Τα θρακιώτικα τυρόψωμα τα έχετε αγαπήσει πολύ στην Κανελόριζα και πως να μην τ´ αγαπήσετε, αφού είναι αφράτα, αλλά και τραγανά και στάζουν μέλι !
Την συνταγή την κλέψαμε από το βιβλίο μαγειρικής της Θρακικής Εστίας Εορδαίας και την πειράξαμε λίγο
Υλικά
Ζύμη1 φακελάκια ξηρή μαγιά
λίγο αλάτι
λίγη ζάχαρη
500 γρ. αλεύρι
1 γεμάτη κουτ. σουπ. ξύδι
1 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο και λίγο ακόμα για το λάδωμα των χεριών
2 φλυτζάνια τσαγ. νερό χλιαρό
Ελαιόλαδο ή σπορέλαιο για το τηγάνισμα
Γέμιση400 γρ. φέτα
1 αυγό
Πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ φτιάχνουμε τη ζύμη, ανακατεύετε τη μαγιά με τη ζάχαρη σε χλιαρό νερό και στη συνέχεια προσθέτετε το αλεύρι σιγά-σιγά, το αλάτι και λίγη ρίγανη. Ζυμώνετε όλα τα υλικά μαζί, μόλις γίνει μια ωραία μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια, το αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Αν σας βγει η ζύμη σφιχτή, προσθέτετε λίγο νερό, ενώ αν κολλάει στα χέρια, θα ρίξετε λίγο ακόμα αλεύρι.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την φέτα με το χτυπημένο αυγό και το πιπερι.
Αφού η ζύμη ξεκουραστεί, λαδώστε τα χέρια σας και χωρίστε τη σε κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος που επιθυμείτε.
Με λαδωμένα χέρια, στον πάγκο εργασίας, πλάστε το κάθε κομμάτι της ζύμης σε μπαλάκι και προσθέστε τη γέμιση .
Κλείστε το πιτάκι πατώντας καλά τις άκρες για να μην φύγει το τυρί καθώς θα τηγανίζεται.
Τηγανίζουμε σε καυτό λαδι για περίπου 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να πάρουν όμορφο ροδαλό χρώμα.
Στραγγίζουμε τυροπιτακια σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
Για το σερβίρισμα προσθέστε μέλι και ξηρούς καρπούς
Καλή επιτυχία
Τα θρακιώτικα τυρόψωμα θα τα βρείτε κάθε μέρα στην Κανελόριζα.
Σύγχρονες εμπειρίες τοπικής κουζίνας!
2463 024755 6937294702