Την έντονη αντίθεσή του στην απομάκρυνση της 106 Μοίρας Πυροβολικού από το Στρατόπεδο ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ στο Αμύνταιο, για την Κομοτηνή, εξέφρασε στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασής του το δημοτικό συμβούλιο Αμυνταίου, σε συνέχεια παρόμοιας απόφασης που έλαβε το Περιφερειακό Συμβούλιο, για το θέμα.
Ο δήμαρχος Γιάννης Λιάσης στην κεντρική του εισήγηση έκανε λόγο για ένα ακόμη χτύπημα που δέχεται το δοκιμαζόμενο Αμύνταιο, μια περιοχή που παλεύει, όπως είπε, με τη μεταλιγνιτική δύνη και πληρώνει την ενεργειακή μετάβαση: «Χιλιάδες θέσεις εργασίας χάθηκαν, οικογένειες ξεριζώθηκαν, οι επιχειρήσεις βρέθηκαν σε αδιέξοδο. Η ανεργία, μετατρέπει την ελπίδα σε απελπισία. Η μετανάστευση εκκενώνει τον τόπο μας, οι κοινότητες μαραζώνουν, και σε αυτά προστίθεται η αποδυνάμωση της στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή».
Σημείωσε, επίσης, ότι η 106 Μοίρα είναι ένας πυλώνας οικονομικής και κοινωνικής σταθερότητας, καθώς δεκάδες οικογένειες ζουν, εργάζονται & καταναλώνουν στον τόπο και η απομάκρυνση σημαίνει «μαρασμό, μείωση των μαθητών στα σχολεία, ερήμωση». προσέθεσε πως κατανοούν τους λόγους εθνικής άμυνας, ωστόσο τόνισε ότι δεν θα αποτελέσει το Αμύνταιο μια παράπλευρη απώλεια της κεντρικής διοίκησης, καταλήγοντας πως δεν θα δεχθούν «το Αμύνταιο να γίνει πόλη φάντασμα». Μάλιστα είπε πως γίνονται επαφές με εμπλεκόμενους φορείς, ζητώντας: Την κατηγορηματική αντίθεση στην απομάκρυνση, τη σύσταση εκπαιδευτικής μοίρας στο Αμύνταιο για πραγματοποίηση βολών, την οργάνωση αγώνα από διαπαραταξιακή επιτροπή και τη διενέργεια λαϊκής συνέλευσης, όπως και να υποβληθούν τα ψηφίσματα στον Πρωθυπουργό και τον Υπ. Εθνικής Άμυνας.
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας Αθ. Τάσκας είπε πως η ανησυχία προέκυψε ένα μήνα πριν από στελέχη της Μοίρας, λέγοντας πως η οποιαδήποτε φυγή των οικογενειών από το Αμύνταιο είναι πλήγμα και εκφράζοντας την ελπίδα πως «δεν είναι αργά». «Δεν μπορούμε να παρέμβουμε στον υπηρεσιακό σχεδιασμό, αλλά πρέπει να συνεκτιμηθούν και άλλα πράγματα», είπε ακόμη, λέγοντας πως «η Ελλάδα θα έπρεπε να ξεκινάει και από εδώ».
Η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μ. Γιαννιτσοπούλου τόνισε πως λάθη επί λαθών μας οδηγούν εδώ που είμαστε σήμερα στο θέμα του στρατοπέδου, προσθέτοντας η απόφαση μπορεί να ανατραπεί, ενώ άφησε αιχμές για την μη παρουσία του βουλευτή Φλώρινας. Τόνισε πως πρέπει όλοι μαζί συστρατευμένοι να ζητήσουν να μην αποχωρήσει η 106 Μοίρα.
Για θέμα που έρχεται και επανέρχεται στην επικαιρότητα, στις εκάστοτες δημοτικές αρχές έκανε λόγο ο κ. Ελευθεριάδης (ΛΑ.ΣΥ.), λέγοντας πως όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των πολιτικών φτωχοποίησης του λαού. Τόνισε πως ο εν λόγω σχεδιασμός οφείλεται σε ΝΑΤΟικές πολιτικές και κατέληξε πως δεν θα στηρίξουν το αίτημα της δημοτικής αρχής.
«Θέλατε να κλείσετε ένα πεδίο βολής (σ.σ. επί δημαρχίας Θεοδωρίδη) και από εκεί ξεκίνησε η κατρακύλα», είπε λίγο αργότερα με ένταση η κ. Γιαννιτσοπούλου.
Υπήρχαν διαβεβαιώσεις δώδεκα ημέρες πριν, σημείωσε ένας άλλος δημοτικός σύμβουλος, ενώ ο κ. Κουτουρατζής είπε πως «κλείνει το όνειρο κάθε πυροβολικάριου καταγόμενου από τη Δ. Μακεδονία ότι θα επιστρέψει και θα υπηρετήσει στον τόπο του», ζητώντας να μην υποβαθμιστεί περεταίρω το στρατόπεδο.
Να αντιπροτείνει το Αμύνταιο να έρθει μια άλλη μοίρα πυροβολικού στην περιοχή, ή να λειτουργήσει ένα κέντρο νεοσυλλέκτων στο Αμύνταιο, ανέφερε ως εναλλακτικές που θα μπορούσαν να προταθούν αντ’ αυτού ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Γ. Κιοσές.
Απευθύνθηκα στον θεσμικό βουλευτή αλλά και στον κ. Τάσκα να με ενημερώσει τι γίνεται, και ο κ. Παπασωτηρίου με ενημέρωσε ότι είχε συνάντηση με τον κ. Δένδια και είχε δέσμευση πως δεν θα γίνει κάτι. «Την ευθύνη την έχουν οι κυβερνητικοί και οι υπουργοί και δεν πρέπει να γίνονται εν αγνοία των πολιτικών προσώπων», είπε επίσης, λέγοντας ότι όλοι αιφνιδιάστηκαν.