Η εξάπλωση του COVID-19 σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει ήδη τεράστιες επιπτώσεις στην οικονομία, στην κοινωνική ζωή και στην καθημερινότητα όλων. Ο ιός αργά ή γρήγορα θα τεθεί υπό έλεγχο ωστόσο η πρωτόγνωρη για τη γενιά μας κρίση που προκάλεσε, θα πυροδοτήσει σίγουρα αλλαγές στην οικονομία κυρίως, στην κοινωνία, αλλά και στην πολιτική. Οι υγειονομικές οδηγίες/ συστάσεις των ειδικών επιμένουν για ελαχιστοποίηση των μετακινήσεων και παραμονή στο σπίτι και οι κυβερνήσεις αλλά και οι επιχειρήσεις επιβάλλουν περιοριστικά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση.
Αυτή η κρίση έχει επιταχύνει πολλές διεργασίες ψηφιακής διακυβέρνησης, ψηφιακής λειτουργίας των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Social media, cloud, big data και analytics ήδη αλλάζουν ριζικά τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων. Παρουσιάσεις, εκπαιδεύσεις και συναντήσεις μπορούν εύκολα να πραγματοποιηθούν και πραγματοποιούνται μέσω βιντεο-διασκέψεων. Ειδικά οι βιντεοκλήσεις αποτελούν πολύτιμο εργαλείο για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες στις οποίες απαιτείται ανθρώπινη διεπαφή . Παράλληλα εφαρμογές μηνυμάτων χρησιμοποιούνται ευρέως εκεί που η άμεση επικοινωνία εξυπηρετείται καλύτερα με το συγκεκριμένο τρόπο. Στις μέρες της καραντίνας επιβεβαιώνεται πως μόνο όσες επιχειρήσεις (λιανικού εμπορίου κυρίως) είχαν επενδύσει στην υλοποίηση υποδομών ηλεκτρονικού καναλιού πωλήσεων (e-shops) είδαν τους τζίρους τους να μην επηρεάζονται ιδιαίτερα και σε κάθε περίπτωση να μην παρουσιάζουν κάθετη πτώση. Η δυνατότητα της τηλεργασίας αποδεικνύεται εξαιρετικά πολύτιμη. Ηλεκτρονικές Πλατφόρμες διαμοιρασμού αρχείων, παρέχουν τη δυνατότητα ανταλλαγής αρχείων με ασφαλή και αποδοτικό τρόπο. Μεταφέροντας υπηρεσίες στο Cloud η δυνατότητα πρόσβασης και η ασφάλεια μπορεί να αυξηθεί. Η Ψηφιακή Τεχνολογία στην παρούσα δύσκολη συγκυρία δίνει τις αναγκαίες και κατάλληλες λύσεις. Η αλλαγή νοοτροπίας είναι όμως το θέμα-το κλειδί και, φυσικά, το πιο δύσκολο κομμάτι μίας διαδικασίας ψηφιακού μετασχηματισμού. Γιατί πολύ απλά θα πρέπει να αλλάξουν οι συνήθειες χρόνων και η κουλτούρα που έχουν αρκετοί εργαζόμενοι, όσο να αφορά τον τρόπο δουλειάς τους. Δεν αρκεί να έχεις μόνο τα εργαλεία, αλλά να τα χρησιμοποιείς και σωστά. Οι τεχνολογίες υπάρχουν και συνεχώς εξελίσσονται. Το μόνο που χρειάζεται είναι να το πάρει απόφαση η κάθε εταιρεία και να επενδύσει στην βελτίωση τόσο των τεχνικών χαρακτηριστικών των εργαζομένων της, όσο και των δεξιοτήτων αυτών.
Η επιτάχυνση, λοιπόν, της ψηφιακής μετάβασης είναι ευκαιρία για όλους. Άποψη μου είναι ότι οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, που αγνοούν αυτή την πραγματικότητα θα απωλέσουν ανταγωνιστικότητα και τελικά θα κινδυνεύσουν με απαξίωση, χάνοντας τη θέση τους από οποιαδήποτε αγορά και αν δραστηριοποιούνται. Αντιθέτως, οι επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να ενσωματώσουν τις αλλαγές που φέρνει η ψηφιακή εποχή θα μπορέσουν όχι μόνο να απλοποιήσουν τις επιχειρηματικές διαδικασίες τους, αλλά και να κεφαλαιοποιήσουν τις αλλαγές αυτές με αύξηση του τζίρου και των κερδών τους. Τίποτα, επομένως δεν θα είναι όπως παλιά και πλέον ο ψηφιακός μετασχηματισμός για κάθε επιχείρηση φαντάζει ως μονόδρομος.