Το θέμα των τριετιών, μια ευνοϊκή δικλείδα για τους εργαζόμενους που «ξεχάστηκε» ελέω μνημονίων, επανέφερε στην επικαιρότητα μια απόφαση του ΣτΕ. Χθες, έγινε γνωστό ότι το ΣτΕ, με απόφασή του, «ξεπαγώνει» τις τριετίες που ήταν στο… ψυγείο από το 2012. Στο δημοσίευμα του ΑΠΕ-ΜΠΕ αναφερόταν ότι το Δ’ Τμήμα του ανωτάτου δικαστηρίου απέρριψε την αίτηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και άλλων περιφερειακών εργοδοτικών Ενώσεων που ζητούσαν να ακυρωθεί η εγκύκλιος Αχτσιόγλου, τότε υπουργού Εργασίας, της 18ης Φεβρουαρίου 2019, με την οποία δίνονταν οδηγίες για την εφαρμογή του νέου κατώτατου μισθού των 586 ευρώ, του ημερομισθίου των 22,83 ευρώ και την καταβολή τριετιών στους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας.
Τι είναι όμως οι τριετίες;
«Οι τριετίες ουσιαστικά είναι ένα επίδομα προϋπηρεσίας» λέει στο iefimerida.gr ο Γιάννης Καρούζος, δικηγόρος – εργατολόγος. Όπως εξηγεί, «πρόκειται για ένα επίδομα που δίνεται με τη μορφή αύξηση σε όποιον συμπληρώνει τρία χρόνια προϋπηρεσίας σε οποιοδήποτε εργοδότη και ειδικότητα». Οι τριετίες, εν ολίγοις, αναγνωρίζονται από κάθε επιχείρηση και το «κοντέρ» δε μηδενίζεται στην περίπτωση αλλαγής εργοδότη.
«Η αύξηση υπολογίζεται στο 10% του κατώτατου μισθού και μπορεί να γίνει έως τρεις φορές. Δηλαδή μια αύξηση στην πρώτη τριετία, δεύτερη αύξηση στα έξι χρόνια και μια τρίτη αύξηση στην τρίτη τριετία» τονίζει ο Γιάννης Καρούζος.
«Ξεπάγωσαν» οι τριετίες με την απόφαση του ΣτΕ;
Σήμερα, ωστόσο, ένα μεγάλο τμήμα εργαζομένων -κυρίως των μικρότερων σε ηλικία- δεν αναγνωρίζουν καν τον όρο «τριετία». Αιτία είναι ο μνημονιακός νόμος του 2012 με τον οποίο «πάγωσαν» οι τριετίες.
«Ξεπάγωσαν» όμως με την απόφαση του ΣτΕ; «Το ΣτΕ απορρίπτει την αίτηση ακύρωσης του ΣΕΒ διότι στράφηκε κατά εγκυκλίου. Πρόκειται για την εγκύκλιο της πρώην υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου που δημοσιεύτηκε το 2019 και ανέφερε ότι με το νέο κατώτατο θα πρέπει να επανέλθουν και οι τριετίες. Η εγκύκλιος όμως δεν θεσπίζει νόμο. Παρά ταύτα, κάποιοι, μεταξύ αυτών και ο ΣΕΒ θεώρησε ότι έπρεπε να προσβάλλει την εγκύκλιο στο ΣτΕ. Το ΣτΕ λέει σήμερα ότι κακώς ο ΣΕΒ προσέφυγε κατά της εγκυκλίου» εξηγεί ο κ. Καρούζος.
Ποιοι δικαιούνται τριετίες
Οι τριετίες, επομένως, σύμφωνα με τον Γιάννη Καρούζο, δεν «ξεπάγωσαν». Αντιθέτως, «ισχύουν αλλά μόνο για τους εργαζόμενους που είχαν “γράψει” έστω μια τριετία πριν τις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Να διευκρινίσουμε επίσης ότι οι τριετίες αφορούν μόνο τους εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο. Δεν “πιάνουν” όσους καλύπτονται από άλλες συλλογικές συμβάσεις ή έχουν αυξημένο μισθό από ατομική διαπραγμάτευση» προσθέτει.
Οι εργαζόμενοι, όμως, που συμπλήρωσαν τριετίες μετά το 2012 δεν δικαιούνται της αύξησης (+10% του κατώτατου), καθώς ο μνημονιακός νόμος του 2012 ανέφερε ρητά ότι οι τριετίες θα επανέλθουν όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%. Στην Ελλάδα, τον Δεκέμβριο του 2021, η ανεργία κυμάνθηκε στο 12,7%, σύμφωνα με τη Eurostat.
Oι τριετίες όπως αναγράφονται στην τελευταία ρύθμιση για τον κατώτατο μισθό:
H πολιτική αντιπαράθεση
Σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, η πρώην υπουργός Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου ανέφερε ότι «με εγκύκλιο που εκδώσαμε τον Φεβρουάριο του 2019, κατά τη θητεία μου στο υπουργείο Εργασίας, καταστήσαμε σαφές ότι οι προσαυξήσεις λόγω μισθολογικών ωριμάνσεων (τριετίες) θα πρέπει να καταβάλλονται κανονικά υπολογισμένες στον νέο κατώτατο μισθό που μόλις είχαμε αυξήσει στα 650 ευρώ. Τότε αυξήθηκαν οι τριετίες κατά 11%, όσο και ο κατώτατος μισθός. Λίγο διάστημα αργότερα, ο ΣΕΒ επιδίωξε την ακύρωση της εγκυκλίου με αίτησή του στο ΣτΕ και άρα την παραγωγή αποτελέσματος εις βάρος των εργαζομένων. Σημειωτέον ότι ο κ. Σκέρτσος ήταν ο γενικός διευθυντής του ΣΕΒ μέχρι την ανάληψη της υπουργικής θέσης δίπλα στον κ. Μητσοτάκη. Όπως κάνουν γνωστό πλήθος δημοσιευμάτων σήμερα (χθες), το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης του ΣΕΒ».
Καταλήγοντας η κ. Αχτσιόγλου υποστήριζε ότι «η απόφαση συνιστά μία κρίσιμη νίκη για τους εργαζόμενους» και πως συνιστά «μία σημαντική δικαίωση των προσπαθειών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του κόσμου της μισθωτής εργασίας».
Το υπουργείο Εργασίας εξέδωσε νωρίτερα ανακοίνωση στην οποία επισημαίνει ότι «είναι πραγματικά ακατανόητα όσα υποστηρίζονται από το ΣΥΡΙΖΑ για δήθεν “χαστούκια” στην κυβέρνηση, λόγω της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τριετίες των εργαζομένων. Είναι γνωστό σε όλους ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είχε παρέμβει από το 2019 στο ΣτΕ υπέρ της επίδικης εγκυκλίου, τασσόμενη εναντίον της προσφυγής των εργοδοτικών ενώσεων!».
Το υπ. Εργασίας υπογραμμίζει ότι «η θέση αυτή επαναλήφθηκε πρόσφατα σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με αφορμή την απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού. Ας σταματήσει, λοιπόν, η προσπάθεια για σύγχυση και συσκότιση των εργαζομένων. Η θέση της κυβέρνησης για το θέμα είναι κρυστάλλινη. Και οι απαντήσεις μας για όλα αυτά δίνονται και θα δοθούν στην πράξη με τη σημαντική μείωση της ανεργίας σε σχέση με το 2019, την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα, τον τριπλασιασμό του ρυθμού των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ για νέες δουλειές και τη νέα, ουσιαστική αύξηση του κατώτατου μισθού που επίκειται».
Πηγή: iefimerida.gr