Μεταξύ των 24 σχολείων από την Ελλάδα που έλαβαν μέρος στην εκπαιδευτική δράση: Draw Upon Earth – Ζωγραφίζοντας για τη Γη βρίσκεται και το 2o ΕΠΑΛ Πτολεμαΐδας το οποίο συμμετείχε σ την παγκόσμια καμπάνια με τους καθηγητές: Αγγελίδου Ευθυμία, Περτσιλή Ζαχαρένια και τους μαθητές του ΒYγείας3 και Γβρεφ/μων (τομέα υγείας) !
Στις 12 Νοεμβρίου, ολοκληρώθηκε στη Γλασκώβη της Σκωτίας η 26η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP26).
Εκπρόσωποι κυβερνήσεων, ΜΚΟ, ακτιβιστές, επιστήμονες και άλλες ομάδες παρευρέθηκαν στη σύνοδο αυτή για να διαπραγματευτούν σχετικά με το επείγον ζήτημα της κλιματικής κρίσης προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για την αντιμετώπιση της.
Η 26η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα (COP26) δείχνει ότι πρέπει να μειωθούν δραστικά και με συνέπεια οι εκπομπές ρύπων ώστε να περιοριστεί η κλιματική κρίση.
Ενώ, αρχικός στόχος της διάσκεψης ήταν να δεσμευτούν οι κυβερνήσεις για τη διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στους 1,5 έως 2 βαθμούς Κελσίου, η συμφωνία που τελικά υπογράφηκε περιλαμβάνει προτάσεις που θα οδηγήσουν σε αύξησης της θερμοκρασίας της τάξης των 1,8 – 2,4ºC.
Παράλληλα με τη Διάσκεψη COP26 του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή που πραγματοποιήθηκε στη Γλασκώβη (31/10-12/12), η Twinkl (εκδοτικός οίκος με έδρα το Shefield της Μεγάλης Βρετανίας) κάλεσε τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές σε όλο τον κόσμο να ξεκινήσουν τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή στις σχολικές τάξεις μέσω της εκπαιδευτικής δράσης: Draw Upon Earth – Ζωγραφίζοντας για τη Γη!
Συγκεκριμένα, οι μαθητές κλήθηκαν να μοιραστούν τις σκέψεις και τις εικόνες που τους δημιουργούνται σχετικά με την κλιματική αλλαγή και έτσι, στα πλαίσια της συζήτησης που έγινε στην τάξη τέθηκαν τα παρακάτω ερωτήματα:
Πώς πιστεύουν ότι θα είναι η Γη σε 50 χρόνια, και Πώς φαντάζονται την τέλεια Γη!
Απολογισμός της δράσης
Στο project μέχρι στιγμής έχουν καταμετρηθεί πάνω από 1500 συμμετοχές μαθητών από 20+ χώρες οι οποίοι χρησιμοποιώντας το φύλλο εργασίας της καμπάνιας παρουσίασαν οπτικά τις ανησυχίες αλλά και τις ελπίδες τους για το μέλλον του πλανήτη.
Στην Ελλάδα συμμετείχαν 390 μαθητές από 24 διαφορετικά σχολεία και προκειμένου να παρουσιαστούν
τα έργα όλων των μαθητών δημιουργήθηκε ψηφιακή έκθεση ζωγραφικής.
Τόσο από τις ζωγραφιές των παιδιών όσο και από την συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Γλασκώβη, είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει ακόμα ελπίδα για το μέλλον! Άλλωστε η ελπίδα του κόσμου είναι τα παιδιά, και αυτά στην συντριπτική τους πλειοψηφία σχεδίασαν έναν ιδανικό κόσμο, γεμάτο ζώα και φυτά δίνοντας με αυτό τον τρόπο ένα αισιόδοξο μήνυμα για το μέλλον!
Με την εξαιρετικά σημαντική συμβολή των εκπαιδευτικών σε όλο τον κόσμο, τα παιδιά έχουν πλέον μια αρκετά ολοκληρωμένη εικόνα για την κλιματική αλλαγή και ήδη σκέφτονται πώς θέλουν να είναι ο κόσμος παρά τις ανησυχίες που υπάρχουν! Ο κόσμος που ονειρεύονται είναι χαρούμενος και χορεύει, είναι γεμάτος πράσινο και οι άνθρωποι που ζουν σε αυτόν χαμογελούν. Αυτός ο κόσμος είναι λοιπόν εφικτός αν ξεκινήσουμε όλοι να προσέχουμε τον πλανήτη μας λίγο παραπάνω και να γίνουμε μέρος της αλλαγής που απαιτείται προκειμένου το μέλλον να είναι καλύτερο!