Με τις καταθέσεις των τεσσάρων που διετέλεσαν διευθυντές στο Ορυχείο Νοτίου Πεδίου και οι οποίοι κατηγορούνται για την μη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων κατά τη διαχείριση της τέφρας του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι τεσσάρων οικισμών του Ελλησπόντου να πίνουν μέχρι το 2013 νερό με εξασθενές χρώμιο, συνεχίστηκε την Πέμπτη η δίκη στο Πρωτοδικείο Κοζάνης.
Θυμίζουμε πως στη δικαιοσύνη είχαν προσφύγει οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων το 2013 – οπότε και εντοπίστηκε το πρόβλημα – Αγίου Δημητρίου Θεοχάρης Πεχλιβανίδης και Ρυακίου Ελένη Σιαμίδου. Το εξασθενές χρώμιο είχε εντοπιστεί κατόπιν μετρήσεων που διενήργησε η ΔΕΥΑΚ, η οποία στις 23 Απριλίου 2013 ενημέρωσε τις Τοπικές Κοινότητες. Η μήνυση κατατέθηκε κατά παντός υπευθύνου στις 30 Απριλίου 2013 και ακολούθησε εισαγγελική έρευνα για τυχόν ευθύνες και γιατί δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να προστατευτεί ο υδροφόρος ορίζοντας. Τελικά παραπέμφθηκαν ως κατηγορούμενοι οι τέσσερις διευθυντές του Ορυχείου Νοτίου Πεδίου: Οδυσσέας Σούλης, Κώστας Θεοδωρίδης, Γιάννης Ιωακείμ και Στέργιος Παπατέρπος, οι οποίοι και απολογήθηκαν την Πέμπτη στην δικαστήριο.
Και οι τέσσερις υποστήριξαν ότι τηρούσαν τους περιβαλλοντικούς όρους και ό,τι οδηγία υπήρχε από το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, λέγοντας πως ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα με τα νερά, γεγονός που υποστήριξε και ο Γιάννης Ιωακείμ, σημειώνοντας πως ουδέποτε υπήρξε πρόβλημα με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Υποστήριξε μάλιστα ότι εφάρμοζε την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων και δεν είχε άλλη οδό από το να την εφαρμόζει.
Μάλιστα ο κ. Θεοδωρίδης στην αρχή της απολογίας του έκανε μια ανακεφαλαίωση των συμπερασμάτων των καθηγητών του Μετσόβειου ότι δηλαδή για το εξασθενές χρώμιο στο νερό της περιοχής Ελλησπόντου ευθύνονται κυρίως τα πετρώματα της περιοχής. Με τον ίδιο να υποστηρίζει, πως μπορεί να φταίει η τέφρα για το χρώμιο, όταν βρίσκουν χρώμιο και στα 1400 μ. υψόμετρο και όταν στα επιφανειακά νερά που «ξεπλένουν» την τέφρα που υπάρχει στο χαλαρό νερό των αποθέσεων η συγκέντρωση είναι μηδενική, όπως υποστήριξε. Μάλιστα τόνισε πως μετριούνταν συνεχώς το ποσιμο νερό κάθε τρεις μήνες, που δίνονταν στους 2000 εργαζόμενους του ορυχείου και τα αποτελέσματα στέλνονταν στις δημόσιες αρχές.
Αναφορικά με τη λειτουργία του Α9 αποθέτη, όπως τόνισε ο Κώστας Θεοδωρίδης, υπήρξαν σοβαρά αντικίνητρα ως προς την λειτουργία του (έπρεπε να σταματήσει άλλο μηχάνημα να δουλεύει για να δουλέψει ο Α9 λόγω έλλειψης προσωπικού, έπεφτε το κόστος αποκομιδής κατά 2 ευρώ τον τόνο, έπρεπε να κρατιέται καθαρός ο χώρος του Α9 για να καλύψει τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου εάν χρειαζόταν). Υποστηρίχθηκε, δε, πως η λειτουργία του Α9 ήταν απόλυτα νόμιμη και προβλεπόταν από την Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών όρων.
Στην απαρέγκλιτη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και τους ελέγχους που γινόταν αναφέρθηκαν και οι κ.κ. Παπατέρπος και Σούλης, με τον κ. Σούλη, μάλιστα να υποστηρίζει στο δικαστήριο πως οι διώξεις αυτές αλλά και άλλες, γίνονται γιατί υπάρχουν από πίσω άλλα συμφέροντα, τοπικά και ατομικά. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του δικαστηρίου και του δικηγόρου της ΔΕΥΑΚ, μάλιστα του ζητήθηκε να ανακαλέσει κάτι που ο κ. Σούλιος δεν έκανε.
Η δίκη θα επαναληφθεί και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 1 Μαρτίου, ημέρα Παρασκευή, με τις αγορεύσεις Εισαγγελέα, συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής και Υπεράσπισης, με την απόφαση να αναμένεται αργά την ίδια ημέρα.