Στις 15 Δεκεμβρίου (η υπόθεση ήταν να εκδικαστεί στις 14/4 αλλά λόγων των μέτρων εξαιτίας του κορωνοϊού αναβλήθηκε) του στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Φλώρινας θα εκδικαστεί η μήνυση της ΔΕΗ Α.Ε. κατά του συνταξιούχου μηχανικού Νίκου Στεφανή για “ψευδή καταμήνυση και δυσφήμηση ανώνυμης εταιρείας”. Η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ άσκησε ένδικα μέσα χαρακτηρίζοντας “ψευδή και συκοφαντική” την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο Ν. Στεφανής στον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου μετά τη μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε στις 10-6-2017 στο ορυχείο Αμυνταίου. Ο Ν. Στεφανής ζητούσε να διερευνηθούν οι πιθανές ευθύνες της επιχείρησης για την κατάρρευση του ορυχείου που προκάλεσε τεράστια οικονομική ζημία στην επιχείρηση και σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή του παρακείμενου οικισμού των Αναργύρων. Η μήνυση της ΔΕΗ κατατέθηκε στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών και είχε διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Φλώρινας για τα περαιτέρω ενώ η μηνυτήρια αναφορά του Ν. Στεφανή στον Άρειο Πάγο είχε κατατεθεί τον Ιούλιο του 2017.
Η ΔΕΗ τότε ειδικότερα υποστήριξε, ότι η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο Νίκος Στεφανής στον Άρειο Πάγο και αφορούσε την κατολίσθηση υποδείκνυε τη ΔΕΗ ως υπεύθυνη για την κατολίσθηση, καθώς ανέφερε ότι «αγνόησε τα προειδοποιητικά φαινόμενα», και με τις πολλαπλές δημοσιεύσεις της μηνυτήριας αναφοράς του σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο και σε περαιτέρω αναρτήσεις του προσέβαλλε «ανεπανόρθωτα το κύρος της ΔΕΗ και να δημιούργησε «εσφαλμένες εντυπώσεις για τον τρόπο με τον οποίο αυτή (σσ η ΔΕΗ) διαχειρίστηκε την εξαιρετική και έκτακτη κατάσταση που δημιουργήθηκε από το απρόβλεπτο στην έντασή του γεγονός της κατολίσθησης», όπως αναφέρει στην μηνυτήρια αναφορά.
Η ΔΕΗ έκανε αναφορά στο πόρισμα που εξέδωσε η επιτροπή διερεύνησης των αιτιών της κατολίσθησης από καθηγητές του ΕΜΠ και του ΑΠΘ, το οποίο απέδιδε την κατολίσθηση σε «συρροή πολλών και ποικίλων παραγόντων», καθώς και στο συμπέρασμα της επιτροπής στο οποίο αναφερόταν πως «πρόκειται περί μη τυπικού φαινομένου, υπό την έννοια ότι δεν οφείλεται σε συνήθεις παράγοντες κατολισθήσεων στα ορυχεία.» Η Επιχείρηση, στη μήνυσή της υποστήριξε μεταξύ άλλων και ότι με ηλεκτρονικό μήνυμα ο Ν. Στεφανής, το οποίο απέστειλε και κοινοποίησε σε πλήθος προσώπων, κατηγόρησε τη ΔΕΗ για ανακοίνωση πλαστών στοιχείων με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων της του α’ εξαμήνου 2017 από τον πρόεδρο της ΔΕΗ. Οι ισχυρισμοί του εγκαλούμενου, τονίζεται στην μηνυτήρια αναφορά, «βλάπτουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εταιρεία, πλήττουν την τιμή της εταιρείας, σπιλώνουν την εικόνα της ΔΕΗ στην αγορά και την παρουσιάζουν εσκεμμένα ως ανεύθυνη και αναξιόπιστη εταιρεία.»
Ο Νίκος Στεφανής στη συνέχεια, κατέθεσε υπόμνημα παροχής εξηγήσεων στον Πταισματοδίκη Φλώρινας, με το οποίο προσπάθησε να εξηγήσει το μέγεθος του συγκεκριμένου φαινομένου, καθώς και τους παράγοντες και τα αίτια που οδήγησαν στην πρόκλησή του, η έκταση του οποίου είχε και έχει εξαιρετικά μεγάλο αντίκτυπο στις ζωές των κατοίκων των γειτονικών οικισμών που επλήγησαν, καθώς πρόκειται για μία πρωτοφανή στα ευρωπαϊκά και ελληνικά χρονικά κατολίσθηση και η οποία είναι προϊόν της μακρόχρονης εξορυκτικής δραστηριότητας της Δ.Ε.Η. Α.Ε.
Μεταξύ άλλων ο κ. Στεφανής ανέφερε: «Ωστόσο όπως αναφέρεται στην έγκληση δεν κατέστη δυνατό να προβλεφθούν οι διαστάσεις που έλαβε τελικά το φαινόμενο αυτό και ότι οι μάζες που μετατοπίστηκαν ήταν πολύ μεγαλύτερης έκτασης, χωρίς να έχει δοθεί καμία ένδειξη προς τούτο και χωρίς να μπορεί να προβλεφθεί η έκτασή του. Όσα προανέφερα μου δημιούργησαν ένα αίσθημα αμέλειας ίσως από την πλευρά της Επιχείρησης τη στιγμή μάλιστα που η Επιχείρηση δραστηριοποιείται εδώ και δεκαετίες στην συγκεκριμένη περιοχή για εξόρυξη λιγνίτη, το Ορυχείο Αμυνταίου έχει προχωρήσει σταδιακά πέριξ των οικισμών Αναργύρων, Βαλτόνερων και από την εξορυκτική της δραστηριότητα έχουν εδώ και χρόνια εμφανιστεί προβλήματα ακόμη και στις οικίες κάποιων κατοίκων. Εδώ και αρκετά χρόνια μάλιστα πρωτίστως οι κάτοικοι των προαναφερθέντων οικισμών με προεξάρχοντες και τους εκάστοτε αιρετούς έχουν προβάλλει με κάθε τρόπο ενώπιον όλων των αρμόδιων Αρχών της χώρας ζητήματα στατικότητας του εδάφους, ρήγματα στις οικίες τους καθώς και σε δημόσιους δρόμους και χώρους».
Ο Νίκος Στεφανής, επικαλείται ότι μαζί με συναδέλφους του, επικαλούμενος την εμπειρία του στα πλαίσια διαχείρισης παρόμοιων καταστροφών – αλλά και του «μηχανισμού εξέλιξής» τους, προειδοποιούσαν για το ενδεχόμενο κατάρρευσης του Ορυχείου Αμυνταίου, την ανάγκη λήψης αποτρεπτικών μέτρων αλλά και για την ανάγκη εκκένωσης και μεταστέγασης του παρακείμενου οικισμού Αναργύρων δεδομένου ότι κινδύνευε η ζωή των κατοίκων του. Επικαλείται επίσης, ότι κατά τους μήνες που προηγήθησαν της κατάρρευσης, οι προειδοποιητικές φωνές εντάθηκαν, χωρίς να υπάρξει η παραμικρή ανταπόκριση εκ μέρους της ΔΕΗ, και πως τις ημέρες που προηγήθηκαν της κατολίσθησης η δημόσια παρέμβασή του είχε σαν αποτέλεσμα να μην προσέλθουν εργαζόμενοι στο ορυχείο την ημέρα της κατάρρευσης. Σε ανακοίνωση της ίδιας της ΔΕΗ μετά την κατολίσθηση, «δεν ήταν δυνατόν να προβλεφθεί η έκταση της καταστροφής» και για αυτό ένα μεγάλο μέρος πανάκριβου εξοπλισμού αφέθηκε να καταπλακωθεί και να αχρηστευθεί.