3 Γιατροί για πάνω από 50 ασθενείς, μεγάλες ελλείψεις και σε νοσηλευτικό προσωπικό
Σε κατάσταση εμφράγματος βρίσκεται η παθολογική κλινική του Μαμάτσειου Νοσοκομείου Κοζάνης, η οποία είναι υπερβολικά γεμάτη από ασθενείς, αλλά την ίδια στιγμή λειτουργεί με ελάχιστους γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, οι οποίοι καταφέρουν με αυτοθυσία να διατηρήσουν την ομαλή λειτουργία της μονάδας, ωστόσο έχουν ξεπεράσει τα όριά τους.
«Η κίνηση στην παθολογική κλινική είναι πολύ μεγάλη, είμαστε ήδη γεμάτοι και έχουμε συνεχώς προσελεύσεις νέων ασθενών. Επειδή δεν χωράμε φιλοξενούμαστε και σε άλλες κλινικές, όπως στη χειρουργική και αλλού», δήλωσε στο «e-ptolemeos.gr» ο διευθυντής της κλινικής, Λάζαρος Αποστολίδης. Πρόσθεσε πως «τα ωράρια και οι ρυθμοί των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού είναι εξοντωτικοί, καθώς υπάρχει μεγάλη έλλειψη και στους δύο τομείς». Ειδικότερα, σημείωσε ότι «προβλέπονται τουλάχιστον πέντε παθολόγοι, αλλά αυτή τη στιγμή είμαστε μόνο τρεις, ενώ άλλη μία συνάδελφος έχει πάρει άδεια κύησης εδώ και τέσσερις μήνες». Με δεδομένη την παραπάνω κατάσταση η εντατικοποίηση είναι μεγάλη, γιατροί και νοσηλεύτριες κυριολεκτικά «τρέχουν και δεν φτάνουν», ενώ υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και στις εφημερίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την κάλυψη των εφημεριών στην παθολογική του Μαμάτσειου, οι γιατροί αναγκάζονται να κάνουν εφημερίες πέραν του προβλεπόμενου, ενώ ήρθε επικουρικά την προηγούμενη εβδομάδα και έκανε εφημερίες στην Κοζάνη, ο διευθυντής της παθολογικής κλινικής του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας, Κώστας Δολιανίτης. Αυτό βεβαίως, όχι μόνο δεν λύνει το οξυμένο πρόβλημα στο Μαμάτσειο, αλλά συμβάλει στην απορρύθμιση και της παθολογικής του Μποδοσάκειου.
Οι γιατροί ξεπέρασαν τα όριά τους, με πρώτο και καλύτερο τον ίδιο τον διευθυντή της παθολογικής. «Είμαι 67 ετών και κάνω 9 εφημερίες, προκειμένου να καλύψουμε τις ανάγκες της κλινικής. Το ίδιο ισχύει και με τους υπόλοιπους γιατρούς οι οποίοι κάνουν 9 με 11 εφημερίες τον μήνα, όταν δεν πρέπει να υπερβαίνουν τις 8», υπογράμμισε ο Λ. Αποστολίδης. Πρόσθεσε με έμφαση ότι: «Έχω δηλώσει ότι στο εξής δεν θα πάρω πρόσθετες εφημερίες», ενώ το ίδιο προτίθενται να πράξουν και οι υπόλοιποι γιατροί. Εφ’ όσον συμβεί αυτό, η παθολογική κλινική του Μαμάτσειου με περίπου 50 κλίνες, η οποία είναι υπερπλήρης, «θα μείνει κενή από εφημερίες, τουλάχιστον για περισσότερο από έξι ημέρες το μήνα», δήλωσε ο διευθυντής. Αυτοί οι εξοντωτικοί ρυθμοί έχουν βάλει σε …δεύτερες σκέψεις τους γιατρούς, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» ένας εκ των τριών γιατρών, σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο της παραίτησης, καθώς έχει ξεπεράσει τα όριά του. Γίνεται φανερό ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε το «έμφραγμα» της παθολογικής κλινικής του Μαμάτσειου είναι αναμενόμενο. Επιπροσθέτως, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι διανύουμε καλοκαιρινή σεζόν και οι γιατροί πρέπει να πάρουν την άδειά τους.
Εξίσου ασφυκτική είναι η κατάσταση σε επίπεδο νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο είναι ανεπαρκές. Σε συνθήκες απόλυτης πληρότητας των 50 κλινών και με επιπλέον ασθενείς της παθολογικής να φιλοξενούνται σε άλλες κλινικές, το υπάρχον νοσηλευτικό προσωπικό είναι αδύνατον να αντεπεξέλθει. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λ. Αποστολίδης, «το νοσηλευτικό προσωπικό ξεκινάει νοσηλεία στους θαλάμους στις 6 το πρωί και τελειώνει αργά το απόγευμα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, η κόπωση του προσωπικού είναι πολύ μεγάλη. Επίσης, αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να πάρουν και την άδειά τους, αλλά δεν μπορούν, γιατί το προσωπικό δεν επαρκεί».
«Υπάρχει προοπτική βελτίωσης των συνθηκών, διαφαίνονται στο άμεσο μέλλον κάποιες προσλήψεις γιατρών;», ρωτήσαμε τον διευθυντή της παθολογικής κλινικής του Μαμάτσειου. «Από υποσχέσεις έχουμε χορτάσει, πράξεις δεν βλέπουμε», ήταν η απάντησή του.