Συμβαίνει τώρα
Αρχική > Τοπική Επικαιρότητα > Ρεπορτάζ > Με την έγκριση του ρυμοτομικού νομιμοποιείται η αυθαίρετη Πανεπιστημιούπολη Φλώρινας και δρομολογείται η ανακαίνισή της

Με την έγκριση του ρυμοτομικού νομιμοποιείται η αυθαίρετη Πανεπιστημιούπολη Φλώρινας και δρομολογείται η ανακαίνισή της

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email


 

Εγκρίθηκε το ρυμοτομικό για την Πανεπιστημιούπολη Φλώρινας, γεγονός που ανοίγει το δρόμο για εκσυγχρονισμό και βελτίωση των εγκαταστάσεων, καθώς και για ανέγερση νέων κτηριακών υποδομών.

Η έγκριση του ρυμοτομικού είχε βαλτώσει για πάνω από μία δεκαετία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει καμία παρέμβαση στις απαρχαιωμένες και άκρως ακατάλληλες εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου στη Φλώρινα. Τελικώς, πριν από δύο ημέρες ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, ανακοίνωσε ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας ενέκρινε το ρυμοτομικό, προσθέτοντας μάλιστα ότι για την επίλυση του χρονίζοντος θέματος χρειάστηκε η παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην Πανεπιστημιούπολη Φλώρινας απαιτείται ριζική ανακαίνιση, καθώς οι εγκαταστάσεις είναι παμπάλαιες και τα κτήρια μπάζουν υγρασία και αέρα, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι το πανεπιστημιακό συγκρότημα είναι αυθαίρετο και με την έγκριση του ρυμοτομικού μπορεί να «τακτοποιηθεί». Για να γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα των παρεμβάσεων, αρκεί να σημειωθεί ότι τα κτήρια έχουν οικοδομηθεί πάνω σε υδροφόρο ορίζοντα και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τα νερά.

Το σύνολο των παρεμβάσεων που θα γίνουν αφορούν σε δύο βασικά υποέργα: Την «Βελτίωση και Αναβάθμιση των Εγκαταστάσεων της Παιδαγωγικής Σχολής και του Περιβάλλοντα Χώρου» και τις «Νέες Κτηριακές Εγκαταστάσεις της Σχολής Καλών Τεχνών» σε διπλανό χώρο του ίδιου οικοπέδου, συνολικού προϋπολογισμού, περίπου 15 εκ. ευρώ. Η ανάγκη βελτίωσης των υποδομών θεωρούνται απαραίτητες, καθώς η στέγη είναι προβληματική, οι αίθουσες διδασκαλίας είναι έκθετες στ’ αγιάζι, αφού δεν υπάρχει μόνωση και τα κουφώματα είναι παμπάλαια. Με βάση τις μελέτες που εκπονήθηκαν για την Παιδαγωγική Σχολή, προβλέπεται ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου με μονώσεις και αλλαγή κουφωμάτων, αντικατάσταση της στέγης και γενικότερα ριζική ανακαίνιση. Επίσης θα αντικατασταθεί ολόκληρο το δίκτυο του ηλεκτρομηχανομογικού εξοπλισμού. Το πρωταρχικό όμως είναι η αντιμετώπιση του προβλήματος με τα νερά, λόγω του υδροφόρου ορίζοντα κάτω από τα κτήρια. Γι’ αυτό προβλέφτηκε ένα ειδικό αποστραγγιστικό που θα λύσει το πρόβλημα.

Για τη Σχολή Καλών Τεχνών προβλέπεται η ανέγερση νέου κτηρίου σε διπλανό οικόπεδο. Οι μελέτες γι’ αυτό το έργο δεν έχουν γίνει ακόμη και θα πρέπει να ξεκινήσουν και να ολοκληρωθούν άμεσα. Το συνολικό έργο έχει προβλεφτεί να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και η προθεσμία είναι μέχρι τον Απρίλιο, αν και αναμένεται να υπάρξει παράταση. Ως προς τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν μετά την έγκριση του ρυμοτομικού, πρέπει πρώτα να εκδοθούν οικοδομικές άδειες για τα υφιστάμενα κτήρια, ώστε να νομιμοποιηθούν. Μέχρι τον Απρίλιο επιβάλλεται να είναι έτοιμες όλες οι μελέτες και να υποβληθεί η συνολική πρόταση. Μετά ξεκινούν οι διαδικασίες δημοπράτησης και εκτιμάται ότι στα τέλη του τρέχοντος έτους θα προκύψει ανάδοχος του έργου.

Ο χρόνος κατασκευής υπολογίζεται σε δύο έτη, οπότε στα τέλη 2010 με αρχές 2021 η ανακαινισμένη και με νέα κτήρια Πανεπιστημιούπολη Φλώρινας μπορεί να παραδοθεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα.

Μοίρασε το άρθρο...Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Στείλε μας Φωτογραφίες, Μηνύματα και Καταγγελίες στο [email protected]
sidiros
x

Check Also

Φλώρινα: Την έπιασαν οι πόνοι και βρέθηκε θετική στον κορονοϊό 29χρονη έγκυος

Μοίρασε το άρθρο...FacebookTwitteremail Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης μεταφέρθηκε έγκυος από την Φλώρινα, η οποία σε τυπικό προγεννητικό έλεγχο στο Νοσοκομείο Φλώρινας για ...