Αυτή τη χρονιά περισσότερα από 65 σχολεία από την Ισπανία, τη Γερμανία, τη Βραζιλία, την Ελλάδα και την Κύπρο γιόρτασαν το Καρναβάλι συμμετέχοντας στο διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανταλλαγής πολιτιστικών εμπειριών “My Carnival, Your Carnival – Το Καρναβάλι μου, το Καρναβάλι σου” και πάνω από 130 Καρναβαλικά μηνύματα και εικόνες ταξίδεψαν από χώρα σε χώρα.
Αυτό το σχολικό project ξεκίνησε στις 11 Φλεβάρη σε όλες τις χώρες και ολοκληρώθηκε στις 7/3 με τη συμμετοχή 45 σχολείων από την Ελλάδα και 2 σχολείων από την Κύπρο. Η σκέψη πίσω από τη συγκεκριμένη δράση του εκπαιδευτικού εκδοτικού οίκου της Twinkl ήταν να δοθεί στα παιδιά η δυνατότητα να γιορτάσουν τις Απόκριες με έναν ασφαλή τρόπο ακόμα και αν στην περιοχή τους ισχύουν ακόμα οι περιορισμοί λόγω του Κορονοϊού. Στα πλαίσια του προγράμματος πολιτιστικής ανταλλαγής ‘My Carnival, Your Carnival’ τα παιδιά κάθε σχολείου μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με μια τάξη στο εξωτερικό στέλνοντας ένα Καρναβαλικό μήνυμα αλλά και μια εικόνα σχετικά με τις παραδόσεις του Καρναβαλιού στην περιοχή τους.
Ανάμεσα στα 45 Σχολεία που συμμετείχαν από την Ελλάδα βρίσκονται και 13 Σχολεία από τη Μακεδονία. Αυτά ήταν τα:
- 18ο Δ.Σ Ευόσμου, Θεσ/νίκης
- Νηπιαγωγείο Παιδικοράματος &
- 5ο Νηπιαγωγείο Περαίας, Θεσ/νίκης
- 2ο Δ.Σ. Νέας Καλλικράτειας
- Βρεφονηπιακός Σταθμός – Νηπιαγωγείο, Καλαμαριά “Αργώ”
- 1ο Νηπιαγωγείο Καλαμαριάς
- 2ο Δ.Σ. Μελίκης, Ημαθίας
- 9ο Δ.Σ. Πτολεμαϊδας
- 2ο Νηπιαγωγείο Καστοριάς
- Νηπιαγωγείο Δισπηλιού
- Δ.Σ. Νέου Σουλίου, Σερρών
- 9ο Νηπιαγωγείο Κιλκίς
- 2ο Δ.Σ. Αριδαίας
Χρησιμοποιώντας το φύλλο εργασίας που διατέθηκε δωρεαν από την Twinkl και με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών, τα παιδιά στην Ελλάδα και την Κύπρο μπόρεσαν να επικοινωνήσουν άμεσα με τους μαθητές των άλλων κρατών καθώς όλα τα μηνύματα ήταν γραμμένα στα Αγγλικά!
Απολογισμός Δράσης
Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές συμμετείχαν σε αυτό το διεθνές σχολικό project με μεγάλο ενθουσιασμό και πάνω από 130 Ιστορίες για το Καρναβάλι ανταλλάχθηκαν ανάμεσα σε 70 σχολεία. Εκτός όμως από τα κείμενα των παιδιών αρκετές τάξεις δημιούργησαν κολάζ και αφίσες που αποτέλεσαν στη συνέχεια και τον Αποκριάτικο στολισμό της αίθουσας τους!
Σε αυτό λοιπόν το πρόγραμμά για τις Απόκριες συμμετείχαν 4 σχολεία από τη Βραζιλία, 2 από την Κύπρο, 6 από τη Γερμανία, 13 από την Ισπανία και 45 από την Ελλάδα. Για να διαβάσετε τις ιστορίες του Καρναβαλιού από όλα τα σχολεία που συμμετείχαν μπορείτε να κάνετε click στις πινέζες του διαδραστικού χάρτη στην επίσημη σελίδα του project.
Από τη Βραζιλία, τη Γερμανία και την Ελλάδα έως την Ισπανία και την Κύπρο, όλες οι ιστορίες ήταν γεμάτες χρώματα και αισιοδοξία. Κάθε τάξη έδωσε έμφαση σε μια διαφορετική πτυχή του Καρναβαλιού και οι μαθητές αντάλλαξαν πληροφορίες σχετικά με τις παραδόσεις και τα έθιμα που είναι πιο διαδεδομένα στην περιοχή τους.
Οι ιστορίες για το Καρναβάλι που στάλθηκαν από την Ισπανία έδειξαν τη μεγάλη ποικιλομορφία των παραδόσεων που εντοπίζονται στη χώρα. Ωστόσο, όλα τα παιδιά ήθελαν να μοιραστούν πόσο πολύ απολαμβάνουν τις παρελάσεις και τους διαγωνισμούς για τις πιο πρωτότυπες στολές της χρονιάς καθώς στην Ισπανία συνηθίζεται οι περισσότερες στολές και μάσκες είναι χειροποίητες. Ανάλογα με την περιοχή οι μαθητές μίλησαν για διαφορετικά φαγητά και μερικά από αυτά αναφέρθηκαν στην παράδοση της “Ταφής της Σαρδέλας” (“Entierro de la sardina” στα Ισπανικά) που σηματοδοτεί το τέλος του Καρναβαλιού. Εκείνη την ημέρα οι άνθρωποι λένε αντίο στα κακά πνεύματα που φεύγουν μακριά αλλά ταυτόχρονα αποχαιρετούν στις Απόκριες (μέχρι την επόμενη χρονιά)!
Στη Βραζιλία το Καρναβάλι είναι φυσικά η μεγαλύτερη γιορτή της χρονιάς. Ένα γνωστό ρητό μάλιστα λέει ότι ‘η χρονιά ξεκινάει μόνο μετά το Καρναβάλι’ κάτι που δηλώνει τη σημασία της γιορτής αλλά και πόση δουλειά απαιτεί η προετοιμασία της. Οι μαθητές από το Pernabuco αναφέρθηκαν στους Αποκριάτικους χορούς που τους αρέσουν και συγκεκριμένα στο “frevo” (η ονομασία προέρχεται από το ρήμα ferver (fever) που σημαίνει βράζω) που περιλαμβάνει κινήσεις γρήγορες με άλματα και γρήγορο συγχρονισμό κινήσεων των ποδιών. Οι χορευτές φορούν πολύχρωμες στολές και χορεύοντας περνούν μια ομπρέλα ανάμεσα στα πόδια τους. H Samba είναι ένας ακόμα Καρναβαλικός χορός και στο Rio de Janeiro και το São Paulo υπάρχουν πολλές σχολές Samba που προετοιμάζουν χορευτές για τις παρελάσεις και προμηθεύουν τις εντυπωσιακές στολές με τα φτερά και το άφθονο glitter. Κάτι στο οποίο αναφέρθηκαν ακόμα τα παιδιά είναι τα τεράστια Καρναβαλικά άρματα στα οποία βρίσκονται χορευτές και μουσικοί που δίνουν το ρυθμό στις παρελάσεις παίζονται παραδοσιακούς βραζιλιάνικους ρυθμούς!
Στη Γερμανία το Καρναβάλι γιορτάζεται με παρελάσεις που αποτελούνται από πολλά άρματα και πολλούς μασκαρεμένους ανθρώπους. Στα παιδιά αρέσει να μεταμφιέζονται φορώντας μάσκες και αποκριάτικες στολές, να τρώνε γλυκά και να γιορτάζουν το Καρναβάλι στο σχολείο. Σε όλη τη Γερμανία υπάρχουν Καρναβαλικές επευφημίες όπως το “Kölle Alaaf’” στην Κολωνία που σημαίνει “η Κολωνία πάνω από όλα”. Οι μαθητές από το Wiesbaden αναφέρθηκαν σε αυτές τις επευφημίες του Καρναβαλιού και συγκεκριμένα στον χαιρετισμό “Helau” ενώ στο γράμμα τους προς τους μαθητές μιας τάξης στο εξωτερικό συμπεριέλαβαν και μια συνταγή για ένα διάσημο Γερμανικό γλυκό, σε περίπτωση που τα παιδιά θα ήθελαν να πάρουν και κυριολεκτικά μια γεύση από το Καρναβάλι στη Γερμανία!
Τα παιδιά στην Ελλάδα και στην Κύπρο θεωρούν αυτή τη γιορτή ως μια από τις πιο αγαπημένες τους μέσα στη χρονιά. Οι μαθητές μίλησαν για τα σχολικά πάρτυ στα οποία ντύνονται με πολύχρωμες στολές αλλά και για το φαγητό που συνδέεται με τις Απόκριες. Εξήγησαν στα παιδιά στο εξωτερικό τα έθιμα της Τσικνοπέμπτης και της Καθαράς Δευτέρας και πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκαν σε ομαδικούς χορούς όπως το Γαϊτανάκι αλλά και έθιμα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως ‘οι Μπούλες της Νάουσας, Ημαθίας’, ‘Τα Ραγκουτσάρια’ και ‘οι Κορδελάτοι’ στη Νάξο. Οι μαθητές στην Κύπρο απολαμβάνουν τις μεγάλες παρελάσεις σε πόλεις όπως η Λεμεσός και η Λάρνακα και “τσικνίζουν” και παίζουν Αποκριάτικα παιχνίδια στο σχολείο. Στην Ελλάδα οι πόλεις που φημίζονται για το Καρναβάλι είναι φυσικά η Πάτρα, η Ξάνθη, η Νάουσα Ημαθίας, το Ρέθυμνο, η Καστοριά κ.α.
Αν θέλετε να διαβάσετε τις συμμετοχές από όλα τα σχολεία που συμμετείχαν μπορείτε να επισκεφθείτε τον διαδραστικό χάρτη στην επίσημη σελίδα του project!
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το project μπορείτε να απευθυνθείτε στο: carnivalstories@twinkl.com
Λίγα λόγια για το φορέα διοργάνωσης:
H Twinkl ιδρύθηκε το 2010 στο Sheffield της Μεγάλης Βρετανίας από τον Jonathan Seaton και τη σύζυγό του Susie και έχει από τότε ως βασική της αποστολή να “βοηθάει όσους διδάσκουν”. Η ιδέα για την Twinkl ήρθε στον Jonathan και τη Susie τα πρώτα χρόνια που εκείνη εργαζόταν ως δασκάλα και δεν μπορούσε να βρει το υλικό που χρειαζόταν στο διαδίκτυο! Έτσι, για να βοηθήσουν άλλους δασκάλους, άρχισαν να δημιουργούν και να δημοσιεύουν εκπαιδευτικό υλικό στο διαδίκτυο από ένα δωμάτιο του σπιτιού τους!
Στη συνέχεια, η εταιρεία αναπτύχθηκε γρήγορα και οργανικά καθώς οι εκπαιδευτικοί αγκάλιασαν το υλικό και τις υπηρεσίες υψηλής ποιότητας που παρέχονται ηλεκτρονικά και ο εκδοτικός οίκος της Twinkl στελεχώθηκε από καθηγητές προκειμένου όλο το υλικό που δημοσιεύεται να είναι δημιουργημένο και ελεγμένο από εκπαιδευτικούς. Έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των σχολείων και των δασκάλων σε περισσότερες από 200 χώρες παγκοσμίως, η Twinkl χρησιμοποιείται καθημερινά από εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, Νηπιαγωγούς αλλά και γονείς! Στην ιστοσελίδα της Twinkl υπάρχει διαθέσιμο πολύ μεγάλο εύρος εκπαιδευτικού υλικού σε αρκετές διαφορετικές γλώσσες. Μεταξύ άλλων το υλικό αυτό περιλαμβάνει: προτάσεις για εκπαιδευτικά παιχνίδια επαυξημένης πραγματικότητας, κατασκευές, παρουσιάσεις, φύλλα αξιολόγησης, υλικό για τη διδασκαλία της Αγγλικής ως Ξένης Γλώσσας (EAL), καθώς και ενδιαφέροντα άρθρα για διάφορα εκπαιδευτικά θέματα που έχουν δημοσιευθεί στο εκπαιδευτικό Blog της Twinkl.