πάρα πολύ ώστε ήταν ζήτημα χρόνου να ανοίξουν το εργαστήρι πίσω από το καφενείο.
Η συνέχεια γράφτηκε από τα παιδιά τους που έστησαν πρώτα ένα μαγαζί στην Κοζάνη και μετά ένα ακόμα στη Θεσσαλονίκη. Οι χρυσαφένιες, τραγανές απέξω αυτές τουλούμπες που είναι βουτηγμένες στο σιρόπι τρώγονται χωρίς σταματημό.
Αγίου Νικολάου 11, Βελβεντό, Κοζάνη, τηλ. 24640 32501
Ρόδος
Κέρασμα Λίνδος
Σε αυτό το παραδοσιακό εργαστήρι μέσα στη γραφική πόλη της Λίνδου τα μελεκούνια, τα κεράσματα που δίνονται σε γάμους, έχουν την τιμητική τους. Αυτό το μαλακό παστέλι που για βάση του έχει καβουρδισμένο σουσάμι αναμειγνύεται με μέλι από την περιοχή –από το κοντινό χωριό Πεύκους– μαζί με μπόλικα αμύγδαλα.
Στρώνεται σε μεγάλους πάγκους για να κοπεί στη συνέχεια σε μικρούς ρόμβους και να συσκευαστεί. Όλα εδώ γίνονται με το χέρι, χωρίς βιασύνες, ακολουθώντας τη λινδιακή συνταγή. Εκτός από το κλασικό μελεκούνι, που είναι μια νοστιμιά, εδώ κάνουν και πολλές παραλλαγές αυτού του ροδίτικου γλυκού, όπως εκείνο με το αποξηραμένο σύκο που αρωματίζεται με μια δόση κανέλας.
Λίνδος, Ρόδος, τηλ. 22410 23200
Κεφαλονιά
Βοσκοπούλα
Η ιστορία του συγκεκριμένου ζαχαροπλαστείου της οικογένειας Καππάτου ξεκίνησε γύρω στο 1907. Ήταν από τα πρώτα που άνοιξαν στο νησί και εστίαζε περισσότερο στα γαλακτοκομικά. Σιγά-σιγά, όμως, παρασκεύασαν και τα τοπικά γλυκίσματα,
τις μάντολες και τα μαντολάτα.
Πλέον η επιχείρηση έχει περάσει στα χέρια της τέταρτης γενιάς, η οποία συνεχίζει την παραγωγή ακολουθώντας την ίδια συνταγή. Οι μικρές τραγανές αυτές μπουκιές από ξηρούς καρπούς, μέλι ή ζάχαρη κρύβουν τεχνογνωσία άνω των 100 χρόνων και είναι εθιστικά νόστιμες.
Λιθόστρωτο 3, Αργοστόλι, Κεφαλονιά, τηλ. 26710 25434