Τελείωσε τις εργασίες του το Φόρουμ για την Επιχειρηματικότητα στη Μεταλιγνιτική Περίοδο, που διοργανώθηκε από το Επιμελητήριο Κοζάνης υπό τη σκέπη της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Υπουργείου Υποδομών. Η διοργάνωση του αποδείχτηκε αναγκαία και ιδιαίτερα σημαντική.
Πρέπει που και που να σταματάει η θεωρία και να μιλάμε με λεπτομέρεια για τα επιμέρους ζητήματα. Ειδικά σε έναν ταλαιπωρημένο τομέα όπως η επιχειρηματικότητα
Για πρώτη φορά έγινε συνεδριακό γεγονός για τη μετάβαση, στο οποίο συζητήθηκαν μόνο θέματα του επιχειρείν. Δεν μονοπώλησε την ατζέντα η διάρκεια λειτουργίας των Μονάδων της ΔΕΗ, ή ο ενεργειακός σχεδιασμός, όπως συνήθως γίνεται.
Για πρώτη φορά ακούσαμε σαφή χρονοδιαγράμματα για τα προγράμματα και τις κρατικές ενισχύσεις (πχ Αναπτυξιακός Νόμος), από τα οποία μπορούν να επωφεληθούν οι επιχειρήσεις της περιοχής.
Για πρώτη φορά, πέραν των πολιτικών και των θεσμικών εκπροσώπων, μαζεύτηκαν σε μία αίθουσα οι ιδιοκτήτες κάποιων από τις πιο εμβληματικές επιχειρήσεις του τόπου μας.
Για πρώτη φορά, εκπρόσωποι φορέων με εκατοντάδες χιλιάδες μέλη, που δεν ανήκουν στην ίδια πολιτική παράταξη, συζήτησαν δημιουργικά για την επόμενη μέρα του επιχειρείν.
Για (σχεδόν) πρώτη φορά οι μεγάλες τεχνικές εταιρείες της περιοχής, μίλησαν δημόσια και σε θεσμικό επίπεδο με το Κράτος, με την καθοριστική εισήγηση του Κλεάνθη Ακτενίζογλου να δίνει το στίγμα του τεχνικού επιχειρείν.
Για πρώτη φορά, πρέσβης ξένης χώρας (των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) ήρθε στην Κοζάνη και απηύθυνε ο ίδιος στις επιχειρήσεις κάλεσμα για συνεργασίες και σύναψη εμπορικών σχέσεων με επιχειρήσεις της χώρας του. Μάλιστα έθεσε τις υπηρεσίες της Πρεσβείας του, στη διάθεση των επιχειρήσεων.
Για πρώτη φορά, Στέλεχος του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών (Δ/νων Σύμβουλος Enterprise κ. Φιλιόπουλος) μίλησε δημοσίως και με ονόματα για τους ξένους επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες στη Δυτική Μακεδονία.
Για πρώτη φορά τέθηκαν συγκεκριμένες τεχνικές προτάσεις από τα Επιμελητήρια, οι οποίες εν πρώτοις φαίνεται πως γίνονται αποδεκτές από το Υπουργείο Ανάπτυξης.
Για πρώτη φορά ένα Επιμελητήριο (Το ΕΒΕ Κοζάνης), συμπράττει με άλλα επιμελητήρια (Αρκαδία και Φλώρινα) και προσελκύει το κυβερνητικό ενδιαφέρον δημιουργώντας εθνική ατζέντα. Λέγοντας πως δεν υπάρχει ανάγκη μόνο για τις λεγόμενες “εμβληματικές” επενδύσεις, αλλά και για τη διαμόρφωση συνθηκών ώστε να μεγαλώσουν και οι υφιστάμενες επιχειρήσεις του τόπου ώστε να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Για πρώτη φορά, δεν “φωνάζει” στην Κυβέρνηση για την Δίκαιη Μετάβαση μόνο η Δυτική Μακεδονία, αντίθετα “φωνάζει” ο Πρόεδρος 56 Επιμελητηρίων από όλη τη χώρα.