Πρέπει να εκκενωθεί ολόκληρος ο οικισμός των Αναργύρων Φλώρινας, ο οποίος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά την μεγάλη κατολίσθηση που σημειώθηκε στο Ορυχείο Αμυνταίου στις 19 Ιουνίου, διότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και είναι δυνατό να συνεχιστεί με τις βροχές τους χειμερινούς μήνες.
Τα παραπάνω εισηγήθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής & Εφαρμοσμένης Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας, χθες Σάββατο 1 Ιουλίου, τόσο στη σύσκεψη στο διοικητήριο του Ορυχείου Αμυνταίου όσο και στους ίδιους τους κατοίκους των ναργύρων που επισκέφθηκε στη συνέχεια. Ο λόγος, είναι ότι το φαινόμενο στο Ορυχείο Αμυνταίου «είναι σε εξέλιξη. Είναι δυνατόν τους χειμερινούς μήνες να συνεχιστεί το φαινόμενο και πρέπει όλο το χωριό να εκκενωθεί», όπως δήλωσε ο κ. Λέκκας στον ιστότοπο «eordaia.org».
Αντίστοιχη αναφορά έκανε ο κ. Λέκκας και προς τους κατοίκους των Αναργύρων: «Το φαινόμενο θα συνεχιστεί με βραδείς ρυθμούς, θα υπάρχει διεύρυνση των διαρρήξεων στα χωράφια, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε να έχουμε μεγάλες βροχοπτώσεις ώστε να εξελιχθεί το φαινόμενο. Το χωριό θα πρέπει να μεταφερθεί δεν μπορεί να παραμείνει. Τα (30) σπίτια τα οποία είναι με ‘κόκκινο’ θα έπρεπε ήδη να έχουν αδειάσει. Μπορούν να παραμείνουν 2-3 σπίτια μόνο».
Ερωτηθείς για τις αιτίες της μεγάλης κατολίσθησης είπε ότι αυτές οφείλονται στον ανθρώπινο παράγοντα (δραστηριότητα στο ορυχείο της ΔΕΗ) ο οποίος συνδυάζεται με φαινόμενα του φυσικού περιβάλλοντος, ενώ υπογράμμισε ότι «πρέπει να δούμε συντεταγμένα πως θα δρομολογήσουμε τη μετεγκατάσταση» και ότι «πρέπει να έχουμε ως κύριο γνώμονα και την προστασία της ζωής αλλά και την προστασία της περιουσίας». Σημείωσε μάλιστα πως πρέπει να γίνει ό,τι έγινε και στη σεισμόπληκτη Βρύσα, να καταγραφούν αναλυτικά οι ανάγκες του κάθε κατοίκου.
«Το φαινόμενο (στο ορυχείο Αμυνταίου) δεν έχει καταλαγιάσει» ανέφερε στη σύσκεψη στο Ορυχείο και o αναπληρωτής του διευθυντή Εκμετάλλευσης του ΛΚΔΜ, Κώστας Μαχτής, υπογραμμίζοντας ότι «η απαγόρευση της πρόσβασης είναι απολύτως απαραίτητη».
Στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν ώστε να μπορέσουν οι κάτοικοι να φύγουν άμεσα από τον οικισμό και να έχουν ταυτόχρονα τις απαραίτητες συνδρομές και τις αποζημιώσεις καθώς έχει δρομολογηθεί η αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού, αναφέρθηκε και ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Θόδωρος Καρυπίδης, σημειώνοντας ότι ταυτόχρονα με την αναγκαστική απαλλοτρίωση η πολεοδομία έχει το δικαίωμα να κρίνει ποια κτήρια είναι κατεδαφιστέα. Κάλεσε μάλιστα τον παρόντα Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, Βασίλη Μιχελάκη, να ελεγχθούν άμεσα από το ΤΑΣ (Τομέας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων) και τα υπόλοιπα σπίτια του οικισμού, ενώ πρότεινε να γίνει μια επιτροπή η οποία θα καταγράψει αναλυτικά την περιουσία των κατοίκων στην ‘κόκκινη’ απαγορευμένη ζώνη του οικισμού, είτε πρόκειται για σπίτια είτε για λοιπά κτήματα και ό,τι χρήσιμος εξοπλισμός βρίσκεται μέσα στα σπίτια να μεταφερθεί άμεσα ή να αποθηκευτεί κάπου με ευθύνη της ΔΕΗ, ώστε «άμεσα και οι 80 οικογένειες να βρείτε σπίτια για να φύγετε από εδώ».
Υπενθυμίζεται ότι την άποψη ότι το κατολισθητικό φαινόμενο στο Ορυχείο Αμυνταίου δεν τελείωσε και ότι θα συνεχιστεί, είχε εκφράσει στα μέσα Ιουνίου και ο Καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Μεταλλειολόγος& Πολιτικός Μηχανικός, Κωνσταντίνος Λουπασάκης