Με αργούς ρυθμούς και σίγουρα όχι πριν προλάβει την σε πολλές των περιπτώσεων άναρχη ανάπτυξή τους, αλλά και τις δεσμεύσεις που είχαν δοθεί στην τοπική αυτοδιοίκηση και τις τοπικές κοινωνίες, προχωρά η αναθεώρηση του χάρτη για τις ΑΠΕ, με τη μελέτη να περιμένει την έγκριση του δεύτερου σταδίου της από το καλοκαίρι ώστε να προχωρήσει η επόμενη φάση.
Η αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια και έχει αναχθεί πολλές φορές σε κορυφαίο πολιτικό ζήτημα εντός της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, με ρο Περιφερειακό Συμβούλιο να ζητά με αποφάσεις του ειδικό πλαίσιο και για την περιοχή.
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας καλείται να βάλει τάξη σε μία ραγδαία ανάπτυξη των ΑΠΕ και των χιλιάδων αιτήσεων που εκρρεμούν, οι οποίες τρέχουν με πολύ γοργούς ρυθμούς καλύπτοντας ακόμα και την απαραίτητη αναβάθμιση των δικτύων που απαιτείται.
Οι γενικές κατευθύνσεις οι οποίες θα ακολουθηθούν είναι η κατηγοριοποίηση του εθνικού χώρου με βάση κάποια γενικά χαρακτηριστικά, ο εντοπισμός των καταλληλότερων περιοχών για ανάπτυξη ΑΠΕ με διαφορετικούς όρους, ο καθορισμός περιοχών «αποκλεισμού» όπως πυρήνες εθνικών πάρκων και αρχαιολογικοί χώροι και ο καθορισμός ελάχιστων αποστάσεων από διάφορες χρήσεις, όπως η απόσταση από οικισμούς.
Σύμφωνα με τα όσα επεξεργάζονται τα στελέχη του ΥΠΕΝ, οι «περιοχές αποκλεισμού διευρύνονται» καθώς προστίθενται τα αναγνωρισμένα από το Υπουργείο Πολιτισμού «τοπία ιδιαίτερου φυσικού κάλους» και οι πρόσφατα θεσπισθείσες περιοχές άνευ δρόμων. Εξαιρούνται επίσης από την ανάπτυξη ΑΠΕ οι περιοχές που από τον πολεοδομικό σχεδιασμό προορίζονται για οικιστικές ή για ανάπτυξη χρήσεων τουρισμού- αναψυχής , αλλά και οι οργανωμένοι υποδοχείς τουριστικών χρήσεων.
Για την ηλιακή ενέργεια προτείνεται να θεωρούνται περιοχές καταλληλότερες όσες είναι άγονες μη αρδευόμενες και δεν προορίζονται για βόσκηση. Επίσης πρέπει να προτιμώνται περιοχές προς αποκατάσταση όπως παλιά λιγνιτικά πεδία και λατομεία, περιοχές αποκατάστασης χωματερών κα.
Τα φ/β πάρκα θα πρέπει να είναι αθέατα από κηρυγμένα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και μνημεία μείζονος σημασίας, αρχαιολογικές ζώνες.
Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπεται να καθοριστεί μέγιστο ποσοστό εδαφικής κάλυψης στο 4-5% των καλλιεργήσιμων και βοσκήσιμων εκτάσεων ανά δήμο με εξαίρεση τα αγροβολταϊκά συστήματα.
Παράλληλα αποκλείονται εκτάσεις με εγγειοβελτιωτικά έργα καλλιεργούμενες αναβαθμίδες ή εκτάσεις προστατευόμενες αναβαθμίδες, οι φυσικές λίμνες και οι ακτές κολύμβησης.
Για πρώτη φορά μπάινουν κριτήρια χωροθέτησης για τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης ενέργειας. Απαγορεύεται να κατασκευάζονται σε δάση και δασικές εκτάσεις καθώς και σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας.
Τέλος, θα υπάρχει μηχανισμός για την παρακολούθηση των χωροθετήσεων ώστε να συνεξετάζονται οι ήδη τοποθετημένες μικρές ή μεγάλες εγκαταστάσεις.
*με πληροφορίες από εφημερίδα «Καθημερινή»