Μια σκληρή συζήτηση η οποία γίνεται και θα συνεχιστεί μέχρι τη στιγμή που θα υπάρξει οριστικά ο κανονισμός για το Ταμείο Ανάκαμψης, αποτελεί η χρηματοδότηση των έργων φυσικού αερίου τα οποία απασχολούν σε μεγάλο βαθμό τη Δυτική Μακεδονία.
Το σημερινό δημοσίευμα της «Καθημερινής» με τίτλο «Κόβεται από το Ταμείο Ανάκαμψης ο αγωγός αερίου στη Δ. Μακεδονία» έχει δημιουργήσει προβληματισμό, βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα, δεν μπορεί όμως να θεωρηθεί πλήρως ως οριστική μια τέτοια απόφαση για ένα μηχανισμό που ακόμα δεν έχει εγκριθεί ο κανονισμός του από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πηγές από την Αθήνα, μιλώντας στον «Π» κάνουν λόγο για πλήρως διασφαλισμένα έργα σε ότι έχει να κάνει τις Τηλεθερμάνσεις στις μεγάλες πόλεις(Κοζάνη- Πτολεμαΐδα- Αμύνταιο), με διασφαλισμένα κονδύλια από το τρέχον ΕΣΠΑ, το οποίο λήγει το 2023, ενώ ότι ενδεχομένως δεν προλάβει να ενταχθεί- ολοκληρωθεί μόνο τότε θα αναζητηθούν κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και στη χειρότερη περίπτωση από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.
Το τελευταίο σενάριο, προσπαθεί να αποφύγει η ομάδα που έχει επωμιστεί το βάρος της διασφάλισης των έργων Τ/Θ στη Δυτική Μακεδονία, με την υπόθεση ΣΗΘΥΑ να προχωρά κανονικά ενώ μεγάλο μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση αποτέλεσε η ένταξη του έργου της Τ/Θ Πτολεμαΐδας με τη νέα μονάδα «Πτολεμαΐδα 5».
Εκεί που ενδεχομένως να διαφαίνεται μικρό κόλλημα, είναι τα λεγόμενα «ορφανά έργα», τα οποία δεν έχουν σχέση με τις Τ/Θ σε μεγάλες πόλεις, αλλά με τη σύνδεση μικρών οικισμών όπως ο Περδίκας, το Μαυροδένδρι κ.α., έργα για τα οποία ο ΔΕΔΑ χρειάζεται ένα ποσό περίπου 20εκ. ευρώ.
Πληροφορίες του «Π» κάνουν λόγο για μειωμένη ανησυχία σχετικά με τη συγκεκριμένη εξέλιξη, καθώς το παραπάνω κονδύλι μπορεί να ανευρεθεί είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είτε από δανεισμό, είτε από άλλες πηγές, ενώ κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει για τα έργα Καστοριάς, Άργος Ορεστικού, Γρεβενών και Φλώρινας.
Τα 300εκ. για τα εδάφη
Στην περιοχή προκάλεσε προβληματισμό και η αναφορά στα εδάφη της ΔΕΗ και τις αποκαταστάσεις οι οποίες έχουν καθοριστεί πως θα χρηματοδοτηθούν με ένα μεγάλο ποσό της τάξης των 300εκ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Είναι προφανές πως η συγκεκριμένη παράμετρος αποτελούσε από την αρχή της κατάρτισης του master plan για τη Δίκαιη Μετάβαση, μια από τις δύσκολες εξισώσεις καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έθετε ζήτημα κρατικής ενίσχυσης στη ΔΕΗ.
Η συζήτηση ανάμεσα στις δύο πλευρές(Ελλάδας- Ε.Ε.) γίνεται στα αρμόδια όργανα και είναι άκρως τεχνική, με τη χώρα μας να προσπαθεί σε όλους τους τόνους να επισημάνει πως η ΔΕΗ δεν θα απαλλαγεί από τις υποχρεώσεις του βασικού όρου «ο ρυπαίνων πληρώνει» και στελέχη που γνωρίζουν καλά τις διαδικασίες μιλάνε για πολύ σοβαρή δουλειά η οποία θα φέρει αίσιο αποτέλεσμα.
Μάλιστα άνθρωπος που παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις λέει στον «Π» πως υπάρχει αισιοδοξία ότι θα υπάρχει αίσιο τέλος στη συγκεκριμένη χρηματοδότηση, με τις επόμενες 10-15 ημέρες ενδεχομένως να δρομολογούν εξελίξεις, ενώ ενήμερο είναι και το Υπουργείο Οικονομικών και ο Αναπληρωτής Υπουργός, Θόδωρος Σκυλακάκης, ο οποίος χειρίζεται τα ζητήματα του Ταμείου Ανάκαμψης για λογαριασμό της Ελλάδας.
Πηγές που παρακολουθούν χρόνια τα ευρωπαϊκά ζητήματα εκτιμούν πως Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και Ταμείο Ανάκαμψης ενδεχομένως να έχουν κανονισμό εντός Απριλίου και εκεί κάθε φορέας θα ξεκινήσει να καταθέτει εσωτερικά(σε κάθε χώρα) τις προτάσεις του.
«Ο πιο έτοιμος κερδίζει», λέει κορυφαίο στέλεχος στον «Π» εκτιμώντας μάλιστα πως το Ταμείο Ανάκαμψης θα «παρακαλάει» για έτοιμες προτάσεις καθώς είναι ένα «γρήγορο ταμείο» το οποίο πρέπει να απορροφήσει εντός του 2022 το 70% του συνολικού ποσού και το υπόλοιπο 30% το 2023.
Ζήσης Πιτσιάβας