Με μια σειρά σοβαρών θεμάτων τα οποία τέθηκαν επί τάπητος, στην πάνω από 1 ώρα διάρκειας τηλεδιάσκεψη, πραγματοποιήθηκε η πρώτη ουσιαστική συζήτηση μεταξύ της περιφερειακής αρχής Δυτικής Μακεδονίας και του νέου Υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.
Τον νέο Υπουργό, ο οποίος συμπλήρωσε πλέον 2 μήνες στον ΥΠΕΝ, είχε συναντήσει πριν αρκετό διάστημα στην Αθήνα, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Κασαπίδης, χωρίς να ανοίξει πολύ η ατζέντα λόγω και της ενημέρωσης που έπρεπε να λάβει ο Κώστας Σκρέκας.
Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν οι δύο(2) αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες Ενέργειας και Δίκαιης Μετάβασης, Κάλλι Κυριακίδου και Στέργιος Κιάνας, καθώς και η νομική σύμβουλος του Περιφερειάρχη, Λιάνα Μπήινα.
Οι δασικοί χάρτες και οι ενστάσεις που έχουν προκύψει κυρίως στο Νομό Κοζάνης, αποτέλεσαν βασικό θέμα της συζήτησης καθώς στην περιοχή έχει παρατηρηθεί χρήση των αεροφωτογραφιών του 1945, μέσω των οποίων έχουν χαρακτηριστεί δασικές εκτάσεις περιοχές όπου πραγματοποιήθηκε αναδασμός ή υπήρξε η λεγόμενη διανομή.
Ο Κώστας Σκρέκας, σημείωσε πως εκκρεμεί στο ΣτΕ η υπόθεση της ένστασης η οποία ενδεχομένως να εξεταστεί σε 10-15 ημέρες, με την πιθανότητα να χαρακτηριστεί «πρόδηλο λάθος» η ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Στην υπόθεση των ΑΠΕ η περιφερειακή αρχή, έθεσε με επιτάσεως το θέμα της άμεσης προώθησης του χωροταξικού για τη Δυτική Μακεδονία, σε ότι έχει να κάνει με την ανάπτυξη τέτοιων έργων, ζητώντας παράλληλα να παραχωρηθεί αποφασιστική αρμοδιότητα και όχι απλή γνωμοδότηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Είναι δεδομένο πως η παραχώρηση τέτοιας αρμοδιότητας φαντάζει ως όνειρο θερινής νυκτός τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, με την περιφερειακή αρχή να χαράζει γραμμή «αποφασιστικής γνωμοδότησης» η οποία θα αναιρείται με ισχυρά επιχειρήματα και θα τεκμηριώνεται από τα ανώτερα όργανα τα οποία θα διαθέτουν την τελική υπογραφή.
Στα θέματα της απολιγνιτοποίησης ο Υπουργός, δεν έδειξε για ακόμα μία φορά να ανοίγεται στις τοποθετήσεις του, ξεκαθαρίζοντας πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη δουλειά της ομάδας Μουσουρούλη, ενώ τοποθέτηση δεν υπήρξε ούτε για το ζήτημα της Ακρινής, το οποίο συζητείται στο Περιφερειακό Συμβούλιο την Πέμπτη.
Παράλληλα ο Κώστας Σκρέκας, επανέλαβε την προσπάθεια επίλυσης του ποσοστού απόδοσης κονδυλίων στο Πράσινο Ταμείο από τις εκπομπές ρύπων, το οποίο θα επανέλθει στο 6% από 1%, ενώ από την περιφερειακή αρχή ζητήθηκε ενεργός ρόλος στο χωροταξικό σχεδιασμό των εδαφών της περιοχής.
Τέλος, ο Υπουργός Ενέργειας, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περίπτωση ενίσχυσης του προγράμματος «Εξοικονομώ- Αυτονομώ», το οποίο απορροφήθηκε μέσα σε 17’ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, δεσμεύτηκε όμως πως στο νέο Εξοικονομώ η περιοχή θα τύχει ευνοϊκών ρυθμίσεων με περισσότερα κονδύλια.
Η περιφερειακή αρχή με πιο διευρυμένη σύνθεση, είχε επίσης τηλεδιάσκεψη με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά, με τον οποίο επίσης συζητήθηκε το θέμα των δασικών χαρτών, ενώ φαίνεται πως η μεγάλη είδηση έρχεται για το Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας.
Το χιονοδρομικό των Γρεβενών, με ειδική τροπολογία που θα κατατεθεί στη Βουλή θα μπορέσει να κάνει επέκταση των εγκαταστάσεών του σε χαρακτηρισμένες «προστατευόμενες περιοχές», αναβαθμίζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τη θέση του στο χάρτη των χιονοδρομικών κέντρων της χώρας αλλά και των Βαλκανίων.
Παράλληλα στη συζήτηση με τον Γιώργο Αμυρά, στην οποία συμμετείχε και ο Υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, τέθηκε το ζήτημα του χαρακτηρισμού της Δυτικής Μακεδονίας ως της Περιφέρειας των λιμνών, ως ενός ισχυρού brand name, με την παράλληλη φυσικά εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του υδάτινου πλούτου της περιοχής.
Ζήσης Πιτσιάβας