«Η βαριά ήττα στις ευρωεκλογές φέρνει πρόωρες κάλπες» έγραφαν (ΕΔΩ) τα «Παιχνίδια Εξουσίας» την επομένη κιόλας των αποτελεσμάτων των ευρωεκλογών. «Το δίλημμα του Μαξίμου: Πρόωρες κάλπες ή με την ελληνίδα …Μελόνι» σημείωναν επίσης (ΕΔΩ) στις 14 Ιουνίου.
Τώρα όλο και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως η εξάντληση της τετραετίας είναι ένα πολύ δύσκολο, έως αδύνατον, στοίχημα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όχι γιατί θα κινδυνεύσει να απωλέσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά γιατί κινδυνεύει να σέρνεται η κυβέρνηση ως το τέλος της τετραετίας, με το ενδεχόμενο της αυτοδυναμίας να μην είναι στο τραπέζι και αναζητώντας κυβερνητικό εταίρο από το χώρο της ακροδεξιάς!
Ο εκλογικός νόμος που θα δίνει μπόνους 50 εδρών στο πρώτο κόμμα δεν μπορεί να υπάρξει, όχι τόσο γιατί ο πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν τον αλλάζει, όσο γιατί δεν πρόκειται να βρεθεί κανένα κόμμα που θα «βάλει πλάτη» υπερψηφίζοντας, ώστε να συγκεντρωθεί η πλειοψηφία των 200 εδρών και να ισχύει από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Αν αλλάξει τον εκλογικό νόμο με στόχο ξανά διπλές εκλογές, θα αποτελεί ομολογία ήττας, με τις εξελίξεις να επηρεάζονται αναλόγως των συσχετισμών δυνάμεων της εποχής.
Επιπλέον, η εσωκομματική αμφισβήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ενταθεί, όπως προκύπτει και από την- κορυφαία- εκδήλωση με ομιλητές τους δυο πρώην πρωθυπουργούς, τον Κώστα Καραμανλή και τον Αντώνη Σαμαρά την προσεχή Δευτέρα, αλλά και τις πρώτες δημόσιες κριτικές από μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Το ερώτημα είναι σε ποιον χρόνο ο πρωθυπουργός θα στήσει πρόωρες κάλπες- εννοείται πως από το φθινόπωρο θα πρέπει πρώτα να βρει και έπειτα να θέτει το «δίλημμα» της επερχόμενης κάλπης, ώστε να αρχίσει να συσπειρώνει (αν μπορεί) την κοινωνική βάση της ΝΔ.
Η απάντηση είναι απλή: Ο πρωθυπουργός θα στήσει πρόωρες κάλπες όταν νοιώσει ότι αρχίσει να απειλείται από έναν αντίπαλο, που δεν μπορεί να είναι άλλος από ένα ενιαίο σχήμα της «προοδευτικής παράταξης», με επικεφαλής έναν πρωθυπουργήσιμο αρχηγό!
Όταν οι διεργασίας στην κεντροαριστερά θα ευοδωθούν (εύκολο να λέγεται, από δύσκολο έως …σχεδόν αδύνατο να γίνεται) ο πρωθυπουργός θα βάλει μπρος το σχέδιο «4+2+4», δηλαδή μετά την εξάντληση της τετραετίας, μια διετία τώρα, για να κερδίσει μια ακόμα τετραετία!
Τώρα αν αυτό το πράξει από θέση δύναμης όπως ο Κώστας Σημίτης το 1996 ή ο Κώστας Καραμανλής το 2009 δύσκολο να απαντηθεί από τώρα, αν και το 28,31% δεν αφήνει πολλά περιθώρια για το αισιόδοξο σενάριο.