Σε μια συμφωνία- πακέτο, που πέραν των προς πώληση μονάδων, θα αφορά επίσης την πώληση πελατολογίου της ΔΕΗ, την επανεξέταση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, και την παράταση ζωής των παλαιών λιγνιτικών μονάδων που δεν θα περιληφθούν στο market test, φαίνεται ότι οδηγείται η ελληνική κυβέρνηση με τους δανειστές. Αυτό τουλάχιστον επιδιώκει το ΥΠΕΝ, έχοντας σε κάποια από τα θέματα, όπως για παράδειγμα στην διεύρυνση των ωρών λειτουργίας παλαιών σταθμών, θετική ανταπόκριση από την Κομισιόν.
Στο τελικό πακέτο που αναμένεται να σταλεί στη DG Comp την επόμενη Πέμπτη ή Παρασκευή, υπάρχει σκέψη στο ΥΠΕΝ να συμπεριληφθεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες του “Energypress”, και η πώληση πελατών της ΔΕΗ, κατά το μοντέλο που έχει προτείνει ο Μ.Παναγιωτάκης, δίχως ωστόσο κάτι τέτοιο να έχει ακόμη κλειδώσει.
Αν γίνει αποδεκτό το ελληνικό πακέτο, η αντιπροσωπεία του ΥΠΕΝ θα ταξιδέψει στα τέλη ή στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες ώστε να κλείσει και επισήμως την συμφωνία, προκειμένου μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, να ανακοινωθεί το περίφημο Market Test, που θα κρίνει και το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πρόταση για τους λιγνίτες, που θα αποσταλεί από το ΥΠΕΝ στην DG Comp τις επόμενες ημέρες, θα αποτελεί ένα πακέτο από τέσσερα σημεία :
- Λίστα με τις προς πώληση μονάδες: Αφορά την Μελίτη Ι (330 MW), την άδεια για την Μελίτη ΙΙ (450 MW), και τις δύο μονάδες του ΑΗΣ Μεγαλόπολης (600 MW).
- Επέκταση του “καθεστώτος περιορισμένης λειτουργίας” (opt out) που ισχύει για τους δύο πεπαλαιωμένους σταθμούς της ΔΕΗ, Καρδιά (1.200 MW) και Αμύνταιο (600 μεγαβάτ). Στην πρότασή του, το ΥΠΕΝ θα ζητά επέκταση του opt out, από τις 17.500 ώρες που ισχύουν σήμερα, στις 32.000. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι δύο πεπαλαιωμένοι σταθμοί που κανονικά πρέπει να αποσυρθούν μέσα στην διετία 2018-2020, θα παραμείνουν ζωντανοί ως το 2020-2022 (για 2,5 ακόμη χρόνια), μέχρι δηλαδή να ολοκληρωθεί και να μπει σε πλήρη λειτουργία η νέα μεγάλη μονάδα της ΔΕΗ, Πτολεμαϊδα 5. Στην ουσία, οι κοινοτικοί έχουν ήδη αποδεχτεί το αίτημα, ωστόσο μένει να διευκρινιστεί κατά πόσο πρέπει να μπει στη συμφωνία ως δεσμευτικός όρος ότι θα γίνουν οι επενδύσεις αναβάθμισης. Το ελληνικό επιχείρημα είναι ότι αφενός δεν μπορεί να απομείνει η ΔΕΗ ως το 2022 με μία μόνο στην ουσία ανταγωνιστική μονάδα, τον Αγ. Δημήτριο 5 (Κοζάνη), αφετέρου ότι η λειτουργία της Καρδιάς και του Αμυνταίου, είναι απαραίτητη για την περιοχή καθώς τροφοδοτούν το σύστημα τηλεθέρμανσης πολλών πόλεων της Δ. Μακεδονίας. Κύκλοι πάντως του ΥΠΕΝ επισημαίνουν ότι “αν δεν κλειδώσει το θέμα του opt out δεν μπορεί να κλειδώσει και η τετράδα των προς πώληση μονάδων”.
- Ενδεχόμενο να συμπεριληφθεί στην πρόταση που θα σταλεί προς την DG Comp, και πώληση πακέτου πελάτων της ΔΕΗ, τύπου 500.000, παρόμοια με εκείνη που έχει προτείνει ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ.Παναγιωτάκης. Στόχος είναι να μειωθεί γρηγορότερα το μερίδιο της ΔΕΗ, αντί για τον σημερινό αργό ρυθμό που επικρατεί μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Το ζήτημα θα οριστικοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα. Εφόσον γίνει αποδεκτή η ελληνική πρόταση, δεν θα διαφέρει τελικά και σε πολλά σημεία από το μοντέλο της περίφημης “Μικρής ΔΕΗ” (2014), παρά μόνο στο γεγονός ότι δεν θα συμπεριλαμβάνει υδροηλεκτρικά εργοστάσια και μονάδες φυσικού αερίου.
- Επανεξέταση της υποχρέωσης της ΔΕΗ να πουλάει στον ανταγωνισμό ποσότητες ενέργειας σε χαμηλές τιμές μέσω των δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ, προκειμένου να μειώσει το μερίδιό της σε κάτω του 49% στο τέλος του 2019, σύμφωνα με τη μνημονιακή υποχρέωση. Το συμπληρωματικό μνημόνιο προβλέπει ότι σε περίπτωση πώλησης μονάδων από την ΔΕΗ, θα πρέπει να επεξεταστούν οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι θα αξιολογηθεί ενδεχόμενη προσαρμογή του μηχανισμού NOME, συμπεριλαμβανομένης και της αλλαγής του μηχανισμού, λαμβάνοντας υπόψη τα εφαρμοζόμενα διαρθρωτικά μέτρα. Επανεξέταση, μπορεί να σημαίνει από μείωση των πωλούμενων ποσοτήτων, έως και ολοσχερής διακοπή των δημοπρασιών, όπως λενε πηγές του ΥΠΕΝ. Στην κατεύθυνση αυτή θα μπορούσε αναμφίβολα να βοηθήσει η πώληση πακέτου πελατών, εφόσον το δεχθούν οι κοινοτικοί, και εφόσον φυσικά περπατήσει.
“Αξιοποιήστε το Αμύνταιο, όπως εσείς νομίζετε”
Αναφορικά με το μέλλον του σταθμού του Αμυνταίου, που κατόπιν των κοινοτικών ενστάσεων εξαιρέθηκε οριστικά του προς πώληση λιγνιτικού πακέτου, η DG Comp έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι η ΔΕΗ “μπορεί να το αξιοποιήσει όπως εκείνη νομίζει καλύτερα”. Δηλαδή είτε να το πουλήσει, είτε να βρει στρατηγικό επενδυτή προκειμένου να τον αναβαθμίσει. Εδώ και καιρό η ΔΕΗ αναζητά συνεταίρο για ένα γενναίο λίφτινγκ στο Αμύνταιο, που θα του προσθέσει χρόνια ζωής, δαπάνη που έχει υπολογιστεί παλαιότερα ότι μεταφράζεται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ. Ενδιαφέρον για την αναβάθμιση του σταθμού υπάρχει, και σαν πιθανότερος πάρτνερ εμφανίζεται ο κινεζικός όμιλος Shenhua Group που παλαιότερα είχε συνάψει μνημόνιο συνεργασίας με τον όμιλο Κοπελούζου, το οποίο αφορούσε μεταξύ των άλλων και την περιβαλλοντική αναβάθμιση μονάδων παραγωγής ενέργειας σε Ελλάδα και άλλες χώρες.